烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

男爵府

please help!

公爵府

醒目開學勳章

我都想知呀

男爵府

how how how?!

原帖由 yinyeung_mami 於 10-5-19 23:17 發表
我都想知呀

大宅

我覺得三文魚頭實在太腥﹐試過就算用一般煲魚湯嘅方法(落薑﹐煎香﹐etc)都唔得﹐所以唔係咁適合煲湯。
所以我就通常係斬件﹐蘸粉炸香﹐用瓦煲加薑蔥豆腐炆一炆﹐然後加沙茶醬、川椒粉。

複式洋房

要去除三文魚頭的腥味很簡單~
只要在湯裏面加少許白蘿蔔泥就可以

男爵府

How about add lemon juice?

原帖由 ivanlam0403 於 10-5-21 00:26 發表
要去除三文魚頭的腥味很簡單~
只要在湯裏面加少許白蘿蔔泥就可以

侯爵府

醒目開學勳章

It still has a little bit "sang" even you put lemon juice there but of course it's much better than you don't add.

原帖由 Edsie 於 10-5-21 10:12 發表
How about add lemon juice?

男爵府

let me try today. I will put ginger and lemon juice and white wine to fry the head.

原帖由 happypiano 於 10-5-21 11:30 發表
It still has a little bit "sang" even you put lemon juice there but of course it's much better than you don't add.

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會用 蕃茄 + 豆腐 煲 三文魚頭湯.

要加 薑 和 煎香三文魚頭2面 才加 水或上湯, 再 煲 才下 蕃茄 + 豆腐 一起煮15分鐘.

珊瑚宮

三文魚頭湯,我覺得好肥,飲一次都怕怕.
蒸三文魚頭,都幾好,但好(溜).
最好鹽燒.
玩具萬歲!

複式洋房

上次煮我先煎香個三文魚頭(無落薑, 因我覺得會影響個味), 然後贊大滾水, 滾一陣等湯變奶白色後加10幾片切到好薄既白蘿蔔, 冚蓋滾10零分鐘後熄火, 加2-3湯匙麵豉, 試味攪勻就OK. 我老公一向怕魚腥, 但呢個湯佢無話腥.

男爵府

我淨係用海鹽同pepper,用焗爐焗到金黃十分好味,一d吾腥…

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

arenamami :

請問你是用甚麽麵豉?在那裡可以買到?甚麽牌子?最後還需要落鹽調味嗎?

Thanks.

原帖由 arenamami 於 10-5-21 18:35 發表
上次煮我先煎香個三文魚頭(無落薑, 因我覺得會影響個味), 然後贊大滾水, 滾一陣等湯變奶白色後加10幾片切到好薄既白蘿蔔, 冚蓋滾10零分鐘後熄火, 加2-3湯匙麵豉, 試味攪勻就OK. 我老公一向怕魚腥, 但呢個湯佢無話腥. ...

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

any answer for me

大宅

原帖由 EggBB 於 10-5-24 13:34 發表
arenamami :

請問你是用甚麽麵豉?在那裡可以買到?甚麽牌子?最後還需要落鹽調味嗎?

Thanks.

日本麵豉,有白有紅,煮海鮮類好似用白麵豉好D,響超市有賣,日本字無留意牌子,我以前買過媽媽牌,本身有鹹味,我一般無再加鹽。
要注意麵豉不要煮過久,要最後放,試下味OK就好關火啦

子爵府

pansyso, thank you very much.

原帖由 pansyso 於 10-5-26 13:34 發表

日本麵豉,有白有紅,煮海鮮類好似用白麵豉好D,響超市有賣,日本字無留意牌子,我以前買過媽媽牌,本身有鹹味,我一般無再加鹽。
要注意麵豉不要煮過久,要最後放,試下味OK就好關火啦 ...

首頁

尾頁

跳至