想生BB

跳至

首頁

尾頁
y

男爵府

我今年34歲,今年1月小產了,到4月開始再努力造人,但唔成功:-( ,到5月中應該正在排卵日子,我盡量同自己講要放鬆心情,唔好成日諗生BB,同埋今個月無上BK睇生BB題目,又無睇月曆計日子,最後自己係可以做到放鬆,間中都照食雪糕照飲小小凍嘢,我上2個月前知道細妹有咗BB,當時已經好唔開心,好大壓力(但都鄧佢高興),但前日家姐打電話俾我又話細佬老婆剛發現有咗BB,嘩,心情仲大壓力,勁唔開心,之後又時時刻刻想快啲有BB,依兩日仲係排卵日子都唔知點放鬆心情造人仔,家姐仲成日打電話俾我或見面都會係我面前提佢地兩個生完BB俾邊個湊又或請工人問題,我真係好唔想知佢地啲野,但又唔同得家姐講我都正在努力造人,佢成日講會影響我好大壓力(無人知上次小產的事)各位,我可以點做令心情放鬆呢,:-(

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 y 於 10-5-13 20:27 發表
我今年34歲,今年1月小產了,到4月開始再努力造人,但唔成功:-( ,到5月中應該正在排卵日子,我盡量同自己講要放鬆心情,唔好成日諗生BB,同埋今個月無上BK睇生BB題目,又無睇月曆計日子,最後自己係可以做到放鬆,間中都照食 ...

其實我個人覺得,係冇得「叫」自己放鬆既,唯有行街睇戲睇碟(仲要係笑片~),日日好忙好忙,等自己好疲累早D訓籮,咁會冇咁多野諗架~~

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

試下做下運動輕鬆下

大宅

原帖由 y 於 10-5-13 20:27 發表
我今年34歲,今年1月小產了,到4月開始再努力造人,但唔成功:-( ,到5月中應該正在排卵日子,我盡量同自己講要放鬆心情,唔好成日諗生BB,同埋今個月無上BK睇生BB題目,又無睇月曆計日子,最後自己係可以做到放鬆,間中都照食 ...

我同樓主同年, 又係年頭小X咗(已經係第2次喇), 之前上年小X之後立刻遲職, 諗住好好休養等成功生到BB之後先再搵工, 點知第二次都小X, 而家唔返工又唔係, 又想快D生但又唔係自己控制得到, 而家都係搵工先......

我同樓主一樣覺得好大壓力!

y

男爵府

原帖由 heheb415 於 10-5-13 22:31 發表

我同樓主同年, 又係年頭小X咗(已經係第2次喇), 之前上年小X之後立刻遲職, 諗住好好休養等成功生到BB之後先再搵工, 點知第二次都小X, 而家唔返工又唔係, 又想快D生但又唔係自己控制得到, 而家都係搵工先......
...

hebhb415

我都係有兩次小X,10年前意外小X,之後今年1月又小X,我好擔心黎咁第3次都係,我唔想係慣性流X稱號,因自己年紀又唔係細,好難同後生女比失敗幾次再可以努力,我盡量同自己講要放鬆心情,唔好成日諗住生BB事,就會好快成功,最後我都可以做到放鬆心情,但最幣近排知道細妹同弟婦有咗BB後,令我心情更大壓力,如果朋友有咗BB都無咩野,都係唔開心一陣,因唔係成日見,但屋企人會成日見,見到佢地個肚大更加唔開心,所以就有壓力囉
y

男爵府

UP

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都好大壓加呀~
結咗婚7年都未有(雖然07年先開始想生b)
但好多親朋好友都唔知我係呢兩年先想生b~
努力咗好耐都唔得~
下星期一仲要做iui~ 搞到壓力大到額頭喪生瘡呀.....唉

別墅

唔好氣餒呀,不如你試下去旅行啦,同老公放一個假,去另一個地方,住間靚d嘅酒店,仲要記著唔好成日諗住要bb,當自己好似去度蜜月咁,心情應該會開朗好多咖,bingo機會就大好多啦~~

大宅

大家都為咗生bb搞到壓力好大, 眼見遲過自己結婚既人好多都有咗, 加上我老公個家姐好似準備緊生b (佢遲過我哋結婚), 所以好有壓力! 成日係度諗如果有一日佢宣佈有咗, 我唔知俾咩反應好, 當然會恭喜佢, 但我驚我笑唔出呀.......
y

