跳至

首頁

尾頁

大宅

大家好!我都係新屯友~正常講係babykingdom呢D湊仔綱到談論到一D咁PRO既話提.都係冇意思.講到有關法律既野.跟本我地就係門外漢.講到尾返對既人都係因為$作怪.試問每戶差唔多要比成3萬出黎整野.動用1億既工程費用.係唔係應該有一個鋪排程序呢?話就話上年年尾已經有通知.但係咪細聲左d呢?點解5%既人通過就可以代表到每戶要比3萬呢?就算我地hk特區既小圈子政府.梁生當選左都唔會一上台就話要加稅啦.而家L4之所以咁吵.都係因為事出特然JA.

冇錯~大廈維修業主有責.但係成1億既工程可唔可以早少少大陣象D預先同我地講聲呢?我唔怕你大羅大古.都好過而家L4晚晚支支吵.個到D回音咁鬼大.我根本聽唔到D人係到吵D咩~.~

有D有幾個單位個D業主一定最大反應.大拿拿拎1X萬出黎.又唔比足夠時間人.你叫人點周轉呀!分期比都只係得個3個月.有D打工仔一個月就係得1萬蚊.咁就比晒你.唔同你死過就假啦....唉

係呢到就唔評論究竟有冇咩黑料咩利益關係啦!我只係想講!冇一個周詳同完善計畫去做野.你比人入到位都係各下既問題!係咁!

P.S. 25年樓齡都未夠既樓.維修都要成1億 .係咪真係要問下SHK係咪'豆腐渣'工程呢~KAKA.唔怪得HK既地產霸權係世界數一數二啦

子爵府

yandonbb 發表於 12-4-25 17:41
大家好!我都係新屯友~正常講係babykingdom呢D湊仔綱到談論到一D咁PRO既話提.都係冇意思.講到有關法律既野. ...

用客觀態度分析.

屋宇署底息分期好似係可以最長達4-5年(我唔係好記得). 因為我都申請左3年底息分期. 全數都好似係比7佰幾蚊利息.

置樂花園, 前兩年做完A2, 現在要做返A3, 宜加造緊平價D嘅A3方案, 500幾呎都要夾4萬幾. 可以去問下住緊置樂花園嘅朋友仔.

其實問過好多人, 佢地都經歷過大維修, 今次A3工程唔算係貴, 係market price.

當初我一聽到要成億幾. 我都O哂咀. 有冇攪錯呀???? 我之前都有係呢個topic大叫話有冇攪錯. 可能大家都記得我. 但經我周圍八下, 查過事實同去查探過其他屋苑, 問下人, 才知呢個係market price. 其實我地有10座. 每座係仟幾萬. 仟幾萬唔係只係外牆, 係包冷氣排水位, 咸淡水喉.

比著係我手楂幾個單位, 我更加現在唔會反對A3. 因為我要比賠償多過人地幾倍. 唔會為自已荷包鬥氣.

Sorry, 我又講多左.

大宅

回覆 bestwish 的帖子

1.)我文章內意思已經表明"大廈維修.業主有責"我並不是反對維修的.請用心了解一下我既問題!
我既意思係佢今次太唔夠公開.太草草了事.點解唔可以再公開d呢?張呢件事一早就要大陣象d.
話晒大型維修!要真係可以引起業主關注.而唔係鬼鬼鼠鼠咁就話通過左!!

2.)置樂82年入伙,新屯90年入伙.我就唔係好清楚置樂幾年前大型維修的.要比係咪要比同齡樓呢?一或是
置樂係8年前已經維修?

3.)講真分唔分期對我冇關係.但係我只不過覺得佢地手法太底.孫子兵法有云:“攻心為上,攻城為下"
既然明知道時間不夠.就應該更加要安撫民心!而唔係出一些有迫嚇意思既問題.今日我係信箱收到立案法團的問卷調查如下:

A)你是否支持由兩次業主大會通過之承建商進行包括A3方案的大型維修工程, 以兔違約及可能面對巨額違約索償 ?

B)如果違約並需賠償, 你是否願意承擔 ?

C) L4及平台最近的居民集結行為, 對你是否有影響 ?

D) 對於L4及平台的居民集結行為,你是否同意管理委員會採取進一步行動處理, 例如交由屋苑顧問律師處理?

我一睇到呢封野.覆都唔想覆佢.根本係到攪分化.講真約又唔係我簽,無啦啦違咩約?又想我賠償D咩?
少圈子通過既野.要業主比錢都算啦.仲要我賠償?唔係掛?出呢封野之前完全唔考慮會有幾會引起公憤呢個問題.
唉...你話係咪手法底呢?

講真錢就預左比架啦.但係大佬呀.話晒我都係消費者.真金白銀比錢.唔好攪到我覺得好似比人迫比錢咁先得架.比得條氣都唔順.你叫我點比得落手呀又.

bestwish  原來真係仲有人唔知道推翻A3係要所有業主賠錢. 我係另一個topic答左你了.  發表於 12-4-26 11:59

洋房

yandonbb 發表於 12-4-25 17:41
大家好!我都係新屯友~正常講係babykingdom呢D湊仔綱到談論到一D咁PRO既話提.都係冇意思.講到有關法律既野. ...
可能你有些少誤會喇,你在第一段中提到嗰5%既人係簽名要求就他們所定議題召開業主大會,這是法例清楚容許的。並不是這5%業主決定要大維修。至於現時立䅁法團只是執行去年十二月二十八日及本年一月十五日兩次業主大會投票的方䅁,因為根據法例,投票結果對法團及業主都有約束性,若法團不執行或不依投票結果執行都是犯法的。

洋房

yandonbb 發表於 12-4-25 21:52
回覆 bestwish 的帖子

1.)我文章內意思已經表明"大廈維修.業主有責"我並不是反對維修的.請用心了解一下我 ...
我唔知你有無投票,正因為投票結果對所有業主都有約束性,即使你不認同,都應該尊重投票結果,因兩次大會都是合法的。正如你所說「大厦維修,業主有責」,我希望你能利用這幾天,了解一下前因後果,把你的意見寫在回條上,才是一個負責的業主。

複式洋房

今日經過馬賽門口,見他們門內貼左張紙寫 23/4 - 27/4 裝修~ 28/4重開~

子爵府

moholis2004 發表於 12-4-26 00:20
今日經過馬賽門口,見他們門內貼左張紙寫 23/4 - 27/4 裝修~ 28/4重開~

正 !!!

子爵府

還一個清靜地方比樓主.

我地不要在這裡詳談工程事宜.

我開左個topic "新屯中維修事件討論區". 有興趣就係果到吹水啦.

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:今日經過馬賽門口,見他們門內貼左張紙寫+23

原帖由 moholis2004 於 12-04-26 發表
我反而想佢摺,開過另一間
佢呢嘢唔太好食,勁重味精,又貴

首頁

尾頁

跳至