跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個仔自從番咗學之後, 就成日病, 一個月病幾次...
有時成個星期都番唔到學.
係4月12日我個仔發高燒39.5
仲勁咳..我都俾佢傳染到(之後全家都中哂招)
但都以為係一般感冒, 帶佢去睇下私家醫生,
就係番家搭車途中, 佢突然話透唔到氣, 好似好辛苦咁,
平時就算病, 佢都可以老虎打低幾隻咁精神,
今次睇怕真係好病了, 無哂精神.
我見佢咁, 就梗係即刻去醫院啦..
去到照肺, 好彩肺無花到..即係無併發症..
醫生話小朋友發高燒, 而家都係要入院上病房做測試,
咁就入院囉..
即日晚上就確診係豬流感...
跟住就當我個仔同我哋係怪人咁..
要即刻去隔離病房..
著哂全套武裝(眼罩, 口罩, 手術袍)
護士一早就同佢打哂黃豆, 又抽血咁..
我睇見心都痛...
後來醫生話而家其實豬流感都當一般傷風感冒咁醫..
但我哋可選擇食特感福
爸爸話佢都算精神, 又無咩併發症,
所以我哋選擇唔食, 因為話食咗, 原來都有好多副作用,
好彩最後都係無事出番院, 前後都係住咗3日醫院.
住院醫藥費保險又claim足, 真係不幸中之萬幸...

(p.s : 豬流感症狀: 發高燒, 勁咳, 勁多痰, 個肚有少少唔舒服)

男爵府

我個女呢排都唔舒服, 早幾日發燒, 睇左醫生話係氣管炎。依家佢個樣好ok, 不過就係勁多痰, 食左4日化痰藥都仲有好多痰, 唔知點搞先好番~~

複式洋房

原帖由 hialice 於 10-5-18 21:38 發表
我個女呢排都唔舒服, 早幾日發燒, 睇左醫生話係氣管炎。依家佢個樣好ok, 不過就係勁多痰, 食左4日化痰藥都仲有好多痰, 唔知點搞先好番~~

上次睇完私家都係話普通感冒,
係去到醫院做快速測試先知係豬流感,
所以根本唔知自己有無中招,
要測試過先會知...

首頁

尾頁

跳至