母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

如題。我是全埋身餵人奶媽媽。
想繼續餵人奶,但唔知會唔會影響懷孕?
有無經驗媽媽分享。謝謝!

禁止訪問

伯爵府

我都想知呀!而家ar b 五個多月,想喂到佢兩歲or自然離乳,但係又想快d生多個(咁就只可喂到一歲),好難取捨呀!唔知多唔多mama有呢方面嘅經驗呢?好想一直喂......

子爵府

可以照餵架,只要有m come,即有排卵,就有機會架啦.但m未返嚟又唔代表一定無機會.餵緊人奶,排卵無咁穩定,自己比較難預算囉.
餵到再有左bb,都可以照餵,但如身體狀況唔好,或胎兒唔穩定,咁就可能要考慮停餵.有時大b會自己斷奶.
我懷細b時,仲全埋身餵緊大b.懷細b到3,4個月,大b已經完全唔肯食啦,結果同佢轉奶粉,當時大b歲几.依家大細b一齊餵.

原帖由 cecimama329 於 10-5-7 15:20 發表
如題。我是全埋身餵人奶媽媽。
想繼續餵人奶,但唔知會唔會影響懷孕?
有無經驗媽媽分享。謝謝!

洋房

謝謝你的分享!

大宅

畀面勳章

但係陀緊果陣餵奶會唔會刺激到個子宮影響到細b架

子爵府

醫生話有肚痛流啡見紅就唔餵得,否則照餵都可以.
但其實d奶可能會唔同左味bb唔肯食,或者奶會愈嚟愈少,跟住想餵都無得餵架啦!但都聽過有人話餵到生都仲餵緊!

原帖由 avyyue 於 10-5-8 05:36 發表
但係陀緊果陣餵奶會唔會刺激到個子宮影響到細b架

大宅

畀面勳章

哦.....唔該晒

原帖由 littlecook 於 10-5-8 16:30 發表
醫生話有肚痛流啡見紅就唔餵得,否則照餵都可以.
但其實d奶可能會唔同左味bb唔肯食,或者奶會愈嚟愈少,跟住想餵都無得餵架啦!但都聽過有人話餵到生都仲餵緊!

...

大宅

如果陀細B仲繼續餵人奶, D營養會唔會唔夠分? 餵人奶流失好多鈣同營養嘛??

禁止訪問

子爵府

其實唔駛太擔心,醫生講過身體既營養係先會供應左比胎兒先.如果唔夠營養,係會先無奶既.
驚唔夠營養,就食得好d,或者食綜合維他命同額外補鈣.
但如果仲係擔心,有咗細b可考慮幫大b戒奶囉,否則自己時時驚驚青青都唔好!不過,d奶可能變左味又或者無咩奶,大b可能會自己戒架,到時你想佢食佢都唔肯呀!

原帖由 phoebe916 於 10-5-13 16:49 發表
如果陀細B仲繼續餵人奶, D營養會唔會唔夠分? 餵人奶流失好多鈣同營養嘛??

大宅

我大囡依家16個月, 咁岩我又BINGO左, 頭3個月都有d流啡架, 一知道有左後, 就無抱大囡, 跟住流啡就停左啦~

到依家14週都仲餵緊大b, 最近呢2日我都發覺大b明顯無食咁多奶, 仍發現自己少奶左啦~ 我無同大b轉飲奶粉呀, 因為過左1age可以唔使食奶粉, 飲牛奶, 豆奶都可以~

今日因為要抽絨毛, 就迫住唔再餵大b, 因為會有風險, 所以會先停3日唔餵, 但係都無用奶粉代替~ 我諗住到細b出細後, 睇下大b仲食唔食人奶, 如果佢仲食, 我會泵出黎比佢囉~

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