自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

政情:維園阿哥炒樓辣慶網民

富貴黨核心成員田北辰喺前日禮拜嘅《城市論壇》提出,以「流轉公屋」嘅形式解決夾心階層置業問題,即刻畀「維園阿哥」任亮憲力斥荒謬,皆因佢覺得增建公屋同復建居屋先係治本之道。不過,本報尋日就收到一個讀者投訴,內容大致係話任亮憲早前接受訪問時直認炒樓,仲喺二月放晒手頭兩個樓盤,累計賺超過百萬元,質疑佢有心推冧樓市入平貨。

任亮憲當日喺訪問中承認賣咗兩層樓,一間二百幾萬,一間三百幾萬,前後確實賺咗七位數字添。此言一出,即時引起大批網民反彈,香港討論區直至尋日已有二十幾頁近四百個留言評論呢件事,當中絕大部分係批評任亮憲。網民frank_8批評話:「作為炒家,炒起個市,今日居然話樓貴,要為民請命。錢賺了,就過橋抽板,不知所謂。到樓市倒了,自己又可以乘機撈一筆。」另有網民憤言要稅局查吓佢有冇報漏稅添。

任亮憲係一家信託公司嘅聯席董事,尋日仲解釋話:「我自己做呢行,如果不善投資,好難令客人相信你有能力!」佢又自辯話私人投資同自己喺房屋議題上嘅立場冇衝突,佢建議增建公屋同復建居屋,係希望冇能力置業嘅港人有屋住,而唔係推冧樓市喎。至於事實係點,就等大家去判斷。

除炒樓外,佢仲有炒股票添!佢話今年二月確實放咗手上兩個位於港島嘅中小型單位套現逾百萬元,全數用嚟進軍股市,依家就手持滙控同中移動嘅股票嘞!

http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100511/00408_004.html
講野唔好笑又唔識講爛gag
上forum只為吹水唔好同我認真

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

佢又冇資格申請公屋, 居屋, 你問我呢d 小市民, 有個有錢人係咁幫自己發聲, 起公屋, 起公屋咁叫, 我真係好想多謝佢

大宅

香港核心問題根本無解決, 一味叫政府起屋又可以解決問題咩?!

依家香港有幾多公屋單位?! 每日有幾多新移民唻香港同你爭?! 就等如d人話儲錢速度追唔上樓價一樣, 你排隊次序永遠追唔上新移民增加速度! 仲有, 雖然有雙倍租制度, 幾多公屋富戶霸住間公屋唔走, 仲有賣公屋, d人轉手又炒一份! 公屋無流轉, 有需要既人又不斷增加, 你覺得單純不停起起起就可以解決問題?!

男爵府

維園阿哥係我今期的偶像。

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Bman 於 10-5-13 23:53 發表
香港核心問題根本無解決, 一味叫政府起屋又可以解決問題咩?!

依家香港有幾多公屋單位?! 每日有幾多新移民唻香港同你爭?! 就等如d人話儲錢速度追唔上樓價一樣, 你排隊次序永遠追唔上新移民增加速度! 仲有, 雖然有雙 ...

可能可以解決下我現在提心吊膽, 我怕業主會唔會加租or 收樓, 剩係擔心呢樣野, 我已經失眠左好多個晚上

我一諗起藍卡no. 仲有70萬先到我, d 公屋起得個萬幾2萬1年, 我地又冇本事買樓, 租屋都就黎租唔起

咁公屋係比我呢d 貧民既姐, 個樓市點唔關我事

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

明明樓巿有今日個價, 今日個局面, 哩位維園阿哥都有出一分力, 今日反倒披起正義超人的披風, 打救一眾買唔到樓o既蒼生, 仲受到人們愛戴, 世事之諷刺, 莫過於此!

別墅

好有梁粉松當年買車既味道, 相信哩條友好快收得皮.

