親子旅遊

跳至

首頁
12345...50

尾頁

男爵府

cheapbombom,

請問你包車的又揀左邊間呢? 咁可以比其他媽咪多一個choice. 麻煩你.

原帖由 cheapbombom 於 10-5-24 22:10 發表
coney,

昨晚墾丁回來了....

墾丁....天氣不止晴, 簡直熱爆...中午有35-36度! 頂得住無?

烈日當空+ 90%係戶外活動, 包車2日匆匆去左大部份景點, 包括鵝鑾鼻公園, 龍磐公園, 風吹沙, 最南點, 船帆石, 後壁湖, 恆春 ...

伯爵府

coney,

你千祈唔好咁講, 我覺得係我處理得唔好唧...你一片好意介紹司機大佬, 佢服務唔令我滿意都唔關你事, right?

你不用反映啦, 算啦, 以後唔再搵王大哥就是了...

另, 我在墾丁當地經民宿老細介紹找了2位司機, 一位只是車我來回出火+墾丁大街, 另一位就係車我周圍觀光同埋由墾丁返高雄機場!

我覺得ok啦, 包車個位收我TW$3,000一日 (黑色7人車), 司機都有請我地飲椰子水, 而且回程時, 超了時也不計較, 但, 我又覺得佢未係好到我想再介紹比其他人囉...(因為佢有少少cool, 全程無謂的說話沒有說太多)

經此一役, 上了一課, 你們在租車時, 記住問清楚係全包定仲有散客, 而且, 問埋車係咩型號添, 因為, 價錢不一, 背後有很多implication......問多D, 知多D, 玩得開心D

原帖由 coney 於 10-5-25 10:38 發表
cheapbombom,

請問你包車的又揀左邊間呢? 咁可以比其他媽咪多一個choice. 麻煩你.

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

cheapbombom
係, 其實諗落台灣好多地方都好似大陸嫁!

不知下被迫與陌生人同車感覺一定不好
佢收400一位真係唔抵
我記得有網友講過
係高雄打的去墾丁都係400一位咋

伯爵府

010,

其實我大約知公價, 與其求其係街截車, 不如搵個有口碑既...

吊泥猛, 都唔緊要, 我明白, 七人車, 坐3人, 想搵多一百多一百, 但, 起碼事前要比我知囉, 等我再決定接唔接受...

上車一刻先知, 加上, 我似屈蛇多過似去旅行....我老公沿途都很擔心我辛苦, 腳痺, 不停問我, 好唔好跟我調位, 但, 個位佢跟本坐唔到入去, 咁不如我笑著說, OKOKOK...

我落車個刻, 隻腳真係唔到血, 好在只係2粒鐘...

七人車, 坐6人, 再加上7個人既行李, 你話仲剩番幾多位比我坐? 真係幾難忘...

原帖由 010 於 10-5-25 22:34 發表
cheapbombom
係, 其實諗落台灣好多地方都好似大陸嫁!

不知下被迫與陌生人同車感覺一定不好
佢收400一位真係唔抵
我記得有網友講過
係高雄打的去墾丁都係400一位咋 ...

男爵府

請問在那兒BOOK YOHO KIDS HOTEL最平呢?
核三廠展示館
龍坑生態保護區
科工館
後壁湖星沙灣保育區
佳樂水岩石
旗津風車公園
鵝鑾鼻燈塔
港仔大沙漠

以上的都心大心細, 值得去嗎?

別墅

我7月會去墾丁,死火,原來咁熱,嚇死我.
我想要加強防曬.

