跳至

首頁

尾頁

大宅

餵緊人奶嘅mama, 有無覺得BB越大埋身食奶越唔專心呀?
我Brad仔埋身食奶時, 只有5mins係專心食的...之後一有人行過or開電視...佢就唔專心食...想周圍望!
食奶樽佢又唔會咁喎...一啜就180ml先停(佢食奶係坐high chair食)
唔知係埋身食, 我抱佢熱吖or無得俾佢周圍望...所以佢扭d呢?

子爵府

食奶樽容易過食人奶, 食人奶要「付出」的, 需要較多力氣.

佢唔專心食至少證明一樣嘢, 佢唔係好餓.
當然, 送到埋口的(如奶樽), 無任歡迎.

天氣的確有影響, 不過如果太熱佢會嘈. 呢排我個B因為埋身餵太熱比較扭, 但換咗小背心就鬆晒

複式洋房

細佬食奶一時時啦,如果佢唔眼訓就好唔專心,食10mins就開始玩,0係度八卦周圍望,佢自己唔食但係1個鐘後又要發脾氣嗌食奶,真係俾佢激親
哥哥Evan--2005年4月6日出世
細佬Oswin--2010年1月26日出世

大宅

{但係1個鐘後又要發脾氣嗌食奶}...咁你餵唔餵佢呀?
Brad仔有時都係咁...我心軟...所以會餵!
and 佢扭瞓時都会要埋身餵幾mins...我又心軟...所以都會餵!

原帖由 yuurei 於 10-5-18 10:09 發表
細佬食奶一時時啦,如果佢唔眼訓就好唔專心,食10mins就開始玩,0係度八卦周圍望,佢自己唔食但係1個鐘後又要發脾氣嗌食奶,真係俾佢激親

複式洋房

通常會抱佢坐0係度俾佢睇一陣電視先餵,
原帖由 bbyeebb 於 10-5-18 10:45 發表
{但係1個鐘後又要發脾氣嗌食奶}...咁你餵唔餵佢呀?
Brad仔有時都係咁...我心軟...所以會餵!
and 佢扭瞓時都会要埋身餵幾mins...我又心軟...所以都會餵!
哥哥Evan--2005年4月6日出世
細佬Oswin--2010年1月26日出世

大宅

我未俾BB著小背心...怕佢冷親..hehe!

原帖由 蝦米豬 於 10-5-17 23:38 發表
食奶樽容易過食人奶, 食人奶要「付出」的, 需要較多力氣.

佢唔專心食至少證明一樣嘢, 佢唔係好餓.
當然, 送到埋口的(如奶樽), 無任歡迎.

天氣的確有影響, 不過如果太熱佢會嘈. 呢排我個B因為埋身餵太熱比較扭, 但 ...

子爵府

我個仔都係,有時餵餵下,我大女同我講嘢,我一搭咀,個仔即刻甩咀望住我,唔知係咪以為我同佢講嘢.有時我同老公講嘢,大聲咗d,佢就扁咀喊,可能以為我鬧佢.

大宅

我BB都係八八掛掛,DADDAY一行過就望DADDY. 而家都係食10分鐘,佢唔再喊就算喇.

昨日太熱開冷氣餵. 或者我有時會瞓係度餵,咁就唔使攬住,無咁熱.

大宅

我BB都鍾意瞓係到食!

[quote]原帖由 yumiee 於 10-5-19 14:59 發表
我BB都係八八掛掛,DADDAY一行過就望DADDY. 而家都係食10分鐘,佢唔再喊就算喇.

大宅

我而家餵奶, 唔敢同人講嘢..haha!
原帖由 Almaz 於 10-5-19 14:58 發表
我個仔都係,有時餵餵下,我大女同我講嘢,我一搭咀,個仔即刻甩咀望住我,唔知係咪以為我同佢講嘢.有時我同老公講嘢,大聲咗d,佢就扁咀喊,可能以為我鬧佢. ...

大宅

尋晚阿仔1:00醒咗食多餐奶...攪到我今早無咩奶,pump得70ml! (Brad eat 200ml)
只可用後備冰奶...:(

別墅

我阿 b 通常我餵佢,佢就合埋眼訓覺,不過佢都食到架喎。有時佢好精神都會周圍望架我咪叫佢專心 d 囉!

btw 你地餵樽時阿 b 肯食嗎? 我阿 b 唔肯食呀。人地餵有時就好快,6-7 mins 食晒,有時就扁咀又成60 mins 至食晒

子爵府

我見你喺隔離問在職媽媽點樣泵奶,等我又搭吓咀先.

