懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔知係自己多事定麻煩, 見到身边人湊小朋友嘅方式/方法,好汶潧,但又唔可以話人地, 真係好鬼嬲架!

大宅

其實我覺得每個人都有不同既教/湊小朋友方法, 外人真係唔應該干涉, 你可以出於好意大家傾計kum傾當分享lor, 但如果你真係出聲罵人地個仔/女就唔好lor, 要記住最了解小朋友既永遠都係佢媽媽, 佢地先會搵到最適合佢小朋友既教育方法......

複式洋房

我奶奶係好奈以前係做人奶媽,但係我覺得佢湊BB方法係唔同而家,但係我同佢講.佢都係用佢自己方法去湊,由於我要反工,我個囡都一定係比佢湊,所以我都有啲唔開心...但係都無法啦....

別墅

我屋企個亞嫂俾個小朋友一路食飯一路跳週圍走, 又勁食什糧, 攪到正餐又唔願食, 係交流唔到, 只係"櫈"小朋友慘!

大宅

唔知點解, 有句說話叫做 '人家的錯處是自己眼中的木樑', 好似係出自聖經既....好似我有時睇自己啲親戚湊小朋友, 都會覺得'點解會點樣湊架?'.....

但係, 點知有一日, 同男家出街食飯, 我個工人餵阿女食飯, 我個女未夠兩岁, 食飯响度扭計, 跟住我當然又要tump 又要餵阿女食飯啦, 當時只覺得大姑奶(沒有小朋友)係咁望住我地, 我當时直覺覺得佢都幾睇唔過眼, 但係佢沒有出聲.

我當然沒有理佢, 只係覺得: 你沒有小朋友, 唔會明白我教阿女既方式.

個個人都有自己既湊BB 方式, 好似我阿媽成日覺得阿嫂過份潔癖......驚對BB 唔好,缺少抵抗力.....其實大家都只係關心, 或者緊張BB 而已......如果對方知你係善意既, 又唔會介懷俾人提點, 咁咪俾小小建議囉. 不過, 聽或者唔聽意見最終都係取決於對方囉.

公爵府

好同意你講既 最了解小朋友既永遠都係佢媽媽, 每個人都有不同既教/湊小朋友方法

原帖由 kendorisbb 於 10-5-14 14:17 發表
其實我覺得每個人都有不同既教/湊小朋友方法, 外人真係唔應該干涉, 你可以出於好意大家傾計kum傾當分享lor, 但如果你真係出聲罵人地個仔/女就唔好lor, 要記住最了解小朋友既永遠都係佢媽媽, 佢地先會搵到最適合佢小 ...

大宅

我睇唔過眼D父母話要比自由空間比小朋友, 就由得佢地係商場/ 公共地方跑呀跑..... 佢地話: 小朋友就咁架...
但係我就覺得你點教都可以, 但最好唔好影响人LA.....係咪?:;pppp:

公爵府

畀面勳章

原帖由 charmingmama 於 10-5-14 14:03 發表
唔知係自己多事定麻煩, 見到身边人湊小朋友嘅方式/方法,好汶潧,但又唔可以話人地, 真係好鬼嬲架!
請問你本身有小朋友未,曾經我都唔LIKE人鬧小朋友...我仲教我99唔好打同鬧,我99就話,你黎湊就知,到左而家真係湊番D小朋友,係會好忟架....

公爵府

畀面勳章

我有個朋友,佢0個時大肚,成日話個姑奶個女點naught,又話人唔識教...到佢生左個仔,個仔naught個佢姑奶個女十倍,有時又由佢...我覺得佢都唔識教.......

大宅

十分同意呀!
我自己bb未出世,
但我一路有湊我既表弟/妹,(佢地細我18年以上呀!)
表弟好細就由我同我婆婆湊開, 我舅母當時既單程証未批,
但我表弟既已經批左, 咁我地就帶佢返嚟香港讀k1先,
我當時又無做野, 所以順理成章就係我湊多喇,
我舅父都成日都覺得d細路可以天生天養,
我舅母係大陸人, 成日都只會買糖比佢地食,
好彩我湊表弟既時候對佢都比較惡,
啱既任佢做, 錯既即刻同佢講唔啱,
到左e+佢邊個都唔怕, 淨係怕我一個.
講曳佢另外兩個妹, 簡直比我呢對舅父舅母整都佢地壞晒.
含飯, 坐唔定, 掛住睇電影, 週圍跳, 發脾氣, 打人.....
不過亞哥接受左我個一套, 到e+都曳唔得去邊到.

原帖由 charmingmama 於 10-5-14 14:03 發表

31week <1.37Kg>     34week <正常>
36week < 2.174kg偏細> 37week<正常>
37week4days <2.8Kg合格>

子爵府

教仔....都係一門藝術,真係沒有一套完美的方法...所以別人教仔我都唔會出聲架啦..但背後會同我老公商討, 日後找一個好方法教自己的小朋友.

首頁

尾頁

跳至