跳至

首頁

尾頁

大宅

係呀...時間真係好巧合.解釋唔到....

HAHA...你知嗎? 人馬座OR O型血嘅男仔係咸濕D架...HAHAHA.... 可能BB係男仔喎...

原帖由 阿早! 於 10-5-7 16:06 發表

馬醫生牛姑娘閆院長???? 時間好巧合呀.
我都成日發夢, 間唔中會係咸濕夢 .....唔通太耐無咩咩.....好彩發完又無野....

水晶宮

makdoudou 祝你平平安安..一切順利..
記得同我地報平安呀...同埋叫醫生寫長d既假好好坐月...快快返來媽媽會呀...

大宅

好媽媽勳章

makdoudou ,

一切順利!支持你呀!

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 makdoudou 於 10-5-8 01:00 發表
um...你一定好傷心... 不過一切都已經過去, 重新努力又一條好漢!
你依家好嗎? 努力中 OR BB幾大??

是的!過去了便讓它過去!我BB 6W呀!所以時間會治療好一切的,你要努力呀!快D上黎報平安呀!我那時响廣華個女醫生比咗一個月假我呀,佢仲話最長可放6星期嫁!寫假紙時,開頭D NURSE只係比一星期,跟住我同佢講醫生口頭同我講過咁咁咁,叫佢問清楚,之後先可以放一個月咋。你都要記得問清楚。唔係話貪D假呀,而係要多D時間坐月,真係好似人地生完咁坐月嫁。

複式洋房

Makdoudou,

祝手術順利呀! (唔好意思, 老公唔俾我用咁耐電腦, 所以先咁遲回覆)

點解做手術? Anyway, 我choose塞藥, 因為我最後可以捉摸到及見到bb的樣貌, 老公都有睇過bb, 不過可能選錯咗, 因排出pop pop後, 我放咗bb係雪櫃, 之後當老公替我交bb回醫院時, 我好唔捨得, 好傷心. 我話要燒d野俾bb(因我比較信道教),老公都同意,咁你呢?大家有冇咩哀悼bb的儀式令大家安樂d舒服d?

另外, 我已看了睇開的中醫,食緊中藥,希望快d排晒d惡露,之後就可以進補.
我已盡量跟足彭彭BB,1234babies,ytbaby,阿早等等的資料去做,飲食方面,老公全權負責, 我只係休息,食同訓,同偷雞上網.真係多謝老公呀,經歷這件事,我地都親蜜咗.

另外, 中醫提我, 唔好用凍水洗手, 所以老公預備了一瓶和暖水洗手, 又預備咗炒米水於暖壺,仲有我問咗中醫要不要食廿八方, 佢話食佢開的中藥就得 (這個中醫我已睇了一年, 係睇佢我地先成功有bb, 之前我地都嘗試咗成兩年都唔得, 所以信佢)

仲有, 因冇事做,成日訓床好悶,唔知有冇jm知道坐月可唔可以織冷衫呢?

Happy Mother's Day!

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 PLady 於 10-5-8 12:35 發表
Makdoudou,

祝手術順理呀? (唔好意思, 老公唔俾我用咁耐電腦, 所以先咁遲回覆)

點解做手術? Anyway, 我choose塞藥, 因為我最後可以捉摸到及見到bb的樣貌, 老公都有睇過bb, 不過可能選錯咗, 因排出pop pop後, 我放咗bb ...

我那時沒有得揀,我都係塞藥。好似話唔夠周數,只可做手術。我那時我媽媽叫我連洗面都唔比我掂凍水,叫老公幫手。(可能係冬天)所以,休息真的要好好休息,我媽叫我,除咗食,最好瞓响張床到,咩都唔好做。條腰骨好緊要,而家坐月唔好好休息的話,第時好難補得番。d惡露我成個半月先清哂呀!唔知係咪唔聽話,無好好休息呢?

