在職全職

跳至

首頁
12345...46

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 DorothyTsang 於 2010/5/26 01:19 發表
Hello, 大家好, 我都係住沙田既全主職媽咪, 囝囝1.5歲.

歡迎你 ^^
***生於這世代........有點措手不及***
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 bluenana 於 2010/5/26 15:34 發表
認得!! ^^

我有幫個仔買戒片褲,但我覺得唔work,不用花$!! 最重要是孩子肯告訴你去weewee,我個仔train左好耐先肯自己講,起初一定是到處尿尿,你要預左頭1-2星期都好煩!! 如果他們不肯說,我們又要時不時要他們上廁所!!

夏天 ...

我住愉翠,你知道在那裡嗎 ??
因為好多人都唔知.所以講第一城附近大家都會容易明白 ^^ 原來我地都住得好近,有空找我出來..^^~
你7月生b打算幾時做全職媽媽 ?? 我覺得放埋產假resign,多一筆$$會好d^^

以你所知,這兩間幼兒園是返全日還是半日 ???
對我來說,如乙明可以搭馬鐵,真理(花園城 ??)那邊無車到
我早前都參觀過小時侯,帶我的那位太太可能是校長 (她沒有介紹)當日有工作的職員,見我們來也主動打招呼.
感覺很好,只是地方少,而又沒有學卷,這都令我卻步 (我已遷表 ),其實最理想一家在樓下,不過又沒什麼好評,個心都係想出去看看,我是不是很多心 ???

幫助別人不求回報,難度簡單一句"多謝"也沒有 ?為人父母者,不覺得可恥 ?還是你心裡是冷漠世界 ?!

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 bbykc 於 2010/5/26 19:20 發表
我個B小便還坐Potty,表達識到但一坐不柯只玩.
我想問救世軍和真理浸信會那間(各有兩間)在近.
那間好?
我住沙角.
Sweet@family 於 10-5-26 00:43 發表

我在 ...

^^我有時都會去沙角買”送”,街市又大,又新鮮又平 呵呵~~我這邊的街市很細,又不新鮮,貴~好羨慕你呀.

你有冇報救世軍乙明 ??都好近你.^^

別墅

我當然知愉翠在那兒!! ^^
大家同時第2胎的媽媽,又住得近,真的要好好交流啊!!
你細b是仔定女?
我都打算放完產假先quit,可能立即,又或者做到年尾,視乎我能否餵全人奶啦~

會讓囡囡返n1嗎?
你樓下那間好似沒有n1的吧?! 小時候ok的,不過你行過去都有點遠,到時你有細b,會不會辛苦?
如果你會讓囡囡返小時候的n1,到時我可以把小時候的書包、校服都給你~~ ^^ (如你不介意)

救世軍的話,乙明和禾輋都是全日的,無n1。(其實將來細b都可能會考慮讀救世軍,不過太多人報,未必入到)

真理浸信會:
榮光(全日)
碧濤(全日)
恩典(半日)

因為我意屬全日班,所以多是找全日制。我想你k1都想找全日班吧,因為要湊細b的話會頗辛苦!! 是嗎? 另外上述的都有學劵~

其實我都想近自己家,但第一城兩間都無學劵,加上我要的是全日班,比較貴,所以都是找外面的!!

看來我和你會有很多東西交流呢~~~ keep in touch!!

原帖由 Sweet@family 於 10-5-26 22:36 發表

我住愉翠,你知道在那裡嗎 ??
因為好多人都唔知.所以講第一城附近大家都會容易明白 ^^ 原來我地都住得好近,有空找我出來..^^~
你7月生b打算幾時做全職媽媽 ?? 我覺得放埋產假resign,多一筆$$會好d^^

以你所知,這兩間幼兒 ...

大宅

畀面勳章

原帖由 Sweet@family 於 10-5-26 22:26 發表

歲半針 計^ ^
打左未 ?

歲半果支未打呀,6月10日先去健康院打...

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 babykenny 於 2010/5/27 11:09 發表

歲半果支未打呀,6月10日先去健康院打...

