懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我好多時有排卵出血問題,排卵時亦會覺得頭痛腰痛,身體虛弱唔舒服. 睇婦科醫生,醫生話問題不大.
之前食排卵藥bingo咗, 但6w時個胎早期流產咗.
上網搵過資料可能係荷爾蒙/黃體功能出咗問題. 而家等緊睇醫生.
我已經剛高0, 時間真係一分一秒咁過去. 好想把握時間快d攪好身體再嚟過. 但又好擔心會再次小產...

所以,我想搵吓有冇jm都有跟我相同情況可以分享吓? 你係點樣醫, 要用幾耐時間同埋係咪都順利生到bb呢? 多謝你哋分享!

大宅

陪月勳章

我前年小產過一次,上年三月開始連續幾個月都有排卵期出血,睇d醫生都係話問題不大,睇婦產科時個醫生仲問我有無同老公行埋添!因為佢知我想快d有bb,同埋流血即係有排卵!

跟住我去左睇中醫調理(斷斷續續睇左兩三次,即係食左兩三個星期既藥),然後十一月就bingo左!

我有聽中醫講,食芝麻糊(補腎),唔知關唔關事呢!

大宅

多謝你回覆呀! 咁請問你初期有bb時,醫生有冇比藥(黃體藥/安胎藥)你塞呢?

其實我排卵出血問題已經係由我有period開始嘅問題. 不過因為以前未想有bb,而且醫生都話問題不大.
但當我有咗bb之後, bb就有問題, 生長唔到. 所以我直接覺得係跟我排卵出血問題有關.
而我今次小產手術後, 又再有排卵出血. 所以好擔心如果下次再有會都會係咁...

祝你順利生產, bb健康活潑!

原帖由 yamfok 於 10-5-20 21:25 發表
我前年小產過一次,上年三月開始連續幾個月都有排卵期出血,睇d醫生都係話問題不大,睇婦產科時個醫生仲問我有無同老公行埋添!因為佢知我想快d有bb,同埋流血即係有排卵!

跟住我去左睇中醫調理(斷斷續續睇左兩三次,即係食左兩三個星 ...

大宅

原帖由 makdoudou 於 10-5-20 21:36 發表
多謝你回覆呀! 咁請問你初期有bb時,醫生有冇比藥(黃體藥/安胎藥)你塞呢?

其實我排卵出血問題已經係由我有period開始嘅問題. 不過因為以前未想有bb,而且醫生都話問題不大.
但當我有咗bb之後, bb就有問題, 生長唔到. ...

你好呀...想問下你呢,排卵出血係唔係14日到有d分泌加血呀...不過唔係m咁ge...係當你抺時候有d啡紅,有時豆沙咁ge色呀?

大宅

陪月勳章

原帖由 Beyondw918 於 10-5-20 22:46 發表

你好呀...想問下你呢,排卵出血係唔係14日到有d分泌加血呀...不過唔係m咁ge...係當你抺時候有d啡紅,有時豆沙咁ge色呀?

係呀,就係咁囉!

但我去睇婦產科,個醫生無咩大反應,只係話代表有排卵咋!話可以照樣同老公行埋~

大宅

你好!我排卵前一日係咁架,不過到咗排卵果日就好似流分泌咁流血出嚟,大約有大半塊護墊左右。有時幾日就冇,有時長到m完先完....
原帖由 Beyondw918 於 10-5-20 22:46 發表

大宅

陪月勳章

原帖由 makdoudou 於 10-5-20 21:36 發表

但當我有咗bb之後, bb就有問題, 生長唔到. ...

唔洗客氣,我bingo左之後,都希望可以將我既經歷分享俾有需要既人,希望想生bb的人都可以如願以償!(雖然我而家都會擔心胎中的bb可唔可以順利出世)多謝你的祝福~~希望你的bb快d返黎啦!

醫生無俾藥我塞喎...我唔清楚小產同排卵出血有無關係,,,我都係上年有大概三四個月有咁既情況咋~咁你有無問下醫生關唔關事呀?

我試左十個月先bingo,我覺得bingo有可能係因為:
1) 食左好多黑芝麻
2) m完之後第七日行埋(我之前係m開始計十四日行埋)

希望你快d成功啦!

大宅

多謝你既祝福呀!放心,你一定順順利利架!

我而家等緊下星期六先見醫生,到時我會問一問佢會唔會有關係。
係呀,我見黑芝麻好似話對女性好架,我而家調理階段都會食。
你之前有冇用排卵棒check排卵?想請問你bingo果個月day7do do之後仲有冇do do呢?

原帖由 yamfok 於 10-5-20 23:30 發表

唔洗客氣,我bingo左之後,都希望可以將我既經歷分享俾有需要既人,希望想生bb的人都可以如願以償!(雖然我而家都會擔心胎中的bb可唔可以順利出世)多謝你的祝福~~希望你的bb快d返黎啦!

醫生無俾藥我塞喎...我唔清楚小產同排卵出血有無 ...

