親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇人住過杜拜既帆船酒店

值唔值咁貴都去住下!

大宅

Re: 有冇人住過杜拜既帆船酒店

My hubby's Boss visited once, very very good !!

remarks: his boss visited after retired.

洋房

我同老公2001年住了2晚, 真係好正, 亦覺得如果能力許可, 應該要住下, 因為全程都好豪華兼享受.
1) 由機場到酒店, 用Rolls Royce 銀影型豪華車接去酒店.(或可以坐直昇機到酒店頂樓, 又或可以坐船由私人碼頭入酒店), 我地選了 Rolls Royce.
2) 一到酒店已有兩名工作人員開車門歡迎你, 另外一人上前 與你握手打招呼, 亦稱呼李先生, 李太太.
3) 一入酒店門口, 有四個人排了隊給你塗上香水, 第二位給係遞上毛巾, 第三位拿了一個銀盤給你擺放用完的毛巾,第四位沖了2杯小咖啡, 當然咖啡壺杯是鑲金邊的.

之後有專人沿途介紹酒店, 酒店部份地方不可以拍照或錄影, 是為了保持私隱, 因為實在有好多名人貴族在這裡住, 酒店是沒有大堂for check-in, 而每層樓都有獨立counter, 我地亦可以去到自己間房舒適地check-in. 一入房間我老公話在當時環境先知道原來什麼叫開心, 個心當時真係高興到開了, 亦有人奉上類似香檳橙汁, 唔知是否環境問題, 特別覺我好味.

每間房都有自己個butler, 24小時on call, 什麼事他都可以效勞. 而只是介紹間房既設施已用了30-45分鐘,(不過比小費都要成US$30). 全屋用一個remote控制全屋電器, 窗簾, 只要一按電話制或remote, butler就會即時與你聯絡.

酒店房間全部duplex, 最細都有2000幾呎, 房間有laptop, fax 機, 上網可以選擇在電腦或42” plasma 電視, 電視channel 接近100個 …

房內D畫多數都是用金鑲, 亦有一個特別既投射鐘 ...

Housekeeping每日為你打掃房間兩次, 工作態度認真, 吸完地毯後, 還跪在地下用刷子把地毯毛順方向掃好, 而且一組3-4個人打理, 盡量要你出外用膳時做妥.

浴室有齊名牌香水, lotion, soap , 我地係 Hermes, 男女各一set, 唔係細細支辦仔, 正常size, 起碼都要過千元一set, 另外有一支紅酒及朱古力免費送比你, 盒朱古力係shop賣四百幾元港紙 ….

每日下午時間返回房間, 有一碟精緻的下午茶小點放在餐檯上, 天天不同. 我地就試過有煙三文魚,魚子醬餅乾, 金箔朱古力 …

每晚房間都會有朱古力在床頭, 但不是好似其他酒店每個枕頭擺1粒, 而是有一個精美袋仔裝了數粒.

住帆船酒店可以免費到其姊妹酒店 – Jumeriah Beach Hotel 及Wild Widi 水上樂園玩. 相反不是住客要到帆船酒店就好嚴密, 又或要購買約US$55代用卷在餐廳消費才可入.

每個酒店員工都知道你每日之行程. 有一日我地BOOK了下午做SPA, 但中午我地出了市中心逛, 誰知我地在酒店門外安排住的士時, 酒店職員已remind我地在幾點有 SPA appointment …, 十分週到.

我地亦在酒店試了懸空在阿拉伯海既餐廳食午餐. 亦試了酒店泳池餐廳及阿拉伯餐廳食早餐, 同出名既海底餐廳, 亦有一晚叫了 room service 在房間食, 因為那晚我地亦安排在房間浴室內點香薰 + 泡泡浴, 而酒店亦在房間內播放natural music, 雀仔聲, 流水聲, 好配合氣氛 …

酒店個室內泳池都幾正. 其實都不用多講, 真的是值得的. 我諗我地都會再去, 我第二朝起身由二樓行落地下, 真係覺得自己富貴左 !

雖然貴, 但佢比番足貨你, 都係個句, 能力許可, 點都要豪一次.

男爵府

我都想知咁即係幾錢住一晚?

版主

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

真係好豪華! 要幾銀??????

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

How to book?

洋房

Any agent for booking of this hotel or package??

