母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

bb7個月大,5個月大開始比粥仔佢食,佢只食很稀的,多粒飯都吐出來,又食得唔多,bb匙10匙左右,之後就埋身食人奶,約15min(以前埋身食成一個鐘)

想問下有經驗的媽媽,加左固體食物後多久,bb可在該餐唔埋身餵?

我須否每次bb食左固體食物後都比佢埋身食?

伯爵府

我自己就真係比一餐固體食物的, 該餐係真係比佢食到飽的, 唔會再補奶架. 而呢餐固體食物, 佢係真係可以頂三四個鐘至下一餐奶.

男爵府

原帖由 chanwendy 於 10-5-10 10:44 發表
我自己就真係比一餐固體食物的, 該餐係真係比佢食到飽的, 唔會再補奶架. 而呢餐固體食物, 佢係真係可以頂三四個鐘至下一餐奶.

請問有咩跡象會覺得佢飽?
請問你bb一餐不用補奶係幾多個月大?
我餵粥仔餵到bb扁嘴唔食,但一埋身佢都係啜啜啜。

別墅

我個b 比較為食, 7個月時會食0.5碗粥 + 南瓜 / 蕃薯蓉..., 之後大約2小時才再埋身啜啜,佢唔喊我都唔會主動餵奶的...

有無試下比d bb餅佢趙下? 睇下佢係唔中意趙野, 定係唔中意食(白米)粥?

男爵府

原帖由 jade_h 於 10-5-11 22:59 發表
我個b 比較為食, 7個月時會食0.5碗粥 + 南瓜 / 蕃薯蓉..., 之後大約2小時才再埋身啜啜,佢唔喊我都唔會主動餵奶的...

有無試下比d bb餅佢趙下? 睇下佢係唔中意趙野, 定係唔中意食(白米)粥? ...

有比餅佢食,我都係煮白米粥比佢食,不過會加菜,魚,肉,一起煮。佢都唔食得多。

大宅

畀面勳章

有d bb唔太接受固體食物, 見奶媽o係就唔願食粥, 如果可以就搵其他人餵粥, 奶媽唔好在場, 但bb知道唔食粥都無奶食, 咁佢可能會乖乖食多d粥.

男爵府

原帖由 kit1014 於 10-5-13 16:24 發表
有d bb唔太接受固體食物, 見奶媽o係就唔願食粥, 如果可以就搵其他人餵粥, 奶媽唔好在場, 但bb知道唔食粥都無奶食, 咁佢可能會乖乖食多d粥.

等我又試下,唔該!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