嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

7個月大女女這幾天晚上睡覺20,30分鍾哭叫一次,記得應該無赫親,亦吃了2天珍珠末都沒用,而女女一直都睡在我旁邊,又不是肚餓,到底有乜原因,辦法?倆公婆都剩半條命,請指教!

大宅

是否太熱? 會否作病呀!?

別墅

是否出牙仔?

大宅

有無check 過係唔係有野咬呀 ?

侯爵府

我女5個幾月時都係咁,半夜喊叫5,6次,吾係日日就隔日係咁,有時叫完就瞓返,喊到拆天都會有,通常發生係12~2點,好似未瞓醒發緊夢咁,抱住氹佢半粒鐘先再瞓返;試過飲保嬰丹,初初一樽分2日飲,仲飲吾晒 都OK喎。後嚟又再喊返,就開咗1樽,2個鐘頭就全部飲晒,不過呢次就無效囉,夜晚一樣叫。

好喇,無喊半個月,以為無事啦,點知7個幾月時又嚟料,就噚晚之嘛又係12:30喊到拆天,都吾知咩事,又無乜做過D特別嘢,總之咩都吾係,唯一可以話佢最近出緊牙仔囉,但都見到牙仔囉喎,唉,晚晚叫5,6次,我又醒瞓喎,醒咗有時好難瞓得返,真係人都顛。

我真係好想知咩解究會咁?

大宅

佢會唔會係肚仔有氣, 所以唔舒服, 可能因為飲奶後, 掃風唔夠, 可以試吓用生油初熱自然隻手再按摸佢肚仔, 睇吓會唔會好D.

原帖由 ming927 於 10-5-17 22:33 發表
7個月大女女這幾天晚上睡覺20,30分鍾哭叫一次,記得應該無赫親,亦吃了2天珍珠末都沒用,而女女一直都睡在我旁邊,又不是肚餓,到底有乜原因,辦法?倆公婆都剩半條命,請指教! ...

別墅

我之前睇過本書話bb6個月開始.....有d bb會無啦啦不停咁哭...係無原因ga....話要過幾個月先會正常番的....

大宅

係唔係日頭玩得太癲?

男爵府

人人都係咁, 由七個月大開始, 半夜喊醒....仲要拆天咁喊....的人話會係咁樣一路去到一歲左右就有轉機架啦.....大家忍耐一陣啦.....

禁止訪問

侯爵府

樓主, 女女瞓萫, 你就係唔係離開?

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

是否出牙仔?

禁止訪問

禁止訪問

回覆 5# hellomag 的文章

禁止訪問

回覆 11# pyjess 的文章

複式洋房

我最近睇書...有一種情況bb會無啦啦哭叫...佢哭叫的時候你tum佢無用...因為佢係訓著左ga...呢種情況通常發生o係訓落床的1~4小時之間...如果你bb係呢種哭叫, 暫時係無確切的解決方法...

但係如果係整晚不停哭叫...又可能係發惡夢...又或者扭要媽媽陪...pyjess 應該想問你bb 訓著之際媽媽係咪一路o係身邊陪住? 如果係的話, 可能就係bb半夜醒, 見到媽媽唔o係身邊所以驚?

複式洋房

我諗應該係出牙仔, 你可以去買一隻叫Hyland's Teething Tablets 俾佢, 如果真係因為出牙, 好快佢就會睧著. 如果唔係的話, 我睇過一本書, 佢話如果你喺有bb嘅時候, 有話過想唔要佢, 佢都會有可能半夜大喊架! 如果係咁, 你就要同佢講對唔住, 媽媽唔係真係咁諗架, 你原諒媽媽啦....咁就應該會冇事架啦!

侯爵府

BB 瞓左之後第3個小時會有一D好清醒O既時間, 佢地會自我檢查, 睇下同瞓之前有咩唔同, 有唔同佢令佢地不安所以喊; 往後約每小時醒一次, 直至3歲, 正常BB會一晚醒7次; 3歲之後一晚醒4次

所以你發現BB本來好好地瞓, 但每晚固定時間醒, 就係因為有唔同, 而"陪瞓"就係一個好大O既干擾因素
原帖由 christineCC 於 10-5-26 01:07 發表
請問如果係又點?唔係又點?

侯爵府

我自問陀B時真係唔開心, 好唔想要BB, BB亦試過成日半夜喊....但係我用科學O既方法解決睡眠問題, 而且好穩定咁令BB自己瞓

唔好意思, 因為你呢個"辦法"令好我震驚, 我覺得錯左要認, 但係懷住咁大歉意面對小朋友, 會自卑, 亦會令小朋友睇唔成自己

好多媽媽都背負住好大壓力, 已經好驚自己做得唔好, 連"未知之錯"都要搵返出黎講, 真係唔係個個媽媽頂得住
原帖由 maome99 於 10-5-26 19:05 發表
我諗應該係出牙仔, 你可以去買一隻叫Hyland's Teething Tablets 俾佢, 如果真係因為出牙, 好快佢就會睧著. 如果唔係的話, 我睇過一本書, 佢話如果你喺有bb嘅時候, 有話過想唔要佢, 佢都會有可能半夜大喊架! 如果係咁 ...

侯爵府

BINGO!
你講O既第一種情況叫"夜驚", 大人安慰係無用, 因為佢其實唔係驚, 反而第一次安慰無效後, 唔安慰, 只觀察, 佢地會自動入睡, 而且第二日唔會記得

第二種係"睡眠干擾", 唔陪瞓就可以解決到
原帖由 irenehyw 於 10-5-26 07:31 發表
我最近睇書...有一種情況bb會無啦啦哭叫...佢哭叫的時候你tum佢無用...因為佢係訓著左ga...呢種情況通常發生o係訓落床的1~4小時之間...如果你bb係呢種哭叫, 暫時係無確切的解決方法...

但係如果係整晚不停哭叫...又 ...

首頁

尾頁

跳至