大宅

原帖由 makdoudou 於 10-5-20 23:27 發表
你好!我排卵前一日係咁架,不過到咗排卵果日就好似流分泌咁流血出嚟,大約有大半塊護墊左右。有時幾日就冇,有時長到m完先完....

THX...我上個月開始就有呢個問題...之前都試過...我仲要右面肚會抽吓咁痛...我冇去睇E生呀,我係唔係應該去睇吓好D呢...

大宅

睇番網上好多有關排卵出血資料,其實好多人都會出現過分泌帶少量血絲. 多數人幾小時,或部分人維持幾日呢種情況就會完. 有d人可能連續幾個月出現呢d情況, 有d人可能隔幾個月又再有. 以上均屬正常表現
而我以前(未打算有bb)每次睇醫生做檢查, 排除子宮,
卵巢等問題後,醫生都話我冇問題. 之後每年檢查雖依然有呢個情況, 但沒其他問題, 咁我就無加理會.

但自從小產後,我上網搵資料. 發現我case係10/12個月都出現呢個情況. 之前想有bb, 但因為排egg時出血有礙do do, 所以醫生之後開咗排egg藥比我食, 食2個cycle bingo咗. 不過, bb size比原先嘅細咗2w以上. 最後10w時, bb都只得6w左右兼沒心跳.
由於我1.)長期keep住情況; 2.)流血時間長(有時流到下次m完先停); 3.)曾有小產情況, 所以我才有必要見醫生.
如果你非我上屬1 & 2表現, 你可以再觀察多d時間.

另外, 如果你check到有排卵但有血絲分泌, 根據網上好多解答都話可以照do do, 亦可以有機會bingo嘅. 所以無須太擔心.

希望資料幫到你啦!
原帖由 Beyondw918 於 10-5-21 02:14 發表

THX...我上個月開始就有呢個問題...之前都試過...我仲要右面肚會抽吓咁痛...我冇去睇E生呀,我係唔係應該去睇吓好D呢...

大宅

原帖由 makdoudou 於 10-5-21 11:55 發表
睇番網上好多有關排卵出血資料,其實好多人都會出現過分泌帶少量血絲. 多數人幾小時,或部分人維持幾日呢種情況就會完. 有d人可能連續幾個月出現呢d情況, 有d人可能隔幾個月又再有. 以上均屬正常表現
而我以前(未打 ...

多謝你呀...我在08年試過一次小產,一次早產...(差不多5個月時,BB太細了所以都離開左LU...一直都好想有,現在時間都過左年幾情緒有時都唔好,所以之前同呢兩個月有呢個問題我冇去睇E生...剛剛睇到呢個POST先問吓LU...

祝大家早日中B啦...

珍珠宮

好媽媽勳章

我排卵期出血情況都幾嚴重, 可以3-4日出血, 出血量幾乎有m剛來or最後一兩日咁多, 總之護墊都唔夠, 要用m巾先夠吸. 而我都有黃體不足問題, 高溫期只得8-9日.

我係iui bingo的, 所以一bingo後就keep住塞黃體素直至10wk, touchwood一直都ok, so far 都無見過紅.

大宅

多謝你嘅資料呀!我生B人生又多番啲信心啦...!thx!
其實我都懷疑自己係荷爾蒙或黃體方面功能出咗問題,但因之前睇婦產科醫生,她說問題不大,食排卵藥可以有幫助bingo。但我bingo後轉咗醫生,我見之前醫生話問題不大兼我都bingo咗,於是冇特別同新醫生提及排卵出血情況。
所以今次希望真係能搵出係呢個因素導致小產,咁我下次就可以有信心生B啦!所以真係唔該晒你嘅資料!

另外我想問你除咗睇體溫高溫keep得唔耐之外,有冇抽血再驗呢?如果有,請問係幾時抽血最適合?排卵後?

你放心啦,你bb一定順利出世架!亦會健康活潑!努力食多d,比多啲營養bb! 大家加油呵!

原帖由 blackypurin 於 10-5-21 20:54 發表
我排卵期出血情況都幾嚴重, 可以3-4日出血, 出血量幾乎有m剛來or最後一兩日咁多, 總之護墊都唔夠, 要用m巾先夠吸. 而我都有黃體不足問題, 高溫期只得8-9日.

我係iui bingo的, 所以一bingo後就keep住塞黃體素直至10w ...

大宅

雖然有時我都會有感到沮喪、失望、自責,情緒有時都會唔穩定,難以控制。不過深信只要我哋能夠積極啲,更困難嘅事都變得有機會架!大家一齊努力呀!

你講得啱呀!情緒都會令荷爾蒙分泌失平衡,令排卵會有出血問題。
想請教你2次小產/早孕前,有check過黃體素分泌足夠嗎?醫生有冇比藥你塞?
另外,我見過有jm分享,小產過3次後,醫生叫佢check DNA。發現原來係老公DNA方面出咗問題令bb唔可以長大。
以上2種都可以係小產/早孕原因,雖然原因還有其他,但呢2種都比較普遍,亦可以有藥幫到(DNA)問題要視乎情況。
或者你試試從以上2方面檢驗吓,可能對你下胎有幫助架!
祝大家早日再孕,努力呀!

