自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

醒目開學勳章

我個天花 牆身都有好多隻一點點既不知名物體
[好似原子筆點左一點咁既size]
佢地唔識飛 我抺走完轉頭又見到
呢d係咩黎架 有咩方法整走佢地呀
thxthx

等待驗證會員

原帖由 ~*candy*~ 於 10-5-5 20:13 發表
thxthx ...

用溝稀嘅漂白水抹下個天花同牆身, 咁佢地就會走, 唔會再係度爬黎爬去.

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 shalala1997 於 10-5-5 20:38 發表

用溝稀嘅漂白水抹下個天花同牆身, 咁佢地就會走, 唔會再係度爬黎爬去.
可以試下用暖水加漂白水
其實最好係熱水溝漂白水

大宅

原帖由 ~*candy*~ 於 10-5-5 20:13 發表
thxthx ...

等我講我ga經驗你知,近e個星期,我就係對付e d野,做到趴左係到
個仔間房天花又有d咁ga野,開頭噴殺蟲水,再用漂白水抹天花,但係都冇用,個d物體已經侵佔左間房每個各落,重災區係床同衣櫃 ,我足足清理左一week,用左幾支保而克,噴晒成張床,衣櫃,房GA"長"邊位,窗簾....總之所有"la"位噴晒,由佢自然風乾,終於都見效,好多個d物體慢慢死去,我亦每日多次巡個仔間房,見一隻再kill一隻,如果唔係因為囡囡係屋企,我會用殺蟲炸彈炸間房 ....真係做到我死死下.......

大宅

醒目開學勳章

原帖由 hinhofion 於 10-5-5 21:28 發表

等我講我ga經驗你知,近e個星期,我就係對付e d野,做到趴左係到
個仔間房天花又有d咁ga野,開頭噴殺蟲水,再用漂白水抹天花,但係都冇用,個d物體已經侵佔左間房每個各落,重災區係床同衣櫃 ,我足足清 ...

哇 好大工程呀....
我下星期1預產期啦 都唔知可唔可以殺得晒呢/.\

男爵府

thxthx ...
用醋溝水......

子爵府

NONO, 炸無用架, 我間房200幾呎, 一次用2個諗住實WORK, 點知唔得, 以為雜乜牌唔WORK, 再用殺他死2個炸彈, 前後用左我4個炸彈, 完全無用!!

我今日SEARCH左好多INFO, 呢D 叫卜坭

一定唔可以整死佢, 否則D 味會吸引更多同胞黎,

用吸塵機吸, 再買事必得(澳洲綠水)抹, 明天去化工店買

今日我+工人吸左好耐, 吸左8成咋, 轉頭又有D 走返出黎...........

大宅

醒目開學勳章

原帖由 小玲太太 於 10-5-5 21:47 發表
NONO, 炸無用架, 我間房200幾呎, 一次用2個諗住實WORK, 點知唔得, 以為雜乜牌唔WORK, 再用殺他死2個炸彈, 前後用左我4個炸彈, 完全無用!!

一定唔可以整死佢, 否則D ...

唔該晒你呀.............唉 我都唔知點搞佢地好啦依家....

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好恐怖喎!點解無端端會有既?係咪朝濕呀?

子爵府

原帖由 小虎88 於 10-5-5 22:19 發表

係呀, 黃梅天"嘔"出黎架, 我住村屋, 成屋3層都有, 勁麻煩

吸完要用事必得抹2-3次先會消失, 工程非常浩大!!!

男爵府

我試過用漂白水2:1抺,佢吾怕的,抺過既地方,未乾佢都可以行過的
呀媽個度舍得成日開冷氣會少d
我個度,我吾吹得冷氣,,所以年年都好多,:tongue:
我想夏天叫人油過哂d油,
吾知有無效

大宅

間屋潮濕就有了, 你見秋冬係無 ga.
開多 d 抽濕機會好 d, 都會有, 不過就少 d.
依樣野我都覺得好煩.

原帖由 小虎88 於 10-5-5 22:19 發表

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

我細仔間房都係重災區,而我間房就有少少,但係個廳/廚房同次所係無見過有,我尋日都係用吸塵機吸走佢地,一隻不漏,但今日都仲係有少少,真係唔知佢地係邊到走出黎 佢地會唔會令人痕架?係咪只會逗留牆身同天花板?等我陣間都搵漂白水溝熱水抹下先,thx

公爵府

我都試過,不過當年唔知乜黎所以用塊乾布抹走晒佢, 見一隻抹一隻,再用火酒+乾布消毒, 最後隔左幾日就無晒!

大宅

用保而剋la,e隻噴劑係對付到e種蟲架,噴完由佢風乾,唔洗過水,之後你會每日都見到好多蟲屍出晒黎,個d櫃"la"位,陰濕位最多e d小動物架,要徹底清晒佢地先得架,攪完晒d蟲蟲後,每1-2week用漂白水keep住抹個d容易發霉ga地方,會減少個d蟲蟲出現,我初初只整天花同"長",後尾發覺佢地連d櫃都入侵埋,最後我要成間房大攪先ok咋

首頁

尾頁

跳至