另外,當時那女醫生話,唔好食薑,酒,醋。這些都是行血的食物喎。我那時都有跟bb道別,後尾99帶咗我去紙紮鋪燒咗d嘢咁囉。

複式洋房

原帖由 makdoudou 於 10-5-7 22:54 發表
唉,我都係。本來諗住送份最好嘅禮物比老人家,而家要買另一份lu.
係呢,你開始調理未呀?我打算跟 http://www.eatlover.com/docs/csectionmenu.pdf
餐單每日食同埋睇中醫。希望快啲可以復元再黎過。
...

嘩! 個menu好有用呀! 不過老公話今次大"獲", 佢話佢一個月後一定變大廚.

仲有, 唔記得哪位jm話唔好開冷氣, 但現在好熱, 著咗長袖衫褲, 淨開風扇唔夠涼, 可唔可以開細d冷氣, 25度呀?

謝謝!

洋房

原帖由 makdoudou 於 10-5-8 01:06 發表
係呀...時間真係好巧合.解釋唔到....

HAHA...你知嗎? 人馬座OR O型血嘅男仔係咸濕D架...HAHAHA.... 可能BB係男仔喎...

makdoudou, Take care !!! 祝你一切順利...
記住要休息多D,好好調理身體. 快快返來媽媽會呀...

大宅

大家,我已完成手術啦!多謝各位關心呀!因為仲有少少暈同倦,所以而家仲係醫院休息多少少。
而家個放bb個樽放咗係我面前(不過我未睇,但見到係一pat野咁),我頭先都問老公我哋點處理好。佢話其實bb未成形,只可以講係個未有生命嘅細胞,醫生都咁講喎..(其實佢係想安慰我無須要太難過)我諗今晚返屋企我會為bb祈禱,事情就完結了...

PLady,醫生有比我哋揀塞藥定做手術。不過我怕等佢自己排出會排唔清,同埋我唔想見住自己將bb排出嚟,怕會成日諗起。所以我揀咗做手術。
你老公好好呵!我老公唔識整野食,同埋佢有公司野忙,所以請唔到假。我諗我要諗諗點攪先得啦...!
如果真係要自己煮,好難唔占凍水喎,點好?我只諗到帶手套洗菜咋...

大宅

1個月太好啦!我唔敢叫醫生開太多假比我呀!不過都叫咗比2星期我先,過咗2星期再睇睇到時再開多2星期得唔得啦!
如果日日訓係床,又瞓唔著都唔知點算。可唔可以坐係度上網咁架??
原帖由 彭彭BB 於 10-5-8 09:39 發表

是的!過去了便讓它過去!我BB 6W呀!所以時間會治療好一切的,你要努力呀!快D上黎報平安呀!我那時响廣華個女醫生比咗一個月假我呀,佢仲話最長可放6星期嫁!寫假紙時,開頭D NURSE只係比一星期,跟住我同佢講醫生口頭同我講過咁咁咁 ...

複式洋房

好媽媽勳章

makdoudou,知道你平安做完手術,都感到欣慰,你要好好休息呀!

複式洋房

原帖由 makdoudou 於 10-5-8 15:39 發表
1個月太好啦!我唔敢叫醫生開太多假比我呀!不過都叫咗比2星期我先,過咗2星期再睇睇到時再開多2星期得唔得啦!
如果日日訓係床,又瞓唔著都唔知點算。可唔可以坐係度上網咁架??
...

完全身同感受…
大一齊再力囉…再次期待兔仔^^

複式洋房

原帖由 makdoudou 於 10-5-8 15:11 發表
大家,我已完成手術啦!多謝各位關心呀!因為仲有少少暈同倦,所以而家仲係醫院休息多少少。
而家個放bb個樽放咗係我面前(不過我未睇,但見到係一pat野咁),我頭先都問老公我哋點處理好。佢話其實bb未成形,只可以講係個未有生命嘅細 ...

makdoudou,

我老公都只係臨時臨急請咗昨天星期五的假咋!
不過佢昨日下午已買定好多餸, 又煲定湯等我今日飲,
其實佢平時都唔下廚, 只係現在頂硬上, 就算煮得唔好食都唔緊要, 心機同愛心搭夠. 下星期開始, 晚飯都係要等佢放工先煮, 真係辛苦晒!