先聲明我係一直唔多夠奶.所以每次埋身都係餵兩邊.
6:00am 埋身
8:45am 公司泵奶10分鐘(電泵+手泵兩邊一齊泵,因為趕時間)
1:15pm 公司泵奶40分鐘 手泵
6:30pm 有時埋身餵,有時泵奶,視乎亞仔幾點食.如果佢啱啱食咗,我就會即刻泵奶,因為谷咗5個鐘.佢有時掛住瞓過晒食奶時間.現在4個月大都未定到食奶schedule.

回家後全埋身,feed on demand, 一般都係3個鐘.不過夜晚多數唔夠奶,就2個鐘一次.臨瞓多數要補奶,有時人奶有時奶粉.一覺瞓天光,我6點叫佢起身食.

假期全埋身,日頭3個鐘一餐,夜晚2-2.5個鐘一餐.

原帖由 bee_eed 於 10-5-20 11:53 發表
我阿 b 通常我餵佢,佢就合埋眼訓覺,不過佢都食到架喎。有時佢好精神都會周圍望架我咪叫佢專心 d 囉!

btw 你地餵樽時阿 b 肯食嗎? 我阿 b 唔肯食呀。人地餵有時就好快,6-7 mins 食晒,有時就扁咀又成60 m ...

大宅

我餵樽佢都食的...但就要分兩次餵(佢先食100ml, 再等30mins先食另100ml)

原帖由 bee_eed 於 10-5-20 11:53 發表

btw 你地餵樽時阿 b 肯食嗎? 我阿 b 唔肯食呀。人地餵有時就好快,6-7 mins 食晒,有時就扁咀又成60 m ...

大宅

有日我餵緊奶時喺電腦用Skype同阿媽傾計, 佢聽到有人講野即刻甩咀周圍望, 唔見有人就好迷網, 好搞笑, 隔咗一陣先繼續食.

原帖由 bbyeebb 於 10-5-20 09:29 發表
我而家餵奶, 唔敢同人講嘢..haha!

大宅

臨瞓嗰餐埋身加用樽, 通常要先埋身撻著佢先至食樽, 食完再埋身埋尾食到瞓.

大宅

hi, 我是半人奶mama, 我 bb also facing same problem ah, sometime 我餵緊奶時同baba傾計, 佢聽到有人講野即刻甩咀周圍望, 要靜一陣先繼續食呀.

男爵府

原帖由 bbyeebb 於 10-5-17 10:46 發表
餵緊人奶嘅mama, 有無覺得BB越大埋身食奶越唔專心呀?
我Brad仔埋身食奶時, 只有5mins係專心食的...之後一有人行過or開電視...佢就唔專心食...想周圍望!
食奶樽佢又唔會咁喎...一啜就180ml先停(佢食奶係坐high chair ...

我阿b都係呀.食食下甩開講野.開頭都覺得好得意,不過朝早要趕返工.佢咁樣我會好趕.我會"側"個nipple 叫佢繼續食。:;pppp:

別墅

原帖由 Almaz 於 10-5-20 12:32 發表
我見你喺隔離問在職媽媽點樣泵奶,等我又搭吓咀先.

先聲明我係一直唔多夠奶.所以每次埋身都係餵兩邊.
6:00am 埋身
8:45am 公司泵奶10分鐘(電泵+手泵兩邊一齊泵,因為趕時間)
1:15pm 公司泵奶40分鐘 手泵
6:30pm 有時 ...

多謝你同我分享呀!
我同你差唔多,不過我可能夠奶 d ,所以我阿囝4 hrs至食,佢又初初食奶樽只食 110 ml 增加到依家肯食 150ml 喇
我係公司就只 pump 一次,要成35-40 mins 至 pump 到兩邊總共 8 oz 岩岩一個 avent 大杯。
返到屋企都全埋身,假期都係。
不過我想 train 佢早 d 訓,又要保持佢total 食番咁多 oz. 所以依家我要佢 3.5 hrs 就食一餐。努力進行中!

別墅

原帖由 methy 於 10-5-22 20:50 發表

我阿b都係呀.食食下甩開講野.開頭都覺得好得意,不過朝早要趕返工.佢咁樣我會好趕.我會"側"個nipple 叫佢繼續食。:;pppp:

我都係咁話!朝早趕時間,佢又周圍望又 poopoo 真係想打鍋佢!

首頁

尾頁

跳至