子爵府

不知你們知不知道維園阿哥的資料
報紙有講過:

口水鬥強權 拔萃仔變維園阿哥 《論壇》點擊飈11倍
http://hk.news.yahoo.com/article/100424/4/ho2r.html

【明報專訊】周日正午維園 涼亭舉行的《城市論壇 》曾經長期是這幅畫面﹕身穿的確涼短衫褲涼鞋的「維園阿伯」舉手發言,話語邏輯難明但總有一句﹕「民主派 反中亂港。」場外另有阿伯拿著大聲公問候人祖宗十八代。觀眾席除了阿伯和學生之外只有小貓三數隻,電視機旁邊的香港人一見《城市論壇》就知夠鐘熄機落街飲茶。

直至4個月前,「維園阿哥」出現,光芒掩蓋維園阿伯,改寫了《論壇》。港台 錄得的最新數字顯示,維園阿哥出現即帶動節目網上點擊次數按月勁升逾11倍。維園阿哥不單令一個有30年歷史的節目起死回生,更重要的是他們揭開反高鐵運動後「新社運」的另一章——主張人人自由噴口水來反對強權。

兩個維園阿哥——任亮憲、歐陽英傑手上拿著大喇叭高呼﹕「如果《城市論壇》被(腰)斬,大家七一維園見。」

董事醫生 卸西裝執「河蟹扇」

近日維園阿伯一見維園阿哥嘴巴即噴出魚蝦蟹﹕「我要捉你班走狗跪玻璃,如果我有個仔好似你就激死,中國人恥辱!」阿哥真的如此不堪?

不要見維園阿哥拿米高峰咬牙切齒就以為他們也嗜魚蝦蟹,任亮憲和歐陽英傑兩個阿哥都是DB仔(拔萃男書院 舊生),分別任職投資公司聯席董事及家庭醫生,平日出入中環 穿的是D&G西裝Armani皮鞋,維園阿伯那件的確涼真的「no way」。他們骨子裏沒有半點草根味,但一到星期日就會變身維園阿哥大聲疾呼——任亮憲會穿起象徵抗爭的紅色T恤、歐陽英傑揚起有花蟹圖案的「河蟹扇」,在維園涼亭連環搶咪。

反高鐵激發 「爭民主要行動」

31歲的任亮憲,中三那年被中六師兄歐陽英傑踢入辯論校隊,兩人曾稱兄道弟打遍學界,但自任亮憲中三後到外國留學 ,兩人再無聯絡。去年底,兩人在反高鐵集會及社民連音樂會中再碰頭。他倆是社民連忠實擁躉,有同一信念,「支持行動派,爭民主,得個講字無用」。

去年12月,反高鐵舞台皇后像廣場的抗爭,刺激兩個阿哥的腦神經。運動剛揭序幕,一個周日任亮憲在家扭開電視,正播著《城市論壇》建制派議員大發支持功能組別的偉論,任亮憲看完第一節火燒全身,立即從北角駕車到維園趕及第三節現場發言﹕「功能組別不符普選 平等參與原則,建制派唔好再狡辯。」當日他穿的是黑衣。

「論壇滿歪理」 決每周踩場

兩周後,任亮憲穿起藍衣再到維園,認為國家領導中所指的深層次矛盾源於欠普選,辯駁言之有物,主持謝志峰讓他三次發言,他在維園阿伯當中鶴立雞群旋即被人在網上廣傳彈起,網民起底得知他在facebook叫馬草泥。馬草泥問自己﹕「點解《城市論壇》咁多歪理,好,我以後每個禮拜日都要去維園。」

反高鐵激起的千重巨浪不息,《論壇》這天討論「80後」爭議,首次身穿紅衫的任亮憲又成功搶咪,質問民建聯 陳克勤﹕「你是否可以代表我們爭取2012雙普選?陳克勤議員,Try your best。」掌聲如雷。

散場,任亮憲看到師兄歐陽英傑也在觀眾席。

歐陽英傑的「星屑醫生」博客早紅遍互聯網,並成立網絡電台。反高鐵期間,他在Twitter看到網民談論《論壇》﹕「嘩,多了個維園阿哥,好激。」他跑到維園就跟師弟碰個正著,師兄立即重複中學時代動作,踢師弟入會,今次,不是辯論隊而是網台。

他們抓緊反高鐵網上動員力量在網台開咪,成功吸納反高鐵支持者。兩個維園阿哥,就在米高峰前噴口水成功延續反高鐵的新社運精髓——繼續反功能組別、反貧富懸殊、爭普選、爭保育。

