親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

hi,

我都係6月去喎. 得閒留言傾下啦.

原帖由 keelyken 於 10-5-13 17:55 發表
6月想一家四囗自由行去台湾墾丁有咩好介绍?食,住,玩.

男爵府

CHEAPBOMBOM,

玩得開心D喎.......回來留言啦.....

原帖由 cheapbombom 於 10-5-18 20:56 發表
我後日出發墾丁啦...
對, 來來去去個幾個景點, 上網綜合一下已可以, 當然再參考埋網友提供既blog就夠全面了..
剛才再打了一次電話到墾丁確認民宿, 可安心出發了
我住的民宿, 向住無敵海景, 私人陽台...

http://us.f ...

男爵府

你可以找王大哥, 886-0980689562
MSN:[email protected]

希望幫到你.

原帖由 cheapbombom 於 10-5-18 22:34 發表
有無人有墾丁包車既資料?
上網聽人講包車要預約, 其實同求其包一部有咩分別呢?
我要高雄-墾丁來回, 以及墾丁3日2夜..

男爵府

其實6日都ok, 我去8 日, 高雄 + 墾丁.

原帖由 vickynicky 於 10-5-19 12:27 發表
我都準備七月去,宜家開始plan, 你哋去幾多日? 台南+墾丁6日可以嗎?

男爵府

你可以用同一個email address找佢. 佢會回覆你的.

原帖由 cheapbombom 於 10-5-19 23:18 發表
Hi coney,

唔知佢有無email呢? 我沒有用MSN...
Big Tks.

男爵府

010,

你個BLOG好精彩, 請問你在旗津租電動單車給囡囡+婆婆坐時係吾係只可以最多租3 HRS? 如果無電佢會吾比多一舊電呢? 我地一家三口+BB車, 可估最好都係租呢款家庭車, 但又要由島的一邊去另一邊喎. 想問你, 若你停下來映下相, 咁把車放在一邊會吾會吾安全呢? 你到萬二吃飯時咁架車點算呢?

還有, 我們本來想去科工館但好似吾啱我地個BB了得21個月人仔) 玩, 因為佢太細個. 吾識玩, 你覺得係吾係啱大個小小的小朋友呢?

好多問題, THANKS!!!!

CONEY

原帖由 010 於 10-5-20 14:19 發表
zen

我自己係唔好”水上活動”既,
所以無水上活動我都好OK

四圍hea行下睇下影下相都好滿足!
可以就咁係沙灘玩下水玩下沙
可以選留半日係海生館閒逛
可以租車慢慢繞-墾丁>>船帆石>>鵝鑾鼻
>>滿州/牡丹/楓港/旭海港仔區 ...

男爵府

Hi 010,

多謝你的回覆.

因我地趕住去科工館就只租2小時
但我記得我地遲左半個鐘還車
佢地都無話要再收錢!<~~~~我有看到你話遲左35 MINS無額外收你錢. 咁你記吾記得你幫襯的是那一間呢?

萬二門外有位泊車, 店員會幫你<~~~~吾該晒你.

<<d小朋友會玩得耐d,
但佢有d兒童館都岩細B,
我見好多細b家長係到"影相"
門外係有小火車坐, 但我地晚去關左
價錢唔貴, 又係室內有冷氣,
若有時間都幾值得一去
但的確大d小朋友得著多d<~~~~原來係咁, 我會再考慮下, 因為我的高雄朋友又叫我去美術館, 佢話周邊的環境好C服好靚喎. 但兩者都係週一休息, 死火.

原帖由 010 於 10-5-22 23:30 發表
coney
旗津租電動單車給囡囡+婆婆坐時係吾係只可以最多租3 HRS?

男爵府

記住佢先, thanks!

原帖由 010 於 10-5-23 23:51 發表
應該係落船後向前行, 右手面第二間

男爵府

CHEAPBOMBOM,

看完你打的字後, 很抱歉. 我沒有想到竟然會係咁. 累你一家三口迫在陌生人之中2小時. 唉, 我會同王大哥反影一下. 你當時都有出聲, 我想他明白你的不滿. 我聽到最近幾天他們有很多生意啊, 所以可能很忙是真的, 但都不是不好服務的理由. 其實他是我的民宿介紹的, 我沒有任何著數的, 請大家不要誤會, 我把他的資料登出來只係想大家可以多一個選擇, 希望大家明白.

原帖由 cheapbombom 於 10-5-24 22:21 發表
coney,

出發前, send左email比租車的王大哥...結果我到台灣的一早佢call我...

不過, 唔知係咪我黑仔, 我覺得佢服務不太好, 原因有5:

1) 晨早7點幾call醒我, 其實佢知我下午四時才要車

2) 我想4點出發, 佢話3點比 ...

男爵府

cheapbombom,

請問你包車的又揀左邊間呢? 咁可以比其他媽咪多一個choice. 麻煩你.

原帖由 cheapbombom 於 10-5-24 22:10 發表
coney,

昨晚墾丁回來了....

墾丁....天氣不止晴, 簡直熱爆...中午有35-36度! 頂得住無?

烈日當空+ 90%係戶外活動, 包車2日匆匆去左大部份景點, 包括鵝鑾鼻公園, 龍磐公園, 風吹沙, 最南點, 船帆石, 後壁湖, 恆春 ...

