自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

4月我聽到我62 cancer復發.
前日聽到我個fd個亞婆有cancer.
今日聽到我個3x歲既同事confirm有cancer. (35歲都無呀, 細仔老婆嫩, 聽到都等佢唔開心!!

唉..........................

今日5月27日又聽到公司多一單!!!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

2018復活節勳章 好媽媽勳章

伯爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

上個月我c6同班舊朋友玩啤牌 其中一個話佢有喉癌醫緊, 琴晚佢又同班朋友食飯, 提起一齊去探下個個人, 點知眾人話佢上兩星期突然食唔到野要急入院 吊左一日鹽水就去左了......

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

侯爵府

醒目開學勳章

吓, 咁突然既??

我個同事係鼻咽癌, 佢個人大大隻隻咁架, 平時無野的, 唉.......我地個個同事知道左都唔開心, 因為始終都真係得3x歲. 同埋呢d野好興復發的............唉...... 我地個個提起都覺得好難接受.

原帖由 HAZEL920 於 10-5-14 16:04 發表
上個月我c6同班舊朋友玩啤牌 其中一個話佢有喉癌醫緊, 琴晚佢又同班朋友食飯, 提起一齊去探下個個人, 點知眾人話佢上兩星期突然食唔到野要急入院 吊左一日鹽水就去左了...... ...

男爵府

醒目開學勳章

我個老友, 舊年三月突然肚痛入院, 驗到係肝和腸can,
他只有41歲,三個月後就走左, 當時佢太太係大緊肚,
真係好難過....

原帖由 happypiano 於 10-5-14 15:29 發表
4月我聽到我62 cancer復發.
前日聽到我個fd個亞婆有cancer.
今日聽到我個3x歲既同事confirm有cancer. (35歲都無呀, 細仔老婆嫩, 聽到都等佢唔開心!!

唉.......................... ...

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唉....我都有個朋友既姑9近排子宮癌,
佢怕使錢醫拖累個女同女婿,
攪到好後期先講,最終緊急開刀,
當然要去私家因政府排好耐....
有時d 老人家一味唔出聲,
咁樣真係會拖遲晒去醫治既。

侯爵府

醒目開學勳章

一驗到3個月就走左咁快既?? 佢太太咪................超傷心啦.

其實我同事個老婆都一樣係剛剛又有喜呀!! 唉.......... 呢個消息對佢個toy都一定會有影響架, 始終個孕婦要咁樣擔心法, 食都食少d啦!!

而家真係多左好多人有cancer呀!!

原帖由 Aloysiusma 於 10-5-14 16:27 發表
我個老友, 舊年三月突然肚痛入院, 驗到係肝和腸can,
他只有41歲,三個月後就走左, 當時佢太太係大緊肚,
真係好難過....

侯爵府

醒目開學勳章

其實頭2個我聽到有cancer都無咁大反應的, 因為始終年紀大嘛, 唔係cancer 都可能有其他病. 我識得既人最後生有cancer就係我同事啦, 咁後生真係好難接受的呀. 同埋, 真係好多都會復發的, 佢過得到呢關, 到復發時(通常都係10年內會復發的)未必咁好彩. 就算10年後, 佢都係未夠45歲呀!!

原帖由 sumsum11 於 10-5-14 16:29 發表

人既生老病死都好被動.... ...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 happypiano 於 10-5-14 16:24 發表
吓, 咁突然既??

我個同事係鼻咽癌, 佢個人大大隻隻咁架, 平時無野的, 唉.......我地個個同事知道左都唔開心, 因為始終都真係得3x歲. 同埋呢d野好興復發的............唉...... 我地個個提起都覺得好難接受.

...

人生無常...

我都有個舊同事(33-35左右, 有鼻咽癌, 都橕左2- 3年左右. (佢無做化療, 淨係睇中醫, 自行得走得食得瞓得..). 係早幾個月前, 聽另一個同事講, 佢係街暈低, 入院住左幾日 就走左......

