跳至

首頁

尾頁

大宅

想8下你地係做邊行, 多唔多要ot嫁, 有冇mami仲邊番工邊讀緊書~
我做forwarder, 日日都要ot, 少都要做到6點半..多野做起上o黎, 好似琴日咁成11點先放工, 另外仲有讀緊書~
你地呢, 忙唔忙嫁??

大宅

嘩錦慘 ! 又OT 又讀書...我年齡大,捱吾到喇...
我人工要求吾高,只要自由自主就得喇,我自己彈性上/落班,但有野做一定會跟足囉.....

原帖由 koala小寶寶 於 10-5-4 13:45 發表
想8下你地係做邊行, 多唔多要ot嫁, 有冇mami仲邊番工邊讀緊書~
我做forwarder, 日日都要ot, 少都要做到6點半..多野做起上o黎, 好似琴日咁成11點先放工, 另外仲有讀緊書~
你地呢, 忙唔忙嫁?? ...

男爵府

好慘wor, 成日ot~~~ 你屋企有個大女要睇, 依家又陀住個, 仲要讀書, 真係超辛苦!!!
咁你生完細女有無諗住做全職媽媽呀???

我喺間工程公司做文員, 自己做掂d 野就ok, 多野做我都做哂趕嗰d 算, 儘量唔ot, haha~~~

大宅

原帖由 kkjim2009 於 10-5-4 14:30 發表
嘩錦慘 ! 又OT 又讀書...我年齡大,捱吾到喇...
我人工要求吾高,只要自由自主就得喇,我自己彈性上/落班,但有野做一定會跟足囉.....

哇,....你就好啦~彈性上班時間~ 如果我可以咁樣番放工, 我都一定唔會要求高人工囉~ hahaa

大宅

原帖由 Vicky_F 於 10-5-4 15:57 發表
好慘wor, 成日ot~~~ 你屋企有個大女要睇, 依家又陀住個, 仲要讀書, 真係超辛苦!!!
咁你生完細女有無諗住做全職媽媽呀???

我喺間工程公司做文員, 自己做掂d 野就ok, 多野做我都做哂趕嗰d 算, 儘量唔ot, haha~~~ ...

冇計啦, 讀書o個度係幾年前讀落o既, o個陣讀讀下有左大女, 停左2年幾, 再唔讀就要由頭o黎過, 咪讀埋佢囉, 點知一讀又有左...mouth: 真係好邪嫁~~
好彩我99同我住得好近, 如果我番學o既話呀女就去佢度過夜, 平時ot盡量唔好過8點囉, 唔過8點都湊到女嫁, 如果太夜o既都會一早講定留呀女o係99度過夜~
冇諗過要做full time mum, 因為我99當年係專登提早退休幫我湊女, 根本都唔洗2個人湊2個~
不過我就諗住做埋出年3月放番起碼半年, 自己教大女, 之後先再搵過第2份工, 最緊要係唔洗ot~
你地就好啦, 唔洗ot~

大宅

我吾係吾洗OT,有時返回屋企再跟進咋.....
另外,我除左農曆年假,好少放長假,平時去睇醫生,都吾放成日,睇完會盡快返公司做野,坐月期間都會改係屋企做跟下公司D野,吾可以完全吾理....

原帖由 koala小寶寶 於 10-5-4 17:59 發表

冇計啦, 讀書o個度係幾年前讀落o既, o個陣讀讀下有左大女, 停左2年幾, 再唔讀就要由頭o黎過, 咪讀埋佢囉, 點知一讀又有左...mouth:mouth:" /> 真係好邪嫁~~
好彩我99同我住得好近, 如果我番學o既話呀女就去佢度過夜, 平時 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我做緊part time, 基本人唔駛開ot, 可以準時走人..不過至到今個月尾咋, 8月先生得, 仲有成2個月真空期呀

男爵府

原帖由 kkjim2009 於 10-5-4 19:25 發表
我吾係吾洗OT,有時返回屋企再跟進咋.....
另外,我除左農曆年假,好少放長假,平時去睇醫生,都吾放成日,睇完會盡快返公司做野,坐月期間都會改係屋企做跟下公司D野,吾可以完全吾理....

...

坐月都仲要係屋企理公司野??? 無人幫你跟進咩??? 咁好辛苦wor, 自己又要休息, 又要照顧bb, 仲要攪公司野~~~

複式洋房

我都要一邊番工一邊番學,依家仲要考試溫書,坐月期間都要home office,好想快D放產假呀....

大宅

你地好勁呀!又要返工,又要返學。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

我日日都要OT
七至八點左右。。。
最慘都無住家飯食!
期待新的生命來臨!

大宅

認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

我都係..又要番工, 又要番學, 最慘係上司知道我有左之後, 仲俾多左野我做~

男爵府

好勁呀你地,可以又番工又OT,仲要讀埋書!!
我番工準時走但係都覺得好累呀...

複式洋房

好強呀你地返工之餘仲返學..
我都返緊工有時都要ot但唔會夜過8點.. 不過最慘都係放工無住家飯食..

大宅

原帖由 kkestherbb 於 10-5-5 17:44 發表
好強呀你地返工之餘仲返學..
我都返緊工有時都要ot但唔會夜過8點.. 不過最慘都係放工無住家飯食..

我有個同事又係有o左, 又係要ot, 佢mon-sun都冇煮飯嫁, 不過有時就會o係屋企附近專煲o的冇味精湯o既地方dinner嫁咋...
我自己sun就會煮飯俾我同呀女, 通常都會煮多2份for mon, tueo既lunch, 夜晚得o既就會番99度食囉~
又或者夜晚好簡單咁蒸豬肉+烚菜做dinner都得~

大宅

原帖由 happy妹 於 10-5-5 14:26 發表
我都係..又要番工, 又要番學, 最慘係上司知道我有左之後, 仲俾多左野我做~

哈哈, 我都唔見得好好多, 我老細都想加野俾我, 不過我唔so佢~
有o的同事見我積埋積好多野未做都有幫下我手做~~ 超感謝佢地~

大宅

原帖由 Wing_gniW 於 10-5-5 11:48 發表
我都要一邊番工一邊番學,依家仲要考試溫書,坐月期間都要home office,好想快D放產假呀....

我o黎緊6月要讀多科, 仲要8月尾考試...生完o個十幾日都仲要溫書呀~~ :;pppp:

男爵府

原帖由 koala小寶寶 於 10-5-5 23:42 發表

我o黎緊6月要讀多科, 仲要8月尾考試...生完o個十幾日都仲要溫書呀~~ :;pppp:

吓.....八月尾考試??? 坐月期間仲要出去考試呀??? 真係辛苦呀!!!

複式洋房

原帖由 koala小寶寶 於 5-5-2010 23:42 發表

你坐月期間都要番去考試?? 好辛苦o者~又要溫書又要湊BB, 之後仲需唔需要再take course??

我番埋6-7月學,8月頭exam之後就可以grad啦! 我計好晒時間考完試先生BB!

希望你8月尾考完試可以好好休息下+坐月, 努力呀~jm!大家加油!

珍珠宮

好媽媽勳章

我份工又唔算好忙, 不過通常都7pm先走, 但我而家暫時都係打算請ee湊b, 所以第時一定要6pm就走, 希望老細唔會詐型啦

本來想報mba, 但剛有咗無報到, 要遲d讀mba, 但我諗bb頭兩歲都唔得閒讀, 我未生c6又已經諗住生多個, 可能只可以揀distance learning嘅course

首頁

尾頁

跳至