別墅

very attrative

大宅

我個朋友就話普普通通,不過佢係好有銀架...
Xxxxxxxxcc

別墅

雖然話唔比影相, 但入到房, 點影都得啦, 有無相可以睇下呀.
有始不有終 能受百樣痛 從沒有合約合同 但卻跨時空 這滔滔不息的愛 我贈給你用 這一生 和下世 有幾多全奉送 --------------------------- 呀仔 2006 年 4 月 24 日 出世啦

大宅

Michelle326,
好詳細喎,咁2日hotel ,用左幾$呀 ?-( ?-(

洋房

有次睇到電視介紹點樣起呢間酒店時, 已經好期待緊要去試一晚咁多. arm arm 去地中海旅行會經杜拜, 所以咪諗住順道去試, 已經check晒價錢, 酒店房是大約為美金$1000一晚. 咁好彩臨book前一兩天,見到報紙介紹, 酒店做緊夏日優惠半價 (一來是夏天,杜拜天氣成40幾度,二來帆船酒店是2000年12月開, 可能是吸引遊客來, 所以有優惠). 所以我地住時係HK$4330一晚, 因為覺得已經預了美金$1000晚, 所以便住多一日), 其實當時個價錢比起所有旅行社已經平了好多.

我地Total 2日在酒店住宿 + 用餐 + SPA …淨找酒店數, 一共用了一萬六千幾元 (唔計機票).

依家直接同酒店BOOK無優惠了,要成港幣$12000-13000晚, 旅行社一般Package機票+酒店2晚約$11000-12000一個人. 好似有D agent 大約$六千幾至七千幾元淨酒店一晚.

我唔係好識點樣UPLOAD D 相片比你地睇, 因為唔係用DIGITAL 相機, 又或者比D時間我試下啦 !

不過要提提大家, 如果想試海底餐廳, 記得要早D BOOK檯,可能我不嬲都好有計劃, 在香港一早BOOK定, 因為間餐廳成日好full, 又或者坐唔到係個大魚缸隔離又無咁好. 我 arm arm去完埃及返來, 個領隊話之前有幾個女仔去試呢間餐廳, 回來comment一般, 因為唔知係遲book無好位, 定驚佢地會好嘈, 比了間私人房佢地, 所以氣氛無咁好.

你地有興趣可以上帆船酒店個WEBSITE 到睇 -
www.burj-al-arab.com

子爵府

yeah 一世人點都豪一次

michelle326,

你就好啦. 咁岩遇到半價. 你記得scan d 相再upload俾我地睇下bor......好期待丫

大宅

我都試過入住帆船酒店Burj Al Arab 一日半,因帆船的service好好, 佢知到我地團其中有幾位係夜機, 就開多間套房比我地休息. 我之前係入住佢姊妹酒店Jumeriah Beach Hotel 4晚 (location 就係帆船酒店旁). 帆船酒店真係好靚, 好豪華. 我住間房有2層, 洗手間都有2個, 仲有Jacuzzi. d service 好到無得頂. 我都係坐佢的ROLLS ROYCE check in 的. 我須只住一晚半, 但都滿載而歸, 因為淨係佢d紀念品, 有食的, 有用的. 已經全部係名牌野靚野. 有HERMES 男女用品各一套.

另外一樣係我attend 佐過course, o係沙漠學揸"四驅車", 由一個導師帶4個學生坐一架四驅車,一行10幾架四驅車, 揸入沙漠, o係沙漠往一晚, 完成課程後, 導師會issue 一張 certificate 比我地. 好刺激, 好好玩.

不過, 最難忙都係比班導師"整沽"我地. 話說係杜拜係唔可以飲酒, 但我班團友入佐沙漠後, 半路休息時間 佢地就開始飲酒 happy (d 酒水係導師安排比我地的) , 因大部份都係外國人, 只得幾個亞洲人+幾個日本人. 點知, 突然間有兩個"沙漠警察"揸住架B BU 車, 手持一支槍殺到, 話我地班人飲酒犯法, 要拉我地. 其中一個POLICE 仲想旭手打我地一個導師, 當時, 真係好驚, 心想, 今次死緊, 香港係無杜拜領事館, 最近都要去北京或馬來西亞先有. 有事都唔知去邊求救. 後來, 我地比2個"沙漠警察"押佐去一個營地,.... 原來, 個營地就係我地當晚住的地方, 其實原來係班導師"整沽"我地. 當發現真相之後, 有2個外國人激動到想打班導師, 另有一個鬼婆激動到哭. 後來, 我地追問班導師, 先知呢個係節目之一, 以前都試過玩大佐, 比d客打. 之後, 我地就o係個營地玩, 玩滑沙, 騎駱駝, 玩中東貴族的紋身, 夜晚開party 就每人都要換套中東袍. 好"蛟笑".

首頁

尾頁

跳至