男爵府

請問在香港那兒可以訂到YOHO KIDS HOTEL 平呢? 我見剛上訂好貴, 而且咁訂安全嗎?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

六月去墾丁大家可以留意下夏都,
佢有個暑期前package幾抵

cheapbombom
好在只係一程,你分享好好,等大家可以留意一下

vkzone
<<佢個網有時有d package嫁,
另曾經問過一間叫COCO達人,佢都平,
但因我後來決定唔訂西半島呢面,所以無訂到,
但網頁已經唔記得,你試下打COCO達人查下啦

核三廠展示館
<<無去過,但知免費又有冷氣,中午參觀幾好

科工館
<<有小朋友建議應該去,超抵又有冷氣-大人可能悶但當休息,小朋友可以自己玩

旗津風車公園
<<中意騎單車幾好玩,但好晒(萬三有得買魷魚絲好好味嫁又唔貴,記住買)

鵝鑾鼻燈塔
<<燈塔唔太特別,影相靚d,但佢個公園好大,
d榕樹幾得意,可繞海岸一圈,會看到好多植物,
但都係個句,會好晒,及視乎你中唔中意行山看風景

以上的都心大心細, 值得去嗎?
<<其實囡看時間安排景點囉,
有時去旅行,想訓晏d,咁無左d時間,
會少左景點可去,但悠悠閒都係一種享受嫁
我兩次去都有些景點因著天氣情況無去/改變

coney
提提你去旗泮都係幾晒嫁
不過暑假台灣真係好晒好熱

複式洋房

010:

欣賞完你的BOLG後覺得非常精彩, 想知道在高雄的酒店(有千秋和上下層)的名字,地址,電話及E-MAIL 易BOOK嗎? 可否比多d高雄民宿的資料給我, 我們(3大2小7歲和9歲)打算8月頭到高雄/墾丁5天自由行. Thankyou very much!

Hei

原帖由 010 於 10-5-20 14:19 發表
zen

我自己係唔好”水上活動”既,
所以無水上活動我都好OK

四圍hea行下睇下影下相都好滿足!
可以就咁係沙灘玩下水玩下沙
可以選留半日係海生館閒逛
可以租車慢慢繞-墾丁>>船帆石>>鵝鑾鼻
>>滿州/牡丹/楓港/旭海港仔區 ...

男爵府

010,

見到你提我個名, 所以回應少少先. 多謝你提示我會好晒, 其實見到人和其他人的相我己經心中有數. 所以到時我地打算一係租兩架電動車, 其中一人揹住阿b; 一係租一個有蓋的家庭電動車, 咁就可以由一個人開, 另一個可以休息下, 但好似少少迫同埋我地都應該好多野帶. 看到時點先啦......

我在高雄的朋友給了我一個旗津的website, 供大家參考一下...... http://96kuas.kcg.gov.tw/cijin/chinesecijin/allframe05.htm

原帖由 010 於 10-5-26 17:12 發表
六月去墾丁大家可以留意下夏都,
佢有個暑期前package幾抵

cheapbombom
好在只係一程,你分享好好,等大家可以留意一下

vkzone
<<佢個網有時有d package嫁,
另曾經問過一間叫COCO達 ...

複式洋房

回覆 5# loy211 的文章

我都會七月去墾丁, 所以行程安排, 中午時段主要是室內活動, 包括水世界和海生館, 不過民宿想住墾丁大街, 但又想有浴缸, 因為有2個小朋友鐘意玩泡泡浴, 唔知大家有冇好介紹?

複式洋房

我計劃去七日六夜, 四晚墾丁, 二晚高雄, 原本打算10/7去, 但發覺原來週六的民宿貴一截, 所以就星期日飛, 星期六返, 避開貴的日子.

我都係這兩天才開始Plan, 夾價等, 有資料, 可以大家share吓!

原帖由 vickynicky 於 10-5-19 12:27 發表
我都準備七月去,宜家開始plan, 你哋去幾多日? 台南+墾丁6日可以嗎?

男爵府

我一行9人, 8月中去, 會包車去玩6天.

男爵府

我4月去左高雄住 85大樓的70樓 (Top Floor)...$8xx一晚...佢個景好靚

原帖由 toto 於 10-5-19 18:13 發表
我都係去8日, 高雄+墾丁, 你幾時去呀? 我8月1日去. 我會係墾丁玩5日, 1日去四重溪住一晚, 係高雄住2晚, 我而家差高雄既酒店未book, 有無好介紹呀?

大宅

好媽媽勳章

原帖由 vkzone 於 10-5-27 13:28 發表
我一行9人, 8月中去, 會包車去玩6天.