男爵府

兩年內我識8個, 究竟係食物出問題, 定醫生判斷出問題呢?

希望有人搵到答案啦...

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 happypiano 於 10-5-14 16:37 發表
一驗到3個月就走左咁快既?? 佢太太咪................超傷心啦.

其實我同事個老婆都一樣係剛剛又有喜呀!! 唉.......... 呢個消息對佢個toy都一定會有影響架, 始終個孕婦要咁樣擔心法, 食都食少d啦!!

而家真係多左 ...

我唸其實以前都有(英年早逝/不明原因去世), 只不過無而家咁科學昌明, 知道係咩原因. 再加上而家又咁多化學物質 / 環境,空氣, 食水... 污染~

子爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章

我聽醫生講過, 鼻咽癌多數係喺 30 多歲病發嘅, 醫生話, 鼻咽癌係喺細個時已經感染倒架啦, 係唔知乜嘢菌, 但係只會喺 30 多歲病發.

珍珠宮

好媽媽勳章

我爸都有鼻咽癌,不過都成10年前,果陣佢得45歲,要放棄曬所有工作黎醫病,做曬電療休息一排以為好番又再重操故業,點知唔夠5年又病發,再度放棄事業再去醫,今次因走左去淋巴,要做手術割左粒瘤再做化療,做完後成個人散曬,睇住佢比癌折磨到人唔似人,佢好堅強,完成成個療程,唔敢再做野係屋企休息,點知唔夠兩年又係頸生粒野出黎,醫生話比佢聽又番發,又要再做手術,醫生幫佢徹底割清曬所有淋巴線,希望唔好留有癌細胞令佢再番發,無曬所有淋巴原來會令條頸皮包骨,成條頸係"粒"左入去,佢連食野都好易"梗"親,飲水都要小心亦亦,成日頸抽痛,因為d皮扯住曬,我地可以輕鬆令轉頭望人,佢係要上半身轉動,因為條頸已經硬曬,醫生仲警告佢如果條頸收縮得太西利,食道,氣管都會收縮,到時可能要長期插喉......
身體上有問題,心理上都有問題,而家小小事都好驚,明明無病,只係小小痰都走去食化痰素,驚惡化wo,我覺得佢有d焦慮症,唉~但係唔知點幫到佢........

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 AK47AK47 於 10-5-14 16:53 發表
我聽醫生講過, 鼻咽癌多數係喺 30 多歲病發嘅, 醫生話, 鼻咽癌係喺細個時已經感染倒架啦, 係唔知乜嘢菌, 但係只會喺 30 多歲病發.
下~呢個咩醫生黎?聽都未聽過....我淨係知鼻咽癌主因係因為食醃野,所以廣東人特別多鼻咽癌個案,因為佢地多食醃野,例如咸魚,腐乳,咸蛋等等~

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

原帖由 happypiano 於 10-5-14 16:24 發表
吓, 咁突然既??

...

4x歲, 鐘意飲酒同應酬, 晚晚飲, 仲要鐘意烈酒...我唔明d人一係唔飲 一係飲到咁激....

侯爵府

醒目開學勳章

唉, 聽到你爸爸的情況都覺得佢真係............好辛苦. 連ling轉頭都要成個身轉晒, 食野又容易x親, 飲水又易x親...........好難怪佢樣樣野都會緊張d既, 因為佢真係唔小心既話會有問題出現, 到時辛苦既又係佢自己!!

原帖由 susi1024169 於 10-5-14 16:56 發表
我爸都有鼻咽癌,不過都成10年前,果陣佢得45歲,要放棄曬所有工作黎醫病,做曬電療休息一排以為好番又再重操故業,點知唔夠5年又病發,再度放棄事業再去醫,今次因走左去淋巴,要做手術割左粒瘤再做化療,做完後成個人散曬, ...

首頁

尾頁

跳至