論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

今日我喺旺角新世紀廣場5/F平台遊樂場,阻止2個印印打1個輪椅婆婆!

今日我們一家4口,帶埋菲菲,去新世紀廣場5/F平台遊樂場玩。大約喺正午12:10,當時又熱又曬。我的菲菲留意到有2個印尼工人,1個長髮、1個短髮,(又或者是1個印尼工人加埋佢個印尼friend),將一個坐輪椅的婆婆(短髮、略胖、廣東話)丟在遊樂場通道正中心暴曬,自己2個在旁邊樹蔭下影相傾計取樂!時間超過10min。
我看不過眼,走埋去婆婆處問佢想唔想推她去樹蔭下。因為老人暴曬又冇水飲,好易中暑兼中風。只見她眼神好可憐,細細聲但不停地罵她這個工人是衰人成日蝦阿婆。
本來都唔想理太多人哋家事。點知,我一行轉背,果個短髮工人用印尼口音的廣東話粗口罵婆婆多事,再用手指甲揑婆婆的後頸肉!我當時背着她們,我見不到,但我個菲菲睇到哂,用英文同我講。我好嬲,一拎轉背果然見到個短髮印印好精,用個身同左手遮住,諗住冇人見到,但我個位置睇到哂!佢用右手好大力咁一巴又一巴係咁摑阿婆的後腦和後頸!
嘩,真係佛都有火!平時我都好斯文(即係又細膽怕事啦!),但實在太過份了,光天化日下虐待殘廢冇還手之力的輪椅婆婆!我立即走近喝止。她唔認,仲大大聲發惡用粗口罵我。我警告佢,再唔停手我會報警;又話佢冇良心,阿婆都蝦,周圍啲人都睇到佢惡行。但佢唔認打婆婆,繼續鬧我。我唯有企定,用手機影低佢地個樣。但佢地好精,即刻烏低身拎歪面,仲扮同阿婆舉手抬腳做運動!
最後佢地一邊罵我一邊推走婆婆,我唯有最後警告佢,公眾場所用粗口罵人都係違法嘅,仲有嚇佢我已經影到佢啲惡行,夠膽再打婆婆我會拎去報警。

但其實係咪冇用呢?外子說我太天真太衝動,如果激嬲佢地呢d人渣,返去屋企冇人見到會更加虐待婆婆、更加害咗婆婆!
唔知點做先啱?我都驚佢地會變本加厲打阿婆!

唉!邊個hk人boss咁慘,請着呢個(2個?)印尼工人咁樣照顧自己的至親?

在此提提各位,身邊如有工人及輪椅婆婆中午去過旺角 新世紀廣場,小心小心提防!是否已中招?

littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

子爵府

真係聽到都發火! 呢D 賤印不知所謂, 如果大家見到咁既情況, 先忍一忍, 用手機拍下, 然後埋去制止, 再報警, 等佢返印尼打佢老豆老母!

原帖由 littlemak 於 10-5-19 00:11 發表
今日我喺旺角新世紀廣場5/F平台遊樂場,阻止2個印印打1個輪椅婆婆!

今日我們一家4口,帶埋菲菲,去新世紀廣場5/F平台遊樂場玩。大約喺正午12:10,當時又熱又曬。我的菲菲留意到有2個印尼工人,1個長髮、1個短髮,(又或者是1個印 ...

禁止訪問

男爵府

唉~~
我又係見過類似的事
我就係唔敢出聲, 只有"路 bear"佢咋
驚佢蝦多亞婆幾錢~~
果個亞婆仲要講唔到野, 手腳唔靈活tim~~~

別墅

回覆 3# 傻BB 的文章

個婆婆好似有啲老人痴呆/中風後口齒不靈,重重覆覆講幾句嘢咋!點報告吖?!
仲有,其實我嚇嚇佢哋咋:我個手機好鬼渣,又慢,影唔到佢哋打人果吓,淨係影到佢哋扮幫阿婆做運動果吓!
唉,我個菲都唔係好人,精到死,一定唔肯指證;不過佢成日自命清高,又睇唔起d印印,最鍾意串佢哋,揾到位仲唔踩低d印咩!

複式洋房

希望亞婆的屋企人及早發現la,將個衰工人拉去坐監!

別墅

回覆 6# rachellam 的文章

the Popo dressed in red long sleeve upper clothes and grey long pants.

the short hair maid who beat Popo was dressed in orange-red long sleeve upper clothes, with black vest, and black long pants, and black sportshoes. Her Cantonese is very fluent, I think she stayed in HK for many years. She was so fieceful, I think she is very familiar with this Popo and maybe taking care of her long time?

Can I put their photos here? How? Anyone teach me?
My computer skills is very poor.

別墅

回覆 6# rachellam 的文章

The HK law is too kind to these bad maids!

