親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

來緊22日帶埋23個月囝囝去東京玩5日.有些問題想請教各位.
* 囝囝食日本奶粉,用日本尿片,所以我唔想帶太多呢些日用品,我地會住池袋大都會酒店,請問附近有無超級市場可買到奶粉和片片俾阿囝用啊?超級市場幾點close?
* 時間緊湊,可能去唔到西松屋和akachan,如果2選1,去邊間會平d,和多野買啊?
*請提供池袋去橫濱面包超人館既交通安排.
*去完面包超人館,如果去埋隔離既西松屋,回程交通又點安排呢?
*是否可係大黑屋買定Disneyland既門票?池袋邊度可坐巴士去Disneyland?是否要提前購買?
My Blog:  [http://hk.myblog.yahoo.com/caca-caca]

大宅

好媽媽勳章

好似唔係間間超市都有尿片同奶粉賣架, 要去賣bb用品地方先有, 我只係見過akachan有, 另外西松屋都有尿片, 唔記得有冇奶粉.

去akachan定西松屋要睇你想買咩. akachan會多d嘢, 有玩具, bb用品, 衫褲鞋襪等等, 西松屋就主要係衫褲, 有少量bb用品. 不過價錢方面, 可能西松屋會平些少 (只係以我上次去嘅觀察所得).

去麵包超人館的話, 你可以睇下書同上網睇路線, 我都唔記得去邊個站落車, 哈哈! 好似可以搭jr去橫濱再行去, 又或者搭多一個站私營地鐵去高島町站. 去高島町落車之後行少d, 但要轉車, 而且轉車都要行一段路!

回程由西松屋走, 其實同去果一程唔會有分別喎, 因為西松屋o係麵包超人館隔離, 行過去都只係幾分鐘, 好近架!

disneyland我唔係由池袋去, 答你唔到!

大宅

原帖由 QtieBB 於 10-5-18 01:43 發表
來緊22日帶埋23個月囝囝去東京玩5日.有些問題想請教各位.
* 囝囝食日本奶粉,用日本尿片,所以我唔想帶太多呢些日用品,我地會住池袋大都會酒店,請問附近有無超級市場可買到奶粉和片片俾阿囝用啊?超級市場幾點close?
* ...

你可以去東池袋個Sunshine City商場,底層有玩具反斗城,全部有齊你要的東西。

兩間都有唔同特色,如你去麵包館,去西松屋!你由車站行去麵包館會經過的!

響大黑屋買票,記住睇個到期日呀!去disney多數搭火車去,巴士真係唔知,不過我擔心會塞車!

你自已可以試下search路線
http://transit.map.yahoo.co.jp/

你可以參考下,你去的地方,呢度都有
http://hk.myblog.yahoo.com/twins312mama/index?l=f&id=6&page=2

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

池袋好似無巴士去迪士尼, 反而新宿就有,嚮高島屋隔離.

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

尼度係之前有媽媽教我去麵包超人館
http://forum.baby-kingdom.com/thread-2831857-2-1.html

留意玩具反斗城收幾點, 好似晚上9:00,你check check.

我6月中去,都係住大都會

原帖由 QtieBB 於 10-5-18 01:43 發表
* ...

大宅

好媽媽勳章

唔該咁多位既回覆啊~!
*原來玩具反斗城有晒我要既野啊,咁我可以帶少d野去啦.
*請問池袋24hrs營業既西田超市係邊度啊?
*咁我可能只去西松屋啦,因為想留返一日俾自己和爹地去行下新宿啊.
My Blog:  [http://hk.myblog.yahoo.com/caca-caca]

大宅

原帖由 QtieBB 於 10-5-18 23:19 發表
唔該咁多位既回覆啊~!
*原來玩具反斗城有晒我要既野啊,咁我可以帶少d野去啦.
*請問池袋24hrs營業既西田超市係邊度啊?
*咁我可能只去西松屋啦,因為想留返一日俾自己和爹地去行下新宿啊. ...