人人可質問高官 最佳平台

維園阿哥的策略,是透過網絡誘發支持者現身,逢周日自動自覺到維園支持《論壇》,目的只有一個﹕保衛言論自由、藉大氣電波爭取輿論支持。「今日迫爆維園的局面,其實是延續反高鐵的另一個長期抗戰社會運動,《城市論壇》是新社運的最佳平台﹕直播、沒審查、人人可直接質問高官議員。」

「觀眾席大部分人我口地都唔識,只在facebook有聯繫,核心支持者有幾十人。」人海中,既有向張宇人 擲廿蚊紙的17歲少年、瞄準陳克勤的25歲「飛bra男」、30多歲的土瓜灣舊樓關注組中堅,還有爭取最低工資的中年媽媽。自從維園阿哥帶頭後,他們百花齊放、口水花四濺。維園阿伯仍然喊得落力,但在男女老幼百家爭鳴之下,阿伯的聲音突然不再刺耳。

「大小論壇都會搶咪」

有調查說逾百萬港人贊同激烈抗爭,維園阿哥帶頭迫爆《城市論壇》的社會現象,不單可解讀作「口水輿論抗爭」,阿哥更視之為神聖的「捍衛言論自由之戰」﹕「若如左報社評所指要停辦《城市論壇》,我們七一定會上街。」

「香港還有幾多個媒體敢辦直播論壇?只有港台,只有《城市論壇》。」

「不僅《城市論壇》,以後每個大小論壇,我們都會搶咪。」

「我們不怕任何人,即管放馬過來。」維園阿哥歡迎任何高官議員的口水,好戲連場,我們等著。

明報記者 盧曼思

大宅

原帖由 lalababe520 於 10-5-14 00:00 發表

可能可以解決下我現在提心吊膽, 我怕業主會唔會加租or 收樓, 剩係擔心呢樣野, 我已經失眠左好多個晚上

我一諗起藍卡no. 仲有70萬先到我, d 公屋起得個萬幾2萬1年, 我地又冇本事買樓, 租屋都就黎租唔起

咁公屋係 ...

你都係香港人一份子, 個市搞成點, 點會唔關你事呢?

香港好特別, 無農業無工業, 只係靠金融服務業, 當然整體只靠呢樣係唔健康, 但係一日未有人改變, 香港一日都只會畀商人牽住個鼻走! 呢班人只帶頭搞事, 無實質幫忙, 叫起屋容乜易, 錢從何來? 仲有70萬個先到你, 佢地搞事政府就會起多70萬個單位? 到時股市樓市有事, 香港經濟差, 幾多人工都無得做, 到時起70萬個單位, 又有過百萬人同你爭!!

ps: sorry, 仲有7萬定70萬, 咁咪有排等?!!?

大宅

醒目開學勳章

維園阿哥炒樓炒股有咩問題, 一睇佢D作風就知世界仔, 依家日日係度砌民X聯, 政府官員, 模式跟足長毛, 係度撈政治油水, 睇死佢下鋪就去選議員喇.

大宅

原帖由 lumijuli 於 10-5-14 00:10 發表
不知你們知不知道維園阿哥的資料
報紙有講過:

口水鬥強權 拔萃仔變維園阿哥 《論壇》點擊飈11倍 ...

其實原本律師黨出現, 我以為會有一番作為, 但係唔係囉, 佢地讀文, 家境又中上, 佢地有心幫, 但係只會睇到無屋住就叫起屋, 睇到無錢用就加綜援, 睇到家人分隔兩地就要家庭團聚!

好似話官商勾結, 壓抑樓價咁, 好多野佢地無解釋其他人疑問, 一味話樓貴! 連打住公義旗號嗌樓貴果個都係炒家, 公屋居屋都可以炒, 結構性問題都無解決過, 唔通真係要全民共產?!?

大宅

好媽媽勳章

講穿咗,好多人表面上自稱為民主,為社會,為下一代,其實個個都有私心。 人之常情。 真係無私心咁睇得開嘅人就唔會搞政治啦..........

大宅

社民連黑材料出動~~~又多五毛了

大宅

原帖由 macylovemama 於 10-5-14 00:25 發表
社民連黑材料出動~~~又多五毛了

依家扮民主派真係易做,

叫人投票人地唔投就係支持政府支持功能組別!

掟蕉鬧人就為公義, 同樣人地咁做就係唔守規矩!

