自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

半年前帶囡囡去玩, 那裡有多活動, 彈彈床及餵羊是活動其中一項, 回家後2天, 囡囡開始發高燒, 帶去看醫生, 始知佢中左洛沃克病毒, 因亞囡嘔, 我都中埋招入埋醫院! 初時有2種想法, 囡囡去餵過羊, 玩過跳跳床,
可能係跳跳床中病毒多些, 於是心中想以後唔比囡囡玩就ok. 點知4月尾一家帶囡囡去行山, 途中原本去飲出名的鮮奶, 那知, 那裡有幾隻羊, 亞囡好開心跑去要餵羊, 我已經叫佢唔好用手點隻羊, 餵完都有洗手, 跟住回家2天亞囡又發燒, 去看醫生, 中了手足口病毒, 現在尚未好, 我個囡未入學的, 我此時才醒覺無理由2次都有餵羊都出事, 於是我立即上網同問醫生, 始知道
牛, 馬, 羊, 豬(有啼)的動物都會容易持有此病毒, 所以baby如果太細, 真係唔好帶佢地去. 我張貼出來分享, 係想提下大家, 帶小朋友去農場真係要小心. (病毒可透過空氣傳染, 由於小朋友細小, 佢地好易吸入動物屎屎內含有的病病毒, 而大人就未必有事) 各位媽咪, 為免小朋友受苦, 千萬小心呀!

大宅

好媽媽勳章 環保接龍勳章

原帖由 LennardMum2009 於 10-5-10 09:46 發表
半年前帶囡囡去玩, 那裡有多活動, 彈彈床及餵羊是活動其中一項, 回家後2天, 囡囡開始發高燒, 帶去看醫生, 始知佢中左洛沃克病毒, 因亞囡嘔, 我都中埋招入埋醫院! 初時有2種想法, 囡囡去餵過羊, 玩過跳跳床,
可能係 ...

thank's for sharing

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唉呀,我個仔就係最近去完(我諗直頭你話個度)又係無端端發燒同埋傷風.不過又真係唔知有冇直接關係了.(btw,其他朋友d仔女,又唔事喎!)

大宅

回覆 1# CMB 的文章

最近4月果次係去錦田架, 總之唔理去邊, 有動物的地方就要提高警覺, 唔似以前, d病毒沒有那麼惡 ! 唔想小朋友辛苦, 都小心d啦

別墅

好媽媽勳章

THX...

別墅

好媽媽勳章

多謝分享.....

之前我仲想帶囡囡去feed goat 添

大宅

好媽媽勳章

多謝分享
希望妳囡囡快d好番

禁止訪問

大宅

thanks for sharing.
老公 + 仔仔 = 我一生的成就

洋房

Thanks for sharing...
Wish your lovely kid get well soon

大宅

多謝各位媽咪對小女的關心, 囡囡好左好多, 好翻會帶佢去迪士尼!

原帖由 ihsfungyee 於 10-5-11 00:15 發表
Wish your lovely kid get well soon

大宅

補充: 如果小朋友有傷口更加唔好帶佢地去餵動物,
因為病毒可以由空氣傳播直入傷口的

原帖由 cat.siu 於 10-5-10 22:39 發表
thanks for sharing.

伯爵府

多謝分享, 小朋友太細都係唔好俾佢去餵羊住lu.

希望樓主小朋友快d康復.

大宅

畀面勳章

多謝你提醒! 祝你囡囡早日康復, 身體健康!

話時話, 我去親個d農場都覺得d羊欄, 牛欄好臭. 但小朋友有得玩就乜都吾理, 好鐘意伸手摸d羊仔, 牛仔咁(有時吾可以即時洗手又走去攞零食...)

有次去康O農場, 佢地比人即場飲用新鮮牛奶, 我驚係未經高溫消毒, 所以選擇吾飲! 吾係中左蕉就橙!

原帖由 LennardMum2009 於 10-5-10 09:46 發表
可能係 ...

禁止訪問

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

多謝分享

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

多謝分享~
祝你囡囡早日康復!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

Thank you for your reminder. I am lucky to know it.

大宅

2018復活節勳章 好媽媽勳章

大宅

大家要小心, 為香港的小朋友著想, 中左招真係唔好返學或出街, 我個囡之前中招, 真係完全唔出街!

首頁

尾頁

跳至