Even feeding the boss family with urine and menses, no need to put in jail and no punishment!

Sigh, I have no confidence in HK law already. It is not to protect us, it is to protect the maids only !

伯爵府

我會stop佢地, 然後報警, 有security guard就叫佢地幫手睇住衰印唔好俾佢地走.

點都要帶婆婆去驗傷, 如果有證有據, 果兩個衰印一定走唔甩.

搞大件事, 我估工人唔會坐監, 但起碼佢地有record, 入境處唔會再批visa, 而婆婆家人又可知道工人真面目....至於婆婆家人仲用唔用個工人, 就唔到我話事喇.

別墅

回覆 9# mylulu007 的文章

You are right!

Next time (if I meet them again, unforturnately) I know what to do.

thanks for reminder!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我覺得你出聲係arm,但你爭一步,就係幫婆婆報警!

你工人同你都已經係一個可信既人證! 就算婆婆講唔番出黎,又或者個工人最終無事,都會驚動番婆婆屋企人! 等佢屋企人知個工人係咩一回事!

別墅

原帖由 foggyao 於 10-5-19 09:50 發表
我覺得你出聲係arm,但你爭一步,就係幫婆婆報警!

你工人同你都已經係一個可信既人證! 就算婆婆講唔番出黎,又或者個工人最終無事,都會驚動番婆婆屋企人! 等佢屋企人知個工人係咩一回事! ...

你啱!
最衰趕住送個仔返學,個bb女又好眼瞓想拎佢返屋企,如果唔係一定報官!

不過我估個印印成日推阿婆喺果附近"蒲",大家幫吓眼留意啦!

子爵府

其實你無即時報警, 你反而令婆婆更受害,2條賤印, 一定打得更勁,

禁止發言

男爵府

支持你, 做得好

若係我, 我會報埋警
定佢地知道香港的太太唔係死的
等佢地鍾意就傾電話, 郁下又會唔做, 斷約轉頭有人請

仲要即場揾人證同帶個婆去驗傷

唔試過一次堅的
佢地會繼續放肆

原帖由 chunwing 於 10-5-19 10:57 發表

無錯要拍低佢, 再報警 !

子爵府

原帖由 littlemak 於 10-5-19 10:37 發表

你啱!
最衰趕住送個仔返學,個bb女又好眼瞓想拎佢返屋企,如果唔係一定報官!

不過我估個印印成日推阿婆喺果附近"蒲",大家幫吓眼留意啦! ...

sorry, 我覺得你只警告佢至更加害到婆婆係屋企比個工人玩,好多人都找好多好多藉口說當時點解唔報警之類.你出得聲好應該不厭煩的去報警,至少可以通知佢屋企人知道呢件事,呢喲唔係八婆行為.

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

如果係我,我會火都黎埋即時報警,同佢玩大佢~~我最鬼憎d外傭蝦bb,小朋友,老人家架啦!!!咪當我地呢d要返工搵錢o既太太死架~~

公爵府

好媽媽勳章

樓主已經好好心地, 值得鼓勵
香港地仲有更多人抱住"唔關我事", 唔好煩到我的心態
但如果樓主可以行多一步報埋警, 留守至警員到場, 同埋做埋証人, 我相信婆婆的家人會好感激你~~

希望大家可以發揮互助精神, 既然政府無力無能監察, 我地要自強自救.

侯爵府

如果我見到一定用相機影婆婆&佢地個樣, 然後post出黎等所有人知道佢地d衰野! e+相機可以影埋短片添~
如果係事實, 有相為証真係唔駛怕, 我諗做人子女既都唔會想自己既母親比人打, 用鏡頭影到工人打BB都可以做証據啦!
寫文章 有個綠色icon可以插入圖片 or

http://xs.to/
整完direct link full size copy 黎呢度 http://xs.to/image-3EE7_4BF36915.jpg

原帖由 littlemak 於 10-5-19 08:20 發表
the Popo dressed in red long sleeve upper clothes and grey long pants.

the short hair maid who beat Popo was dressed in orange-red long sleeve upper clothes, with black vest, and black long pants, an ...

公爵府

好媽媽勳章

我尋日係百佳買餸, 又見到個婆婆(又係坐輪椅)比印印蝦

話說婆想買波菜, 個死印又話貴, 個婆婆想買咩個死印都唔比

開頭都唔理, 可能佢屋企有好多菜都未定, 費事理人咁多啦

好啦, 去到賣魚檔, 個婆指想買紅衫, 個死印又話好貴呀, 冇錢呀, 最後個死印買左舊鯇魚($20) 我望一望個婆婆, 個婆婆好無助咁望住我......我都唔知點幫到佢

不過d工人唔知係唔係當d行動不便既老人家唔係人, 佢地都會老架ma:;pppp:

首頁

尾頁

跳至