興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

用開450D+kit鏡 (18-55mm), 因為枝kit 鏡壞左, 睇中左2枝, 請問邊枝好d?

a) Tamron B005 17-50mm F2.8
*會考慮再加多支Canon55-250mm

b) Canon 18-135mm F3.5-5.6IS

Or有其他更加好ge選擇? 謝謝!

主要影仔仔~

複式洋房

Tamron B005 17-50mm F2.8

i think is the best

F/2.8 + VC really good
http://www.fotop.net/CEZchan

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原帖由 TaTa83 於 10-5-12 11:07 發表
用開450D+kit鏡 (18-55mm), 因為枝kit 鏡壞左, 睇中左2枝, 請問邊枝好d?

a) Tamron B005 17-50mm F2.8

b) Canon 18-135mm F3.5-5.6IS

Or有其他更加好ge選擇? 謝謝!

...

兩者中, 我揀 17-50 f2.8 VC
可以揀多支就係 Sigma 17-70 f2.8-4.0 macro

男爵府

chloepapa:
請問你張囡囡相是否用500D,+咩鏡呀?

我用緊幾年前買的350D+ EF-S 18-55mm/F3.5, 我覺得光圏吾夠大,想同bb影靚相都影吾倒前清後矇;而且夜晚影人背景又吾多掂(定係我吾識d function)!!

我e+諗緊買多支lens or 買過部500D(有冇需要) or 定買過部輕d又可換lens嘅 olympus 新出的EPL-1? 各位比d意見, thanks !

版主

a
原帖由 jo10 於 10-5-13 12:09 發表
chloepapa:
請問你張囡囡相是否用500D,+咩鏡呀?

我用緊幾年前買的350D+ EF-S 18-55mm/F3.5, 我覺得光圏吾夠大,想同bb影靚相都影吾倒前清後矇;而且夜晚影人背景又吾多掂(定係我吾識d function)!!

我e+諗緊買多支le ...

我囡囡張相, 係用 Nikon 機 影, 唔記得咩 model 同咩鏡, 不過應該係大光圈zoom 鏡多

影小朋友, 唔好考慮 E-PL1, EP1, EP2 呢D 機, 鏡頭選擇少, 追焦慢 (影景, Snapshot 就幾好)

用 350D, 想影淺景深, 平平地入支 50mm f1.8, $750 左右

大宅

好媽媽勳章

唔該哂chloepapa同CEZchan ge意見~

禁止訪問

洋房

canon 85 1.8 包你一試難忘

大宅

好媽媽勳章

想再請教下,仔仔一直抗拒影相,發現原來佢唔鐘意用閃光燈,話對眼會唔舒服,咁點算好?因為都幾多影室內相ga....係咪要再重新考慮過第d鏡頭呀?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 ncy333888 於 10-5-20 23:42 發表
canon 85 1.8 包你一試難忘

其實我有買50 1.8ga,85 1.8有無得zoom ga?

版主

原帖由 TaTa83 於 10-5-23 02:16 發表

其實我有買50 1.8ga,85 1.8有無得zoom ga?

50mm, 85mm 見到個焦距只有一個數字的鏡, 就係定焦鏡頭, 無得zoom
18-70, 24-70, 70-200 呢d 就係zoom 鏡, 焦距由細至大的去改變

子爵府

你可以選擇一D光圈較大既鏡頭例如F2.8樓上光圈最好再大就可以低光環境都唔洗開閃燈啦
原帖由 TaTa83 於 10-5-23 02:15 發表
想再請教下,仔仔一直抗拒影相,發現原來佢唔鐘意用閃光燈,話對眼會唔舒服,咁點算好?因為都幾多影室內相ga....係咪要再重新考慮過第d鏡頭呀?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 chloepapa 於 10-5-23 12:37 發表

50mm, 85mm 見到個焦距只有一個數字的鏡, 就係定焦鏡頭, 無得zoom
18-70, 24-70, 70-200 呢d 就係zoom 鏡, 焦距由細至大的去改變

icic, thanks~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 berry?????? 於 10-5-24 10:23 發表
你可以選擇一D光圈較大既鏡頭例如F2.8樓上光圈最好再大就可以低光環境都唔洗開閃燈啦

咁Tamron支B005 17-50mm F2.8 咪好arm我? 嘻嘻嘻~

子爵府

一般都足夠,但如果要景再散D可以入支大光圈定焦呀
原帖由 TaTa83 於 10-5-24 15:00 發表

咁Tamron支B005 17-50mm F2.8 咪好arm我? 嘻嘻嘻~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 berry?????? 於 10-5-24 19:46 發表
一般都足夠,但如果要景再散D可以入支大光圈定焦呀

明白哂, 唔該哂你呀~

首頁

尾頁

跳至