論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

Fanny媽媽:
你個工人同我個印一樣... 永遠叫佢搵野都係搵唔到, 仲要係d野佢自己放埋, 自己都唔記得. -___- (佢地好似一個無靈魂的軀殼一樣... 成日day dreaming)....

你唔好期望咁大... 我見佢無咩大錯, 都用左佢7個月... (但係我99就好早頂佢唔順). 就算你好比心機教都好, 都唔會有進步... 我已經放棄... 正計劃叮佢走.

我大仔4歲,細仔7個月,佢連自己都take care 唔到,又成日唔記得野既人,真係唔放心比細b佢睇,所以細仔都係99同我自己睇番.大仔d野好多都要我跟返...蠢真係好難頂.

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

睇你請佢返來做咩啦...做日常家務, 我覺得係ok的

我之前果個可能係樓主你講果款...但我係要佢湊nb, 來到樣樣都要我督住, 仲成日錯, 成日做埋d危險動作嚇死人, 教佢就成日hang 機, 大佬, 仲話自己有nb exp, 我肯定佢作大囉, 終於頂咗佢一個月, 我真係唔掂, 送咗佢走
請勿打招呼~

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

haha, 原先我想話你果件同我果件好相似...但我諗諗下, 發覺呢d係佢地的特性, 10個有7個都係咁, 淨返3個改到的就通常都串爆, 真係無得救

原帖由 kalo 於 10-5-7 16:00 發表
Fanny媽媽:
你個工人同我個印一樣... 永遠叫佢搵野都係搵唔到, 仲要係d野佢自己放埋, 自己都唔記得. -___- (佢地好似一個無靈魂的軀殼一樣... 成日day dreaming)....

你唔好期望咁大... 我見佢無咩大錯, 都用左佢7 ...
請勿打招呼~

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個印又係好蠢, 但永無駁咀, 問佢明唔明, 永遠都係呀, 係呀..點知又做錯. 我個C6都好勞氣, 話佢來咗7個月, D野成日要講完再講... 不過, 佢對我個B女又幾好...而且我又係長氣個D人, 仲頂得佢住, 不過我個C6就好勞氣. 佢話佢最怕D蠢人... 所以我個印都好怕我個C6

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我個工人都勁蠢,尋晚仲激我大大鑊,但依家睇完你地講嘅嘢,唯有安慰自己,蠢係好過精甩尾。

其實會唔會關佢地自少屋企太窮,食都無啖好食,腦部發育得唔好而影響佢地嘅智力呢?

洋房

我睇哂你地寫既回覆, 其實你地D姐姐唔算蠢, 只不過係大意, 唔小心同無心裝載. 我個賓姐先係"蠢"既真正人板.

事件一: 我親身示範教佢蒸魚, 先蒸熟, 後落豉油熟油. 第二日叫佢自己試吓做, 條魚生歐歐未蒸就走去落豉油熟油, 佢發覺條魚根本未熟, 剩係識得企響度O咀, 完全唔識點樣令到條魚熟.

事件二: 叫佢換兩個被袋, 響房攪左成粒鐘, 跟住走出黎兩手空空, 我問佢換左出黎果D舊被袋呢? 佢唔明我問乜, 我都無咁好氣, 自己入房睇, 原來佢就咁將D新被袋套響D舊被袋上面, 仲要攪成個鐘, 今次到我O咀.

禁止訪問

男爵府

原帖由 kyvl 於 10-5-7 18:32 發表
我睇哂你地寫既回覆, 其實你地D姐姐唔算蠢, 只不過係大意, 唔小心同無心裝載. 我個賓姐先係"蠢"既真正人板.

事件一: 我親身示範教佢蒸魚, 先蒸熟, 後落豉油熟油. 第二日叫佢自己試吓做, 條魚生歐歐未蒸就走去落豉油 ...

佢似乎智商真的有點問題??唔係正常人, 點做工人AR? 仲要您CARE返比.....炒啦

別墅

經典

事件一: 我親身示範教佢蒸魚, 先蒸熟, 後落豉油熟油. 第二日叫佢自己試吓做, 條魚生歐歐未蒸就走去落豉油 ...

大宅

我果件都不弱,嚟咗十個月,第一日已同佢講,我部洗衣機擺位有啲唔太好,係爐頭下面,曾經試過煲湯滾瀉漏到下面洗衣機同電線度導致漏電,叫佢一定要小心,事關人身安全(雖然之後我己搵師傅修理過,但移位要大裝修,我打算今個月尾大裝先算),之後仲幾乎一個月提佢幾次,因為條友仔幾乎每次煲湯一定滾瀉,尋日終於出事,我返到屋企個總制跳咗,佢坐係度咩都無做,飯又未煑,我問咩事,佢話唔知發生咩事停電,我一睇洗衣機成塊板都係水,就知咩事,於是佢話佢無煲湯,只係洗衫時唔到心倒咗啲水係洗衣機面板同電線度,佢唔識為佢有問題,仲黑面,我忍無可忍,終於大鬧出口。

複式洋房

我就覺得樓主不如換咗佢算啦... 我就咁諗啦.. 一樣比咁多錢,點個要醒D既姐姐好D,除非你真係愛心爆燈啦...