原帖由 Beyondw918 於 10-5-21 14:53 發表

多謝你呀...我在08年試過一次小產,一次早產...(差不多5個月時,BB太細了所以都離開左LU...一直都好想有,現在時間都過左年幾情緒有時都唔好,所以之前同呢兩個月有呢個問題我冇去睇E生...剛剛睇到呢個POST先問吓LU... ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 makdoudou 於 10-5-22 09:29 發表
多謝你嘅資料呀!我生B人生又多番啲信心啦...!thx!
其實我都懷疑自己係荷爾蒙或黃體方面功能出咗問題,但因之前睇婦產科醫生,她說問題不大,食排卵藥可以有幫助bingo。但我bingo後轉咗醫生,我見之前醫生話問題不大兼我都bing ...

唔使客氣, 我都等咗好耐先有bb, 所以都想share 吓自己經驗比大家.

我淨係量咗幾個月體溫俾醫生睇, 咁醫生都認為我係有d黃體不足嘅問題, 醫生無特別叫我再check, 咁我都無抽血check lu.

check 黃體好似係大概day 21度抽血驗 (即排卵後7日左右), 當然問番醫生會清楚d, 但我自己就覺得量體溫都幾好, 始終hormone levels 個個cycle都有d唔同, 抽一次血都未必係最準, 不過就花d時間啦...

大宅

icic. 多謝晒您呀!
其實我係以前未想有bb,咩都唔識, 當時連度體溫係咩都唔知, 所以以住體溫record都只我斷斷績績2-3個月. 當小產過一次之後,好想了解多d自己情況,於是周圍上網睇有關資料, 才知原來度體溫都可反映出好多方面.

我都好同意你講個個cycle都會有變化, 如果而家抽血都未必準確反映出我係唔係黃體不足. 但我時間不多(已高0 lu.., 真係等個個月體溫表都覺得耐 ), 所以都想快d. 希望今次見醫生,醫生會真係深入了解吓我情況而幫到我下次bingo冇事啦...

原帖由 blackypurin 於 10-5-22 15:35 發表

唔使客氣, 我都等咗好耐先有bb, 所以都想share 吓自己經驗比大家.

我淨係量咗幾個月體溫俾醫生睇, 咁醫生都認為我係有d黃體不足嘅問題, 醫生無特別叫我再check, 咁我都無抽血check lu.

check 黃體好似係大概da ...

大宅

原帖由 makdoudou 於 10-5-22 09:50 發表
雖然有時我都會有感到沮喪、失望、自責,情緒有時都會唔穩定,難以控制。不過深信只要我哋能夠積極啲,更困難嘅事都變得有機會架!大家一齊努力呀!

你講得啱呀!情緒都會令荷爾蒙分泌失平衡,令排卵會有出血問題。
想請教你2次小 ...

我第一次知道自己有左時候一兩日就流啡就小產LU,第二次知道有左一直都好小心,因為我有糖尿病要打針...有一天早上穿水入院當時差不多5個月LU...(之後E生同我抽左兩十幾支血去驗)全部冇問題...E生話有可能血糖問題...
希望再有呢個奇蹟比我啦...因為家人比左好多壓力我,見到身邊GE人真係心情低落架...
祝大家早日中B啦>>>

禁止發言

大宅

睇完你咁講,都好能感受到你當時果種傷心、失望。希望一切都能成為過去!
唔好比太大壓力自己呀,你先要好好調理好自己身體呵!請唔好太擔心,相信上天會為我哋安排的。
我哋加油呀!努力!

原帖由 Beyondw918 於 10-5-23 16:16 發表

我第一次知道自己有左時候一兩日就流啡就小產LU,第二次知道有左一直都好小心,因為我有糖尿病要打針...有一天早上穿水入院當時差不多5個月LU...(之後E生同我抽左兩十幾支血去驗)全部冇問題...E生話有可能血糖問題.. ...

大宅

你好呀!既然醫生都話你冇問題,就應該唔使擔心吧!放鬆啲。
我其實係以日子計算時大約7週2去做第一次產檢,但當時醫生已經話胎比預期細咗2週幾(即胎只得5週左右)。醫生叫我2週後再檢查,當時胎亦比預期細3週(即6週左右),胎亦冇心跳。之後再搵另一位醫生檢查,答案都一樣。
所以如果醫生話你冇問題,就唔好諗太多,亦唔使擔心吧!
我之前情況,因為發現太遲,冇食任何藥幫助。你而家食住中藥應該問題不大嘅,不用擔心。
你中醫好似唔錯bor,可以pm資料比我嗎?thx!
祝您一切順利!

原帖由 kikim 於 10-5-24 11:40 發表
我都有排卵出血情況, 已經有左呢個情況3年, 不過就唔係個個月都有, 都份量唔算多, 只係有一個月試過連續7日, 跟住我就keep住食中藥咁就好d, but一個月唔食就會又來過, 我就等左2-3個月到就bingo la, 依家9 week, 因 ...

首頁

尾頁

跳至