你在那間育嬰院打針 ??你住大圍嗎 ?? ^^

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 bluenana 於 2010/5/27 10:53 發表
我當然知愉翠在那兒!! ^^
大家同時第2胎的媽媽,又住得近,真的要好好交流啊!!
你細b是仔定女?
我都打算放完產假先quit,可能立即,又或者做到年尾,視乎我能否餵全人奶啦~

會讓囡囡返n1嗎?
你樓下那間好似沒有n1的吧?! 小時 ...

多謝你啊.很詳細 ^0^
當初我不想囡囡讀n1,後來有了細b就要改變了:-|
如同時照顧2個會有點吃力,但我都會面對,始終我是媽媽,這是我的責任,而我99又唔識湊所以同住都沒有意思,你囝囝係邊個湊 ?? 另外,又想到讀書要讀十幾年,2歲入讀表面上我好似好free,但心理上仍覺得是因為自私所以要阿囡上學.又怕上學後容易病..洗費 (學費.其他)又會多左.
自已又沒有工作.

我好不忍心讓囡囡返全日,下午都只是nap,好似好不實在於?!?你囝囝返小時侯都是全日嗎 ?

原來我舊年已報了乙明 & 禾輋,排2X,未知有冇機會 ??
不過我都唔識判斷幼兒園好 / 不好 !?!?!?

細b10出世,今日去一田買了奶樽,你有沒有去 ??
平不算好平.但始終都要用,只有8折都要買
你應該開始準備bb用品嗎 ?你會在那裡生 ?

別墅

小時候n1我只讓他返半天,不用返全日,反而k1便要返全日,否則兩個b很難一齊湊~ 其實2歲上學沒什麼不好,加上你有細b,讓大女上半天學都ok。小時候大概$2300/月的學費,你自己可以想想。而且我建議返上午班,雖然我仔仔是下午班(誰叫他是細仔,年尾出世,上午班都full了),但因為我覺得時間真的不好用,時常午睡後不肯起床,而且你囡囡是大囡,申請上午班應該不是問題。

排2X? 都ok啊~ 不過,我那時候排2xx都會叫我interview,所以我覺得是看interview的,不怕~ ^^

現在是我奶奶湊,但我很多事情都好不滿,因為奶奶始終好縱孫兒,所以我好想快點全職自己湊呢~

奶樽我都未買... 因為要上班,放工去又多人,你買什麼牌子?

我會在pwh生,你都是嗎? (那麼近~~ XDDD)
原帖由 Sweet@family 於 10-5-28 01:05 發表

多謝你啊.很詳細 ^0^
當初我不想囡囡讀n1,後來有了細b就要改變了:-|
如同時照顧2個會有點吃力,但我都會面對,始終我是媽媽,這是我的責任,而我99又唔識湊所以同住都沒有意思,你囝囝係邊個湊 ?? 另外,又想到讀書要讀 ...

伯爵府

醒目開學勳章

還有其他媽媽呢 ??
不好意思,希望我們的話題不會悶死,你們都參加討論,我們做全職媽有好多事分享~~
就是揀幼兒園、playgroup、戒片,就已經好煩...你們有這個煩惱嗎 ??

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 bluenana 於 2010/5/28 12:10 發表
小小時候n1我只讓他返半天,不用返全日,反而k1便要返全日,否則兩個b很難一齊湊~ 其實2歲上學沒什麼不好,加上你有細b,讓大女上半天學都ok。小時候大概$2300/月的學費,你自己可以想想。而且我建議返上午班,雖然我仔仔是下午班(誰叫他是細仔,年尾出世,上午班都full了),但因為我覺得時間真的不好用,時常午睡後不肯起床,而且你囡囡是大囡,申請上午班應該不是問題。

排2X? 都ok啊~ 不過,我那時候排2xx都會叫我interview,所以我覺得是看interview的,不怕~ ^^

現在是我奶奶湊,但我很多事情都好不滿,因為奶奶始終好縱孫兒,所以我好想快點全職自己湊呢~

奶樽我都未買... 因為要上班,放工去又多人,你買什麼牌子?