[link=http://lilypie.com][img noborder]http://lb2f.lilypie.com/TeQ9p8.png[/img][/link]
noborder

子爵府

睇見部分回覆
指「我頂唔順個家僱咁鬼蠢,炒之而後快」之類既言論
我反而諗
如果當有一日自己有個蠢(智商偏低)既子女果陣,就會嫌棄佢地?
或者有人會問點解將
自己既子女同無親戚關係既工人來比較?
但當自己既子女出來做野果陣遲早又係會遇到類似問題.....
如果個個僱主都嫌人蠢既話咁蠢人日後點樣生存?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

原帖由 crt1234 於 10-5-8 16:12 發表
睇見部分回覆
我反而諗
如果當有一日自己有個蠢(智商偏低)既子女果陣,就會嫌棄佢地?
或者有人會問點解將
但當自己既子女出來 ...

咁我問你, 你願唔願意比錢用一個成日話唔得得做籍口, 打爛野, 乾火而令屋企火燭?

比D煮唔熟嘅野你食?

你唔見錢, 唔見野, 係佢度揾到, 佢話唔知D野點解會係佢度?

看你细路, 燒到105度都唔知, 令到個細路燒壞腦變成低B, 係由D蠢工人做成.

污糟辣撻, 屋企似難民營.

自言自語神經嘅.

人各有志, 如你鐘意比錢比D我地應為蠢嘅工人, 唔阻你.

最好同我地接收晒添.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

睇見部分回覆
我反而諗
或者有人會問點解將

大宅

睇見部分回覆
我反而諗
或者有人會問點解將

係咁,祝你永遠搵襯都只搵到啲蠢工人,呢度所有既蠢工人都過俾你,你屋企三日唔埋兩日漏電,壞水喉,成日煮啲生嘢你哋食,希望你可以用你既愛心去感化佢哋,阿們。
我想話你知既係無咁大個頭無載咁大頂冒,我仔女好蠢既話,我唔會叫佢去做佢能力範圍以外既工,我亦好相信佢會係試用期就俾人炒,而我哋用工人根本無試用期,要用愛心我可以去做義工,唔使花錢請個癈人返嚟,幫唔到手不特只,仲要我照顧埋佢,無玩啦,我唔使返工咩,係你先玩得起。

禁止訪問

複式洋房

我都有件蠢姐姐, 初初來時, 唔識睇天氣幫阿仔著衫, 大熱天都著長袖, 自已又怕凍, 隻手成日凍冰冰, 幫bb換片, 沖凉時, 眞係驚佢隻手會凍親bb。同佢講要點做, 聽唔明但又say yes yes, 估估吓咁, 有時又懶醒咁自把自為去做d嘢, 但又唔用腦去諗吓先。人係好勤力, always cleaning, 好似驚冇嘢做我會話佢咁, 就算叫佢唔使日日做, 佢都唔聽, 搞到水費, 電費超貴。最慘係佢冇安全意識, 試過唔記得關屋企鉄閘, 要看更按鍾告知, 所以好唔放心佢睇bb。總之, 睇唔過眼的事一lor lor, 好想抄咗佢。

複式洋房

我家都有個亞叻

(1)無上進心: 如食左兩年雞尾包,都唔知個包叫咩名,因佢從來唔發問,只得我話比佢知,唔講佢唔會問.

(2)真'痴'假傻: 早日我叫佢抺窗框,第日我問佢抺左未, 佢話全部抺晒,我跟住見到重好污joe, 問佢點解, 佢唸左一陣話因佢係屋的出面抺(我住村屋地下),而窗有d鎖左,所以無抺,我話佢咁就唔好答我全部抺晒啦,七個窗有四個未抺, 激死!!

(3)唔細心: 好擔心亞仔會唔會凍親或熱親, 因工人做左兩年都唔係好識幫亞仔著衫, 有時亞仔午瞓出晒汗佢都幫亞仔'com'厚被.

我唸好多亞叻都大同小二, 我個c6最頂佢唔順.

複式洋房

係呀, 超頂唔順佢, 但又要向現实低頭, 因為就快要返工, 需要多個人幫手。但個心就成日係度担心。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至