男爵府

原帖由 sytckm 於 10-5-14 00:44 發表
我都好大壓加呀~
結咗婚7年都未有(雖然07年先開始想生b)
但好多親朋好友都唔知我係呢兩年先想生b~
努力咗好耐都唔得~
下星期一仲要做iui~ 搞到壓力大到額頭喪生瘡呀.....唉 ...

sytckm

我都結緍8年啦,依7年幾自己身體又唔好有病,初初甲狀線問題食藥又飲碘水,終於要等幾年病情穩定06年中開始計劃生BB,試了一年唔成功(有量體温,食排卵藥)到07年3月又發現另一個大病,又要食藥觀察病情,好喇,到09年11月可以計劃生B,好彩試一次就成功,但2010年1月又小產了 ,之後等3次M過後,到4月第一次開始再造人仔,失敗了:-( ,到今個月提自己要心情要輕鬆,就會好快成功,盡量忍手唔上BK生BB主題,心情都輕鬆咗啲,但近排家姐又同我講細妹同弟婦又有咗BB,心情立即好唔開心,好大壓力,跟住腦裡又成日諗住快啲有BB,又唔可以同家姐講我計劃咁生B(因家姐好八,會成日追問我,仲大壓力)去旅行輕鬆都無用,因要成日見屋企人(包括兩個大肚婆),而家姐一知佢地兩個有新進展又打電話俾我聽,我唔想聽都唔得,費知俾佢知我會妒忌佢地,要扮無嘢:-(
y

男爵府

原帖由 heheb415 於 10-5-14 01:27 發表
大家都為咗生bb搞到壓力好大, 眼見遲過自己結婚既人好多都有咗, 加上我老公個家姐好似準備緊生b (佢遲過我哋結婚), 所以好有壓力! 成日係度諗如果有一日佢宣佈有咗, 我唔知俾咩反應好, 當然會恭喜佢, 但我驚我笑唔出 ...

heheb415

我都係呀,我結婚已經8年,個妹上年8月先結婚,兩個月前有咗BB,而細佬都係上個月結緍,又係岩岩發現有咗,我都係扮無野恭喜佢地,仲教佢地點去健康院同醫院登記,又提佢地要做Oscar,其實心裡好唔開心,我暫時好唔想見家人同接電話,因佢地成日係我面前講佢地兩個大肚婆點點點,(當然妹同弟婦都係現場)如果我唔見唔聽,心情會過得輕鬆啲囉,無咁大壓力,到時年尾佢地兩個BB擺滿月酒,如果到時我仲未有BB的話,去飲佢地餐滿月酒,見到佢地兩個BB,心情更加難受,我覺得自己做人好失敗,運氣又唔好

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

原帖由 y 於 10-5-14 01:55 發表

sytckm

我都結緍8年啦,依7年幾自己身體又唔好有病,初初甲狀線問題食藥又飲碘水,終於要等幾年病情穩定06年中開始計劃生BB,試了一年唔成功(有量體温,食排卵藥)到07年3月又發現另一個大病,又要食藥觀察病情,好喇,到0 ...

我好明白你心情呀~
我大哥遲我三年結婚~ 本身話到明唔生b~
點知上年新年無啦啦話開始計劃想生b~
又點知比佢地第二個cycle就中咗...仲生埋喇~
而我二哥又啱啱結咗婚~ 佢地都話婚後會努力....
好驚佢地又快過我呀....唉....
我都有量體溫~用紅d同食過排卵藥......都係唔得呀

大宅

我都有壓力, 主要我阿媽成日叫我有仔襯嫩生, 鬼唔知咩!好鬼煩.....如何減壓, 真係冇, 只能作最壞打算, 可能是「命裡無時莫強求」的道理。俾定心理準備自己。

別墅

原帖由 kkwish 於 10-5-14 10:36 發表
我都有壓力, 主要我阿媽成日叫我有仔襯嫩生, 鬼唔知咩!好鬼煩.....如何減壓, 真係冇, 只能作最壞打算, 可能是「命裡無時莫強求」的道理。俾定心理準備自己。 ...

完全同意,我都係咁呀!!
初初我同老公都唔公開比屋企人知我地努力緊,反而成日比人問幾時生,
而家公開左,佢地知道未有就唔會再問長問短,
反而仲好!

大宅

其實點解要唔俾人知自己努力緊呢?唔通同人講我唔想生住?想玩多幾年先?定係唔打算生?