位置響SUNSHINE CITY商場隔離,但我唔知點講你知,或者你去到再問人!
www.seiyu.co.jp

大宅

好媽媽勳章

唔該晒~!我plan左以下行程,請問各位ok嗎?邊d地方可以再加行程.

day 1 - 9:30機香港飛池袋.跟住去sunshine city附近玩,食和shopping

day 2 - a.m.錦系町 akachan shopping
p.m. 新宿 shopping

day 3 - 面包超人館 + 西松屋
day 4 - disneyland 全日
day 5 - 池袋 (作最後衝刺)
13:00 坐機場巴去機場
17:00 返香港

今日check天氣,發現24日好大機會落雨.....唉....本來諗住避開星期六,日,星期一至二去主題公園既,但依家可能又要改行程.

原帖由 twins312 於 10-5-18 23:31 發表

位置響SUNSHINE CITY商場隔離,但我唔知點講你知,或者你去到再問人!
www.seiyu.co.jp

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

請問錦系町 akachan,係池袋點搭車去?
可唔可以分享下?

原帖由 QtieBB 於 10-5-19 22:55 發表
唔該晒~!我plan左以下行程,請問各位ok嗎?邊d地方可以再加行程.

day 1 - 9:30機香港飛池袋.跟住去sunshine city附近玩,食和shopping

day 2 - a.m.錦系町 akachan shopping

day 3 - ...

大宅

原帖由 wingyee_ma 於 10-5-19 23:37 發表
可唔可以分享下?

http://transit.map.yahoo.co.jp/search/result?from=%E6%B1%A0%E8%A2%8B&to=%E9%8C%A6%E7%B3%B8%E7%94%BA&via=&shin=1&ex=1&al=1&hb=1&lb=1&sr=1&ym=201005&d=20&hh=10&m1=0&m2=9&type=1&ws=2&s=0&ost=0&ei=utf-8&x=51&y=24&kw=%E9%8C%A6%E7%B3%B8%E7%94%BA
你可以跟呢個,半個鐘左右就到!

大宅

原帖由 QtieBB 於 10-5-19 22:55 發表

day 3 - ...

同小朋友友去,行程輕輕鬆鬆,大家唔洗辛苦!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

thanks~

請問如果我早上想去Hello kitty land / 麵包超人館 之後先去錦系町 akachan/東京鐵塔, 應該點安排?

hello kitty / 錦系町 akachan/東京鐵塔?
麵包超人館/錦系町 akachan/東京鐵塔?

大宅

好媽媽勳章

HAHA....我費時諗,諗住係新宿JR總武線轉車去.

原帖由 wingyee_ma 於 10-5-19 23:37 發表
可唔可以分享下?

大宅

好媽媽勳章

....我只係怕自己無咩時間shopping,睇下邊度可以加下行程.....不過又驚囝囝和爹地會悶爆 .我一買起野上來就好顛架啦.上次和朋友係新宿激戰左兩日半都唔夠喉啊.....

原帖由 twins312 於 10-5-20 00:17 發表

同小朋友友去,行程輕輕鬆鬆,大家唔洗辛苦!

大宅

原帖由 wingyee_ma 於 10-5-20 00:42 發表
thanks~

請問如果我早上想去Hello kitty land / 麵包超人館 之後先去錦系町 akachan/東京鐵塔, 應該點安排?

hello kitty / 錦系町 akachan/東京鐵塔?
麵包超人館/錦系町 akachan/東京鐵塔?
鐵塔係咪夜晚去呀

...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

下午/黃昏去

晚上怕會難影得靚

原帖由 twins312 於 10-5-20 19:19 發表

大宅

原帖由 wingyee_ma 於 10-5-20 21:29 發表
下午/黃昏去

晚上怕會難影得靚

我擔心你唔夠時間,行程跟你果次序都ok!不過去得橫濱麵包館,點解唔行下呢頭,好似好浪費時間,同埋你入到去,都難會行番出泥,因你會不停影相!

大宅

原帖由 QtieBB 於 10-5-20 17:57 發表
....我只係怕自己無咩時間shopping,睇下邊度可以加下行程.....不過又驚囝囝和爹地會悶爆 .我一買起野上來就好顛架啦.上次和朋友係新宿激戰左兩日半都唔夠喉啊.....

...

同住小朋友去,都好難shopping!

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

thanks~ 橫濱麵包館個頭除左西松屋重有咩行?

原帖由 twins312 於 10-5-20 23:55 發表

我擔心你唔夠時間,行程跟你果次序都ok!不過去得橫濱麵包館,點解唔行下呢頭,好似好浪費時間,同埋你入到去,都難會行番出泥,因你會不停影相! ...

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至