婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

民房

我媽媽剛剛看完西醫,診斷是第7條神經發炎,而家好擔心,想請教一下,有無過來人可以分享一下經驗同理要點樣治理,萬分感激! 同時亦可以發訊息給我。

複式洋房

deleted

男爵府

我果時係:
西醫寫信比我去急症室,睇完急症醫生再refer我係醫院排期做物理治療, 個物理醫生幫插隊做因為佢話越快越好, keep住覆診(2-3日1次), 同埋佢有張面部運動既單張比我係屋企照住做, 一定要做好得快d, 大約1個月左右好番

大宅

是不是等於面癱, 如果是, 我也發生過, 是廿年前的事, 由感冒箘感染引致發炎. 做物理治療, 但成效不太理想, 那時眼也不能自行閉上.
最後在九龍城找到一個醫師, 用針"吉"在面上, 好多針, 痛到數也數不到究竟"吉"了多少下. 最難忘的是一針"吉"在近眼位, 再用拔罐, 即是瘀血標出來, 弄到衫到是血, 但奇怪的是, 我的眼可以合上.

男爵府

Hi Mcronald

Please see message

本人覺得物理治療作用不大,針灸比較有效.

禁止訪問

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

我4年前都試過,真係因為感冒箘感染引致發炎. 做物理治療, 但成效不太理想, 那時眼也不能自行閉上,個咀都係,仲要係左眼+右咀,最後都係去左針灸(合共10次),但沒留血O架喎,
果時要$300次,依家個醫師加左價-$350一次,醫師只係話,以後要小心身體,唔好比自己冷親,出街搭MTR 都要拎返件外套,披肩...
你可以試下(仁澤-陳醫師=TEL: 27876877)祝早日康服 !
阿媽

禁止訪問

大宅

BK Milk勳章

係初起時,醫院比左d藥我咋,不過d 醫護人員都話沒咩幫助,只係做物理治療...好記得果日係6/28,29 號...因之後7/1 係假期,跟住堅企人叫我去試下做針灸,咁我來緊o既星期一就即刻去左陳醫師到,佢話初起頭幾天做就好快可以好返...再遲d就可能要搞得耐d 喇 ...
我係右眼合唔上並向右,而個咀就向左都係合唔埋向左,飲水/刷牙都漏返d 水出來,不過就沒見頭暈/不平衡喎 !
阿媽

大宅

BK Milk勳章

Actually 都有4年,都唔係好記得係右眼定左眼,總之就係眼同咀係反方向...果時夜晚訓覺都要用cotton 遮住先訓得,返工都要帶眼境同埋mask,唔想嚇親d同事,同埋講野時d音都唔係好準!果時真係唔係好識驚,依家好返哂,真係好彩 !
阿媽

首頁

尾頁

跳至