依家又話人五毛黑材料~~

勁呀!!

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 Bman 於 10-5-13 09:56 發表
政情:維園阿哥炒樓辣慶網民

富貴黨核心成員田北辰喺前日禮拜嘅《城市論壇》提出,以「流轉公屋」嘅形式解決夾心階層置業問題,即刻畀「維園阿哥」任亮憲力斥荒謬,皆因佢覺得增建公屋同復建居屋先係治本之道。不過,本報尋日 ...
質疑佢有心推冧樓市入平貨 <--多鬼餘, 水兩句就可推冧樓市 ? 我地bk日日水, 又唔見我地可以推冧xx王國:;pppp:

維園阿哥有一定貢獻, 起碼, 宜家城市論壇好睇幾多 !

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Bman 於 10-5-14 00:12 發表

你都係香港人一份子, 個市搞成點, 點會唔關你事呢?

香港好特別, 無農業無工業, 只係靠金融服務業, 當然整體只靠呢樣係唔健康, 但係一日未有人改變, 香港一日都只會畀商人牽住個鼻走! 呢班人只帶頭搞事, 無實質幫 ...

我冇樓, 亦冇能力炒起個市, 我真係仲有70萬個no 先到我
居屋我都冇能力, 我希望唔駛個個月挨私樓貴租, 我冇能力解決樓市問題, 我深知好多人係拎黎炒, 我只係想有個穩定少少既地方比個仔住

我想, 我有此想法, 可能貧富懸殊太嚴重了吧

樓主, 記住, 公屋既target 唔係有錢人, 同居屋唔同架

大宅

原帖由 lalababe520 於 10-5-14 00:39 發表

我冇樓, 亦冇能力炒起個市, 我真係仲有70萬個no 先到我
居屋我都冇能力, 我希望唔駛個個月挨私樓貴租, 我冇能力解決樓市問題, 我深知好多人係拎黎炒, 我只係想有個穩定少少既地方比個仔住

我想, 我有此想法, 可能 ...

我都申請唔到公屋, 亦剛剛超出左丁點買唔到居屋, 亦因為咁所以要租樓住, 點解我有樓收租係因為我儲到一筆錢, 響市道唔太好時毅然決定入市, 但係無錢供樓, 所以我買左層樓等人供, 然後自己租屋住到入元朗! 香港邊個唔為住屋煩惱丫!

我有咁既諗法, 係真係覺得好多深層次野無解決過, 個個出唻反對反對, 一日到黑官商勾結! 你唔覺得新移民政策先係最影響香港基層人士? 我地住屋要同人爭, 搵工要同人爭, 工資壓低晒, 住醫院要爭, 小朋友讀書要爭, d男人返晒大陸連男人都要爭!! 呢d全部都唔係一句官商勾結可以解決到既問題!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 Bman 於 10-5-14 00:45 發表

我都申請唔到公屋, 亦剛剛超出左丁點買唔到居屋, 亦因為咁所以要租樓住, 點解我有樓收租係因為我儲到一筆錢, 響市道唔太好時毅然決定入市, 但係無錢供樓, 所以我買左層樓等人供, 然後自己租屋住到入元朗! 香港邊個 ...

我好慳, 不過儲唔到錢買樓, 我係2000才加入工作市場, 當時環境唔太好, 我d 工資一直係5千幾6千. 每個月比3千家用, 食飯同車錢又去左大半, 基本上0娛樂, 0fashion. 我儲好耐好耐都儲唔到, 我真係冇能力比首期, 所以我知道我呢世都唔會選擇買樓. 我現在為了入息限額, 不能夠工作
你要明白, 唔係個個都好似你咁叻. hk 仲有我呢d 無用既人, 冇錢買樓既人, 工資只在6000左右既人, 好希望有個容身之處, 所以有人出聲話起公屋, 我點解唔多謝佢

香港係有好多問題, 咩地方冇問題? 係要解決迫在眉睫既先

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章

我識佢,等我話過佢知先,佢實開心死。

原帖由 angelymama 於 10-5-13 23:55 發表
維園阿哥係我今期的偶像。

子爵府

原帖由 牛精仔 於 10-5-14 00:32 發表
質疑佢有心推冧樓市入平貨
100%agree

首頁

尾頁

跳至