自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

投唔投係自己意願
但係, 佢作為一區之長, 居用呢件事做政治表態, 完全衰失了過去香港公務員的政治中立地位, 係香港的黑暗!

呢度好多人抗拒大陸
但係, 在這些問題上卻不自覺地跟從了大陸的"政治掛帥"取態!!

如果政府的意向係, 我唔同意, 就唔去投票, 而唔係投白票, 請問, 你仲點叫d人盡公民責任???

伯爵府

好媽媽勳章

我們不能說某一選舉係咪有意義
這只是主觀的評定而已

身為長官, 居然有一立場, 判定呢次係無意義的選舉
那麼, 下次有乜人出來選佢唔鍾意, 又話係無意義的選舉
再下次, 又係"敵對陣營"佔上風, 又評定呢次係無意義的選舉

請問, 香港的制度何在?

全變晒阿爺式的人治

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 lumijuli 於 10-5-7 02:11 發表

你可能覺得雙普選無意義, 但係你要知道這是基本法賦予的, 不是中央特許的, 基本法也可以話係中國同香港一國兩制的基礎. 若然你覺得唔重要 (IE 一國兩制都可以被推翻), 噤你覺得你接唔接受到香港變成大陸噤呢?

對, 好多香港人身在福中不惜福
覺得今天我們得到的法治, 自由, 制度係天跌落來的
忘了, 這也是過去二三十年, 好多人爭取回來

今天, 無錯, 泛民某些人係麻麻, 我也不太喜歡社民連
但係, 每件事都要分開來看, 佢地係爭取政制的進步, 取消功能組別, 我支持, 就係咁...
相反, 之前佢地反高鐵, 我就唔同意, 我呢件事上就會唔支持佢地.

今次投票, 最重要係, 你想唔想你對政治上的訴求可以在立法會上反映出來.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 worm 於 10-5-7 10:37 發表
為何身為行政長官不能有立場,唔通牆邊草才可做行政長官?問題而家係你想食橙,但係生果檔只有蘋果和梨呀,係唔係唔想買都唔得,係唔係都要買樣嘢先俾走呀?係唔係咁先叫民主呀?

...

唉, 聽到有香港居然咁講, 我真覺得香港的公民教育真係做得好悲哀....咁多年英國人要開啟香港人的民智教育, 看來又被中國老式的政治思維淹沒了..

行政長官可以有立場, 但, 請問佢係點選出來的?
在外國, 人地係一人一票選出來, 佢的立場, 理論上代表大多數人的立場
但依家呢? 佢只能代表阿爺的立場

今天阿 爺話, 公投唔得, 長官就話唔得
明天阿爺話要立23條立法, 長官就要立法
後天阿爺話香港人無乜乜自由, 長官就要跟阿爺立場

你想香港有這樣一天?

政府公職人員有公職人員的守則
平常人可以收幾錢禮物都得, 但公務員唔可以, 點解?
因為在一個政制上, 公務員有佢自己的身份, 唔可以話人人都 得, 點解佢唔得咁簡單化左件事

特首要做, 係管治一個地方, 凡事係按規章工作, 唔可以成日憑自己主觀意旨來行事, 否則成個香港變成無法可依! 這種深遠影響, 大家明白嗎?

今日佢話唔鍾意公投
第二日又話唔鍾意乜乜乜
明白人地都係依法行事
為何佢話唔合理就係唔合理?
佢有無想過佢講呢句話時, 係以甚麼身份來講?

大家還鬧甚麼佢傾向地產商呢?
原來大家都接受, 佢係有立場的!

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 小華子 於 10-5-7 13:16 發表

對於泛民來說,這個選舉當然是有意義啦,但對於我來說,沒有意義之餘更是浪費

雖我不支持曾特首但並不代表我去接受泛民, 佢地講到好像全是政府的錯,好了,調轉俾你做特首,你認為自己有能力咩?!
到時個特首將會係爆粗 ...

對, 你可以有你自己的想法
但我想話, 問題係曾特首根本不應以特首的身份, 講埋呢d野.

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 whoareyou 於 10-5-7 13:35 發表

請問曾特首講左乜野??

曾蔭權回應指今次補選是濫用選舉程序,浪費公帑,他認為要小心考慮是否投票,現時仍未決定。

>>濫用程序, 浪費公帑....請問是誰來評定的?
佢"覺得"係, 就=係?
還是套用大陸一套: 你做過d乜, 你心知肚明?
明天, 他也可以以同一罪名, 話其他依法組織的活動, 團體?

香港愈來愈大陸化, 由此可以一斑...

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wingslaw 於 10-5-7 13:42 發表
想問你, 你覺得琴日班政黨既人咁樣向個特首掟豆腐, 有咩感想???

佢地係以激烈手法表達自己的意見
唔值得效法
但, 同成件事有乜關係?
不要把眾多的問題撈埋一齊講, 無意思的
討論問題要到point , 而非意氣地, 我睇一樣野唔順眼, 就否定晒所有相關的議題

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 wingslaw 於 10-5-7 13:55 發表
我就係吾想呢d咁既政黨人仕入議事局羅, 同埋我問左你好多問題咩??撈咩埋一齊講啫mouth:mouth:" />

咁我亦係再重複一次
我話人人都可以有自己的意見
我亦唔意在市民係咪有去投票.

但, 曾特首作為特首係唔應該走出來咁講野

根本係兩件事.

首頁

尾頁

跳至