咁你搵左包車未呀!可否俾資料我, 謝謝

男爵府

未呀, 不知有沒有好介紹. (但我有找過包車公司報價)

子爵府

naomiisaac,

我同你既plan好似呀, 我都係去7日6夜, 又係4晚墾丁, 2晚高雄, 我已book機票同民宿, 11/7去, 17/7返.

我買旅行社高雄3日2夜自由行package, 再自己book墾丁民宿.

伯爵府

coney,

見到大家咁高興講高雄 (去墾丁必經之路), 我又搭2句咀, 唔好介意!

旗津我前後去過2次, 去年11月初第一次去, 天氣無咁熱, 真係好行好多, 幾個月後既5月再去(即上星期), 咁Q當天不是周未, 又加上成30幾度, 原來簡直有天淵之別, 我留了一小時就急急腳走人

旗津要坐船去, 可以慢慢行, 山頂有個燈塔, 有個炮台影下相, 幾靚嫁..但, 都係講緊去年11月既事啦, 今次再去, 跟本行唔到啦, 烈日當空, 身水身汗...中暑都有之

如果大家打算去旗津, 我個人認為, 最好簡星期六/日先去, 仲要係, 11點打後, 因為, 個度做遊客生意, 平日去, 冷冷清清, 好多鋪頭唔開, 咁去無意思....

星期六去, 街邊小食出晒黎, 四圍都係遊人, 感覺正好多....旗津出名手信 - 魚鬆, 度度都有得賣, 自家製, 去年11月買了一瓶(一斤)回來吃, 係香港買唔番咁好味啦, 送粥一流....今次再去, 一口氣買了5斤回來 (1斤一樽, 台幣TW$250, 即港幣HK$60), 我行暈成條街, 逐間試, 唔係講笑, 都係我之前買個間最好味...我到步的時候, 佢都未開門, 本來想係第二檔買, 點知差唔多比錢時, 見佢開門啦, 急急腳過檔....

有小朋友同行的, 可以晚上到<夢時代>, 那裡有Hello Kitty摩天輪, 感覺不錯, 開開心心影下相

另,見你話打算租電動車, 你不怕危險嗎? 幾乎=香港既綿羊仔, 在大車公路中穿插, 見到就牙in...台灣人唔同啊, 機車係佢地平時代步工具..香港人啊, 唔熟唔好揸, 安全至上! 而且, 如果要在30幾度下烈日當空揸綿羊仔, 沿途熱氣啊, 廢氣迎面而來, 我怕你受不了...三思! 以上係我個人既observation唧, 當然, 希望不會掃你興!

我去過高雄2次, 如果大家想有咩問, 我都可以盡量答你地, 如住, 食....

原帖由 GLG 於 10-5-27 20:20 發表
naomiisaac,

我同你既plan好似呀, 我都係去7日6夜, 又係4晚墾丁, 2晚高雄, 我已book機票同民宿, 11/7去, 17/7返.

我買旅行社高雄3日2夜自由行package, 再自己book墾丁民宿. ...

男爵府

GLG & CHEAPBOMBOM,
請問你們是在網上訂民宿嗎? 那一個網訂好呢?
以下這個試過嗎? OK嗎?http://www.masalu-tsai.com

複式洋房

GLG,

我在香港就淨係買機票去和BOOK了墾丁YOHO KIDS HOTEL住, 其他的就諗住會住民宿, 不過未BOOK.

你BOOK咗民宿未呀? 我們諗住在墾丁那三天會住墾丁大街附近, 因為老公喜歡四圍行, 小朋友早睡他也可以有地方去; 而高雄就諗住85大樓, 不過都好多選擇, 所以都係未決定好! 會下週再EMAIL那邊的民宿問吓!

在墾丁的交通會點呀? 聽講冇車會好唔方便, 尤其我們這種有大有小, 所以我原本想過租電單車(網上見人講), 不過租二駕和租一駕私家車的價錢或許相差不遠, 不過到時再算, 先去運輸署整返個國際牌先!

naomiisaac

原帖由 GLG 於 10-5-27 20:20 發表
naomiisaac,

我買旅行社高雄3日2夜自由行package, 再自己book墾丁民宿. ...

首頁
12345...50

尾頁

跳至