婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我囡囡已家2歲半, 平時係我99幫我湊, 前日6692同我囡囡去公園玩, 行去公園嗰時, 我囡囡唔比6692拖住手行, 見到其他小朋友跑, 佢又跑, 最終佢就跌咗落地, 兩隻腳傷咗, 99 屋企有支"黃藥水" 同佢消毒, 咁到夜晚返我屋企嗰時, 我囡又係咁, 死都唔比你拖, 咁咪返屋企咪諗住消毒, 我屋企就無"黃藥水" 只有"消毒火酒", 開頭都叫我c6去66嗰面攞支"黃藥水", 但是c6唔肯, 咁我又無理由用生水同佢消毒, 咁咪用"消毒火酒"消毒囉, 我都知好痛, 好過唔同佢消毒, 第二日, 同66傾開計, 咪提及啲件事喇, 66 第一時間鬧我, 好用消毒火酒同佢消毒, 咁我咪話c6又唔肯過來, 無計, 唔通用生水同佢消毒呀, 佢又話佢咁細個點同呀, 我咪話我細個個時都係咁, 佢又鬧, 嗰時你咁大個點同呀, 佢咁細個, 我即火都嚟, 無理佢行開一邊, 我心諗, 唔通佢有傷口, 唔理佢由佢污穢, 由佢發炎唔理咩, 66心痛佢痛, 唔通我做媽咪見佢痛&有傷我唔心痛咩

侯爵府

好媽媽勳章

You should use 'boiled' cool water 同佢 wash/clean 腳傷 .............

原帖由 jennifer91 於 10-5-4 16:51 發表
我囡囡已家2歲半, 平時係我99幫我湊, 前日6692同我囡囡去公園玩, 行去公園嗰時, 我囡囡唔比6692拖住手行, 見到其他小朋友跑, 佢又跑, 最終佢就跌咗落地, 兩隻腳傷咗, 99 屋企有支"黃藥水" 同佢消毒, 咁到夜晚返我屋 ...

子爵府

你自己食唔識去99度拿?????你唔識路???好夜無得買????你心痛個女點解唔再做好一點呢.

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

心急一時醒唔起? 忍下痛唔緊要啦

我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我會咁諗,用消毒藥水係痛D,順便提提個小朋友唔好亂咁跑,雖然小朋友細未必了解,但係起碼佢都會知道跌親既後果就係會"痛",唔怕痛無辦法啦

公爵府

不要用火酒洗有破損的傷口啦, 會好刺激傷口, 可能更嚴重. 黃紅藍藥水都唔好用, 因為顏色會遮咗傷口表面, 萬一發炎要睇醫生, 醫生睇唔真個傷口, 要用擦大力擦走d紅黃藍藥水先醫架. 而且d化學嘢, 可能會致敏. 你可以用清水+普通皂液清潔吓, 再用膠布/紗布蓋好等佢結痂就得喇. 如果無流膿, 唔使再洗傷口, 直接等佢好就得.

大宅

係呀,傷口唔好直接用火酒消毒呀,一般做法,用清水就夠ga la,如果發炎流濃,可以用開稀左ga雙氧水清洗d濃出黎,唔會痛ga

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

聽到都覺得痛.

子爵府

好媽媽勳章

6692係咩黎?唔係6299咩?

水晶宮

最關心BB問題熱投勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

樓主,我係你的話,如果c6唔肯過去99到,我幾夜都自己過去,因為我都唔想個女傷口有咩事!!!

對唔住,我想講,我係99我都會鬧你同你老公,佢鬧,佢都係肉赤你個女......

同埋,你都係自己屋企準備個藥箱喇,以防萬一喇!!!

子爵府

好媽媽勳章

樓主唔好唔開心...你奶奶鬧你都係緊張小朋友...如果掉轉係其他人...都會比人鬧...你老公唔過去你奶奶個到拎...咁你咪用清水洗傷口...用膠布貼住...

[url=http://lilypie.com][img]

侯爵府

哦,佢地都係心痛你個女啫,其實你吾洗用火酒,之前已經消咗毒,你可以用滴露開桸抺,第二日再買黄葯水或者問62攞。

大宅

其實去藥房買專洗傷口藥水就得

首頁

尾頁

跳至