興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

想買 滕龍60mm,佳能60mm,邊支好些 ?請問微距60mm是可解 ?最遠60mm,但又是微距 ?最近可距離物件幾多mm ?謝謝

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

可以參考下面link :

http://www.xitek.com/xuetang/macro/macro-basic1.htm

睇你想用微距鏡影D 咩
影花, 蟲, 蝶的, 100mm 以上焦距會好d
影下室內擺設, 小飾物, 就60mm 都夠

禁止訪問

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

重有架,
http://www.velbon.co.uk/newvelbon/pages/accessories2.html

http://www.tincheungcamera.com.hk/product/1722

原帖由 ha8mo 於 10-5-18 10:44 發表

個微距架係古董定係有全新貨賣既呢?
我以為velbon全部野都係大陸做

禁止訪問

禁止訪問

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一係用單腳, 一係守株待兔, set 好位置, 等.......

原帖由 ha8mo 於 10-5-18 10:56 發表
我覺得用腳架影花或死物ok
因為佢唔會無啦啦走左去
但影蟲就好難
尤其係會飛果D如蝴蝶、蜻蜓
冇可能渣住成set野跟得到佢走又影得切

版主

60MM 係焦距(Focal Length), 不同的焦距在視角角度會有不同.

下面有一份Canon 既booklet 介紹微距鏡
http://www.canon.com.hk/myContent/Product_Tab/LensesandAccessories/macro_booklet_chi_120407.pdf

原帖由 200012 於 10-5-17 23:52 發表
想買 滕龍60mm,佳能60mm,邊支好些 ?請問微距60mm是可解 ?最遠60mm,但又是微距 ?最近可距離物件幾多mm ?謝謝

大宅

原帖由 chloepapa 於 10-5-18 09:43 發表
可以參考下面link :

http://www.xitek.com/xuetang/macro/macro-basic1.htm

睇你想用微距鏡影D 咩
影花, 蟲, 蝶的, 100mm 以上焦距會好d
影下室內擺設, 小飾物, 就60mm 都夠 ...

大宅

原帖由 clpapa 於 10-5-18 11:29 發表
60MM 係焦距(Focal Length), 不同的焦距在視角角度會有不同.

下面有一份Canon 既booklet 介紹微距鏡
http://www.canon.com.hk/myConten ... klet_chi_120407.pdf

...
是否可當作一支能變焦的定焦用 ?我用緊 50mm 定焦,不方便

大宅

滕龍60mm,佳能60mm那支好些是可像定焦一樣要自己走到來對焦 ?

版主

唔明, 微距係定焦鏡, 你只可當係有微距功能既定焦.唔係變焦.

原帖由 200012 於 10-5-18 12:18 發表
是否可當作一支能變焦的定焦用 ?我用緊 50mm 定焦,不方便

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

用 canon , 入支 100mm 微距好好多
支百微出晒名好野來 !

微距同普通定焦最大分別係最近對焦距離
一樣係自動對焦, 一樣係無 zoom
微距鏡頭, 當影好近的物品時, 最大光圈值會收細
有全時手動的微距鏡頭會好d, 方便手動調校focus

(其實你唔係太明微距的, 建議唔好買住, 唔係買左返來發現唔啱用就煩)

大宅

原帖由 chloepapa 於 10-5-18 12:40 發表
用 canon , 入支 100mm 微距好好多
支百微出晒名好野來 !

微距同普通定焦最大分別係最近對焦距離
一樣係自動對焦, 一樣係無 zoom
微距鏡頭, 當影好近的物品時, 最大光圈值會收細
有全時手動的微距鏡頭會好d, 方便手 ...
50mm定焦如影半身照,要行去對面街甘濟,,甘用微距鏡,是否無呢個問題 ?百微太貴了,玩 5起

版主

你支60MM 微距要影半身只會企得更遠, 微距只係比你可以行近來影吓眼耳口鼻既大特寫.

原帖由 200012 於 10-5-18 12:48 發表
50mm定焦如影半身照,要行去對面街甘濟,,甘用微距鏡,是否無呢個問題 ?百微太貴了,玩 5起

大宅

原帖由 clpapa 於 10-5-18 13:19 發表
你支60MM 微距要影半身只會企得更遠, 微距只係比你可以行近來影吓眼耳口鼻既大特寫.

thanks,,,即係如果個人坐我對面,一般餐廳的檯,我不能就影佢大半身,因 60mm關係(對 不到焦),,但我影佢個鼻就影到.(.....是否可這樣)

版主

咁上下LA.

原帖由 200012 於 10-5-18 13:35 發表
thanks,,,即係如果個人坐我對面,一般餐廳的檯,我不能就影佢大半身,因 60mm關係(對 不到焦),,但我影佢個鼻就影到.(.....是否可這樣)

禁止訪問

大宅

thanks all 請問如用來影人像,那支較佳 canon 60mm f2.8 微距,canon 35mm f2 定焦 (我有一支 50mm 1.8定焦)

首頁

尾頁

跳至