男爵府

010,

見到你提我個名, 所以回應少少先. 多謝你提示我會好晒, 其實見到人和其他人的相我己經心中有數. 所以到時我地打算一係租兩架電動車, 其中一人揹住阿b; 一係租一個有蓋的家庭電動車, 咁就可以由一個人開, 另一個可以休息下, 但好似少少迫同埋我地都應該好多野帶. 看到時點先啦......

我在高雄的朋友給了我一個旗津的website, 供大家參考一下...... http://96kuas.kcg.gov.tw/cijin/chinesecijin/allframe05.htm

原帖由 010 於 10-5-26 17:12 發表
六月去墾丁大家可以留意下夏都,
佢有個暑期前package幾抵

cheapbombom
好在只係一程,你分享好好,等大家可以留意一下

vkzone
請問在那兒BOOK YOHO KIDS HOTEL最平呢?
<<佢個網有時有d package嫁,
另曾經問過一間叫COCO達 ...

男爵府

Cheapbombom,
多謝你的TIPS! 吾駛吾好意思, 當然吾會介意啦.
我仲以為避開SUNDAY去旗津會無咁迫人同易D駕電動車TIM! 我諗都係在週日去完科工館吃過LUNCH先再去, 咁會好D.
係呀, 想問你, 你買好好味那間肉松叫咩名.
我老公有開電單車的經驗, 所以租一架家庭式的可能好少少.
你放心, 你一定吾會掃我興的, 我地要多謝你就真!!

我想問你, 4月時你係吾係坐捷運, 步行到碼頭再坐船呀? 咁步行的路程遠嗎? 沿途有無COVER呢? 你有無吃刨冰呢? 你有無去萬二小吃部吃一盤盤的海鮮呢?咁熱天, 你個小朋友會吾會乜都吾想吃, 只係一味飲水吃ICE-CREAM咁呢?
TKS,
CONEY

原帖由 cheapbombom 於 10-5-27 20:56 發表
coney,

見到大家咁高興講高雄 (去墾丁必經之路), 我又搭2句咀, 唔好介意!

旗津我前後去過2次, 去年11月初第一次去, 天氣無咁熱, 真係好行好多, 幾個月後既5月再去(即上星期), 咁Q當天不是周未, 又加上成30幾度, ...

男爵府

我看過MAP, 發現墾丁悠活麗緻度假村好近萬里桐, 可以在那處看日落, 應該好靚的!!

原帖由 doscom 於 10-5-29 12:57 發表
剛問自由行套票;墾丁悠活麗緻度假村2晚+ 港龍來回機票

3person room ($3090 + tax)/person
2person room ($3150 + tax)/person

男爵府

pm你, 請回覆.

原帖由 naomiisaac 於 10-6-3 18:54 發表
我地唔會去, 比較鐘意玩的活動, 因為小朋友對觀景較沒有興趣.

下列的網頁有一些玩樂門票的優惠價作為參考, 似乎都是比去到門口買平:

http://www.hotkt.com/newpage/newpage.php?NId=73
還有www.uukt.idv.tw 裡的折 ...

男爵府

pm你, 請回覆.

原帖由 EMILYCHAN825 於 10-6-3 17:07 發表
010~Thanks!

因為我有一晚係住係南灣沙灘附近既民宿, 所以夜晚要搵地方泊車~ 另外有邊個沙灘靚d呀?

男爵府

請問你指的鍾太是我嗎? 嘻嘻.....

原帖由 doscom 於 10-6-5 09:44 發表
我7月在小馬租車有7.5折;嚮鐘太朵就可以

男爵府

若你在高雄租在墾丁還車, 咁你點樣回高雄呢??

原帖由 cookiengau 於 10-6-5 00:40 發表
BTW,請問你地租車,系多數揀邊間?因為我想高雄租,墾丁還,但來去,只得小馬

男爵府

本週六, 612呀. 好開心. 好期待啊!!

原帖由 doscom 於 10-6-7 13:38 發表
是呀!多謝鐘太:lol:
你六月幾號出發呀?

男爵府

各位媽咪,

我回來了, 我係6月12-19日去高雄+墾丁的.

中間有少少意外但一切都很順利, 也玩得很開心. 我們自駕遊, 係小馬租車, 佢地提早左比車我地, free左1.5 hrs, 回程都收少左我地錢. 部車都好ok, 有gps, 有map. 好新下.

民宿都好正, 一瞓醒就看到海, 好開心. 只係附近無咩可以吃, 下下都要去到大街囉.

我建議大家吾好去大街吃野, 因為太貴. 反而恆春好好, 又易找位泊車又好味又平.

我們一共映了1,600張相, 好多美好的回憶.....

若各位新手媽咪有問題, 我會試下幫手答下......

男爵府

limebb,

首先你沒有提及在墾丁你住那兒? 所以根本幫不到啊. 若你第1 日是租車包司機的話, 可否多租幾小時呢? 係墾丁無車真係邊到都吾駛去.....或者你可以考慮租電單車.....還有你都沒有提到你有幾多人, 咩人同想玩咩, 咁好難幫......

原帖由 Limebb 於 10-6-25 13:40 發表

Hi Coney,

你好, 我已計劃7月尾到墾丁玩三日兩夜, 也打算自駕, 不過第一天已安排司機到高雄機場接我們, 到達墾丁都應該是下午3時左右, 那麼第一天行程應如何安排呢? 因我打算第二天才租車, 但第一天沒有車可以去什 ...

首頁

尾頁

跳至