自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

為何身為行政長官不能有立場,唔通牆邊草才可做行政長官?問題而家係你想食橙,但係生果檔只有蘋果和梨呀,係唔係唔想買都唔得,係唔係都要買樣嘢先俾走呀?係唔係咁先叫民主呀?

原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-7 09:28 發表
我們不能說某一選舉係咪有意義
這只是主觀的評定而已

身為長官, 居然有一立場, 判定呢次係無意義的選舉
那麼, 下次有乜人出來選佢唔鍾意, 又話係無意義的選舉
再下次, 又係"敵對陣營"佔上風, 又評定呢次係無意義的 ...

大宅

佢哋一意孤行咁去做巿民都冇辦法反對同阻止哩一億五o既浪費, 就體驗到真正o既民主? -

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-5-7 00:22 發表

所以由佢哋開始話辭職跟住再普選, 我就已經講哩舖係全港巿居輸晒, 無論佢哋點樣都係會贏, 根本已成定局, 表面話投票, 但巿民有得揀咩? 話民意, 佢哋o既一切部署有冇問過大眾巿民? 香港有幾多巿民贊成花費哩一億五去 ...

大宅

為何行政長官有立場,就要比人"掟豆腐"?唔該專重吓人,專重吓自己啦!

原帖由 worm 於 10-5-7 10:37 發表
為何身為行政長官不能有立場,唔通牆邊草才可做行政長官?問題而家係你想食橙,但係生果檔只有蘋果和梨呀,係唔係唔想買都唔得,係唔係都要買樣嘢先俾走呀?係唔係咁先叫民主呀?

...

大宅

仲 kill 左好多棵樹呀 - 無錯!真係好唔環保,溫室效應加速全有賴佢地!

原帖由 rosestinger 於 10-5-6 16:27 發表
不會投票, 佢地點只浪費納稅人d錢, 仲 kill 左好多棵樹呀

大宅

回覆 76# circleda 的文章

今次補選係特登製造出來,難聽d就係玩弄選舉制度,我覺得係打擊選舉既神聖.
unquote

好同意circleda的深入了解。

其實唔投票是因為無個選得落手,亦要話比聞主黨的人知是時候揾番的有代表性的人,我地是唔會再投票比的只顧袋份人工落袋的專業人士仔。

希望有正義感而又有代表性的人肯上場啦。不過好難,因為時代不同了。個個都要揾食兼供樓。

真是好懷念上一代的聞主黨,不畏強權、滿肚墨水,任勞任炳。

男爵府

畀面勳章

社民連班人真係好討厭,上次掟蕉,今次掟豆腐,下次又唔知掟乜,到底佢地幾時先知道其實好多香港人都睇唔過眼佢地呢d行為呢

如果好多人去投票佢地就更加覺得自己好成功,咁佢地就越嚟越離譜。

伯爵府

原帖由 toto8 於 10-5-7 11:10 發表
社民連班人真係好討厭,上次掟蕉,今次掟豆腐,下次又唔知掟乜,到底佢地幾時先知道其實好多香港人都睇唔過眼佢地呢d行為呢

如果好多人去投票佢地就更加覺得自己好成功,咁佢地就越嚟越離譜。 ...

至幣有班人好認同佢地呢D行為....

大宅

好媽媽勳章

我好讚成真係無個選得落手, 所以我決定去投白票..我ga 感覺, lee班人 成日搗亂,

伯爵府

原帖由 糠糠媽咪 於 10-5-7 11:17 發表
我好讚成真係無個選得落手, 所以我決定去投白票..我ga 感覺, lee班人 成日搗亂,

但其實投白票已經=支持呢班人所謂既「公投運動」!

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

如果香港/大陸有公投就好啦.
..

子爵府

班人不知所謂, 又豆腐又蕉, 而家仲玩到咁大辭職再呼籲人地選番佢!

香港表達意見應該係咁咩? 我地需要呢班人咩? 垃圾.... 仲要一班晒香港納稅人錢既垃圾...

伯爵府

佢地呢班人口口聲聲話民主,而家民意跟本唔讚成佢地玩野都仲要一意孤行 ,咁係民主行為咩

如果好多人去投票佢地就更加覺得自己好成功,咁佢地就越嚟越離譜。 ...