你說:"如果真係要自己煮,好難唔占凍水喎,點好?我只諗到帶手套洗菜咋..."
我諗, 可以叫你老公前一晚洗定菜先, 或者已煮定, 等你第二日翻熱, 又或者, 前一晚預備定d可蒸的餸, 又或者中午食湯渣 (仲有好多營養的), 洗米時就盡量唔掂水, 可行嗎?

另外, 中醫話菜芯"正氣"d 喎, 所以我地買咗兩斤, 咁就可以食幾餐!

大家都休息多d啦!

子爵府

好媽媽勳章

makdoudou, 知道你手術成功感到安心, 接下來就係要好好保養身體, 好好休息.

唔沾凍水, 好難煮飯, 唔知用暖水得唔得呢? 即係開左熱水爐有d暖水出, 先洗米洗菜, 我唔識煮飯, 不過估應該無問題o卦......

休息幾個月, 兔bb好快就去你身邊喇.

複式洋房

makdoudou,
take good care ar~
[url=http://www.TickerFactory.com/]

大宅

makdoudou,

知道你手術成功感到安心
唔好掂生水, 用煲滾既水, 最好用薑煲過既水來沖涼洗頭, 洗完頭立即用風筒吹乾..咁樣唔會入風..小心身體..

休息幾個月, ar b 好快就番來.
出世 38周 - 8lbs

大宅

makdoudou,我同你一樣,bb沒有了。其實6w時,醫生話個胎囊細咗啲,佢已經話有啲擔心,到6w5d時,醫生話已經冇機會,我原本要求做手術,點知醫生話有風險,唔想我做,叫我等佢自然排出,等咗五日,就排咗出嚟。早幾日再照,醫生話排唔清,開咗啲箹俾我食,等我再排清啲,下星期要再覆診,如果再排唔清,就要入院。我今次已經係一年內第二次小產,所以好傷心,喊咗好多次,宜家想搵中醫睇睇,但未有心水。

大宅

畀面勳章

makdoudou,

好開心見你手術成功~!!
你如果唔掂得水..就搵老公整定好晒D 送放雪櫃...要食過時先攞出來煮~~!!

其實, 依家咁熱...又唔洗太怕水喉水...(如果係冬天就真係要暖水啦~)

係會有D累KA...但做手術有樣好就係惡露會比自然排出果D 少...及快D晒~~!

我果時都係休息左2個WEEK 就返工lu....! 你要好好take care~!! 好快會復完呢!!

大宅

您好! 好明白你心靈上嘅瘡傷! 希望你都不要太難過,養好身體再嚟過!
想問問你第一次之後有冇調理身體後先再有呢?

之前我都有諗過好似塞藥會冇咁大風險同埋冇咁傷身. 但又怕會排唔清, 所以最後揀咗做手術. 一嚟唔使擔心呢個問題,二嚟我唔想睇住bb排出,怕日後自己成日諗起.
希望你可以快d清咗,調理好身體,再嚟過!
至於中醫方面, 我睇bk有jm介紹一個,專睇不育. 我諗呢方面調理都ok. 我睇過佢一次, 覺得唔錯,好細心,好詳細,唔會唔比問,唔會串咀. 所以可以放心. 但價錢會貴少少, around $500包4日藥. 你可以試試.
何桂萍醫師, tel:28682008
希望幫到你! 並祝早日再孕!

原帖由 nswendy 於 10-5-9 08:33 發表
makdoudou,我同你一樣,bb沒有了。其實6w時,醫生話個胎囊細咗啲,佢已經話有啲擔心,到6w5d時,醫生話已經冇機會,我原本要求做手術,點知醫生話有風險,唔想我做,叫我等佢自然排出,等咗五日,就排咗出嚟。早幾日再照,醫生話排唔清,開咗啲 ...

別墅

好好休息吓啦!瞓多啲!精神好啲先上網玩啦!身體要緊呀!養好身體bb先返嚟咖!take care~~

原帖由 makdoudou 於 10-5-8 15:39 發表
...

首頁

尾頁

跳至