我明白見到自己兄弟姊妹有BB會有D心UP,但係唔通你自己未有,又想人地未有咩?上天要俾你就會俾,要唔俾的話,我地又可以點?我都成日問個天,點解唔俾個BB我。後來我發覺,可能上天覺得我思想未夠成熟,脾氣唔好,仍有太多缺點要改,上天驚我唔識教好佢掛。

複式洋房

你地不如試下同人講,話同老公諗住遲d先生- 因為好多時壓力係來自d親戚朋友。之後就趁D段時間去睇醫生做一個全面的檢查,check 下D hormones,因為好多時當hormones不正常就好難有BB。正如好多醫生都講,若果試佐咁耐都唔得,實有一D問題的。我諗,在一個較輕鬆的環境下,是會較容易D有bb。

複式洋房

我都好灰,結了婚年幾,都仲未有好消息,成日比人問你地點呀?幾時生,我都好想生,但係唔係想要就有,
y

男爵府

原帖由 kkwish 於 10-5-14 10:36 發表
我都有壓力, 主要我阿媽成日叫我有仔襯嫩生, 鬼唔知咩!好鬼煩.....如何減壓, 真係冇, 只能作最壞打算, 可能是「命裡無時莫強求」的道理。俾定心理準備自己。 ...

kkwish

其實前幾年有病食咁藥時,又唔知病情幾時穩定,我已經打定輸數上天唔會俾BB我,間中都會聽許冠傑首歌浪子心聲,聽咗心裡舒服啲(主要依句 - 命裡無時莫強求)但當上年醫生話我可生得BB,有反希望時,好彩上年試一次就成功,但又小產了,上個月第一次試再造人,又失敗了,今個月係第二次試,希望今次成功喇,我年紀好大喇34

大宅

大家唔好O甘灰啦~~~
我又講O下我姨姨O既事,
內容都好SAD,SIS要有心理準備:
係我小學時,我姨姨結婚冇耐就有O左,
係BB女O黎,到O左7個月,有一日佢同我姨丈行埋,之後當日佢個肚就低O左,冇幾耐就肚痛要入醫院,當時醫生決定同佢催生,BB都出O左世,一出世時仲識喊,點知轉頭就話佢比羊水濁親,所以走O左....當時我姨姨同姨丈都好傷心,但我O地成家人親戚上下都安慰佢,仲後生,調理好身子再有都唔係難事.....點知如是者過O左好多年都冇,佢O地就做人工授孕,兩次都有O左,但兩次都係3個月就流產O左....因為O甘,我姨姨都冇做試管....順其自然.....有就有.....冇就冇....不過我而家都25歲啦....佢都40幾....都睇化O左LU~~~但我小學到而家見我姨姨,佢都好樂觀....閒時放假去食好O野...放大假去旅行.....睇戲....聽歌....生活都好充實~~仲買O左幾層樓投資~~~有時....我覺得...好多時人想要BB....係來自其他人O既壓力....人有我又要有....生得出先係女人....但唔係GA~我係我姨姨同姨丈身上看到樂觀面對生命O既順逆境....悠然自得地生活~~~各位SIS加油....生命仲有好多O野等我O地去品嚐~~~唔好太著眼於某一點,將佢無閒放大,人生幾十年....唔需要將全副精神放係一件事上~
y

男爵府

原帖由 cwtlovelkm 於 10-5-14 15:17 發表
其實點解要唔俾人知自己努力緊呢?唔通同人講我唔想生住?想玩多幾年先?定係唔打算生?

我明白見到自己兄弟姊妹有BB會有D心UP,但係唔通你自己未有,又想人地未有咩?上天要俾你就會俾,要唔俾的話,我地又可以點?我都成日問個天,點解唔俾個 ...

cwtlovelkm

我唔可以俾家人同親戚知我地努力緊生B,因佢地好八掛架,一見面或傾電話都會提有BB未呀,令我仲大壓力,自於我屋企人有BB,我係真心鄧佢地開心,我仲教佢地邊到健康院登記同要照Oscar,好似我家姐有咗BB時,我時時陪佢買大肚衫同幫佢拎野,到BB出世後依幾年,我一有時間會幫佢對仔女影相同拍片,我家姐都知我好鍚佢對仔女,我當然鄧兄弟姐妹有BB開心喇,只係知個一刻有BB唔開心一陣,感覺自己會好大壓力,個心仲想快啲有BB

首頁

尾頁

跳至