子爵府

其實係咪唔應該投白票, 應該杯葛選舉? 拉低投票率以示反對反對反對...

子爵府

佢地口中既民主係... 多方面調查話, 香港大部份市民唔支持, 投票率預料極低!
仲強詞奪理話政府出口術, 教壞細佬.. 民主咪就係唔理大多數人睇法之嘛!

基本到.. 連尊重人都唔識? 唔滿意又出豆腐蕉, 下一代點算? 香港會係點?

子爵府

既然佢地萬七樣香港實務唔去做, 剩係識買蕉同豆腐同呃香港人錢

咁得閒.... 不如爭取下"星期六紅日爭取補假"仲有意義

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 lumijuli 於 10-5-7 02:11 發表

噤你覺得呢?
係唔係要做似大陸噤, D小朋友話將來要做貪官, 個貪官被人審時, 唔知佢定佢太太大大聲話做官唔貪做黎做乜?

現在係政府拋個政改方案出黎, 大家只有SAY YES OR NO, 噤你一係咪YES, 接受係爛方案囉, 一 ...

你都幾好笑! 個問題係,而家係佢哋幾個自己話呢次補選=支持雙普選呀麻! 係佢哋自己話呢個係變相公投! 有邊位官方人員confim承認過先? 唔係你話乜野就乜野架! 你個女考試得30分,你同佢講即係唔合格,要努力溫書,你個女話邊個話唔合格? 我話30分就=合格,以往學校set50分先叫合格既要求太高,唔合理,根住連同幾個得30分既同學發動全校一齊抗議,搞投票,迫學校接受,其他學生頂佢哋唔住投白票佢又話亦=支持,而學校唔接受既就=唔民主! 大佬呀! 學校無話會承認架!

好心你哋啦,自己香港都立立亂,經濟又好,樓價過熱,唔係應該搞好本地民生先咩? 自己都搞唔掂自己仲要多事理埋大陸? 你覺得大陸班貪官會剎過嚟香港? 如果係,都要多得呢班議員應做唔做,用激進手段倒混香港,唔單止無辨法監督政府,仲不斷比位中央,驅使佢哋要強勢打壓! 。

既然你認為香港咁高尚,唔可以比大陸污染,咁唔該你,重今日開始就唔係食大陸入口既野,沖涼用法國礦泉水,叫中央抽起在港中資企業,唔放自由行,担保樓價立即跌破沙士! 你呢個想法十足D不肖子,要老豆比錢去威,比唔夠就鬧,又唔受父母管,金融風暴就識叫阿爺科水,放自由行,唔夠食水中央又保正有足夠食水到港,香港人既質數幾時變得咁差?

男爵府

好媽媽勳章

不會投票

男爵府

千期唔好 !!!!投白票牙, 等如支佢架, 咪上當 !!!!!!

公爵府

原帖由 莎莎莉莉 於 10-5-7 09:28 發表
我們不能說某一選舉係咪有意義
這只是主觀的評定而已

身為長官, 居然有一立場, 判定呢次係無意義的選舉
那麼, 下次有乜人出來選佢唔鍾意, 又話係無意義的選舉
再下次, 又係"敵對陣營"佔上風, 又評定呢次係無意義的 ...

對於泛民來說,這個選舉當然是有意義啦,但對於我來說,沒有意義之餘更是浪費

雖我不支持曾特首但並不代表我去接受泛民, 佢地講到好像全是政府的錯,好了,調轉俾你做特首,你認為自己有能力咩?!
到時個特首將會係爆粗連連, 懂掟蕉, 問候市民阿媽.....有乜唔鐘意就反反反, 聲大夾惡咁會令香港更美好更民主嗎?!

我想回應某高層次的人: 不去投票=低層次, 試問如果同自己下屬開會, 佢有不滿係咪可以用粗口鬧你/向你掟蕉皮?!

不懂得尊重別人, 有乜資格話人家係低層次, 借問聲你在9年免費教育中你學左d乜?!

補多句: 我相信呢d行為就連大陸人都不如, 仲有乜資格話大陸乜乜物物, 咁鐘意吠,選隻狗出來好過選個爛人出來囉!

禁止訪問

首頁
34567...8

尾頁

跳至