我會在pwh生,你都是嗎? (那麼近~~ XDDD)

我都是在pwh生,平、靚、正 $100/日,只係飯送好難食~~x_x.希望我可以餵到人奶

共實返n1可以學到什麼 ??我也跟老公商量過,不如返半日,k1才轉全日,他可能怕我攪唔店啦 (跟99住,99沒有湊b,只是我湊)因為我冇用而要囡囡入全日,我好唔忍心呀,,嗚嗚:-( :-( :-(
原來返半日都要 $2300,那返全日都要$4000-5000 ??
怪不得要有學卷,不然我實被溺死~~

你跟99的關係好嗎 ??要同住 ?? 他們一定縱小朋友.,可能他們怕煩,我62有時抱到我囡實一實,唔比她落地行,我話佢,佢要諗好來才給囡囡自由.仲有好多...一言難盡~~~

我買了babisil奶樽,是英國品牌,MADE IN CHINA.囡囡都是用這品牌,它說防賬氣,是有的不過不可盡信,只是覺得奶咀好SOFT & CLEAN EASY,出街方便.同場還另品牌"英寶"德國貨,模過手感麻麻 & 咀不夠SOFT. 明天你去看看比較一下 ^^

複式洋房

我都係住沙田不過係火炭, 我今年1月先全職湊B, 依家先習慣少少.
其實依家都好多野煩, 因為我個人怕悶又無咩耐性, 所以有時對住個仔都唔知講咩同玩咩好....比佢自己玩又好似學唔到野,我依家已報左好幾個Playgroup同BB一齊上,一星期番足5日, 玩左上午1個鐘後BB回家會即時瞓, 之後食完mum mum就好鬼悶, 直到下午4:00佢又瞓一陣又食過.......
我都好想識多D媽咪等自己無咁悶同分享下湊仔經.

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 mbdcarol 於 2010/5/29 00:01 發表
我都係住沙田不過係火炭, 我今年1月先全職湊B, 依家先習慣少少.
其實依家都好多野煩, 因為我個人怕悶又無咩耐性, 所以有時對住個仔都唔知講咩同玩咩好....比佢自己玩又好似學唔到野,我依家已報左好幾個Playgroup同BB一齊上,一星期番足5日, 玩左上午1個鐘後BB回家會即時瞓, 之後食完mum mum就好鬼悶, 直到下午4:00佢又瞓一陣又食過.......
我都好想識多D媽咪等自己無咁悶同分享下湊仔經.

返5日PLAYGROUP真是很充實呀,都是在沙田區 ??可以說明嗎 ??
我現在考慮報不報這間http://www.hksuzuki.hk/contact.htm#
因為囡囡很喜歡音樂,她本身很慢熱,一聽到音樂就好開心地DANCE ^^是不是每個小朋友都是這樣 ?!?!
你講得岩~~
自已玩可以探索到某東西/事情,學習都很需要大人教導.
我都會覺得悶,但阿囡好精神,無理由要迫她再zzZzZzZ,我會帶她到公園散步,跟小朋友玩玩 (有時會遇到小霸王),抱住囡囡陪我去超市買東西,不過我真係好辛苦(陀住BB),見到囡囡開心,心都甜哂啦,哈哈~~

伯爵府

醒目開學勳章

我有個小提議,如果各位媽媽時間許可,我們可以攪一個小聚會,可以飲茶、食TEA(大家再商量),又可以帶埋阿B出來.不用常困在家電^^

別墅

好媽媽勳章

好提議...我和仔仔參加.
原帖由 Sweet@family 於 10-5-29 00:24 發表
我有個小提議,如果各位媽媽時間許可,我們可以攪一個小聚會,可以飲茶、食TEA(大家再商量),又可以帶埋阿B出來.不用常困在家電^^

複式洋房

我係住火炭銀禧花園!

只要係WEEKDAY下午個仔瞓醒就可以出來.....HEHEHE

我星期一及三咪番http://www.hksuzuki.hk/contact.htm#
囉, 番3個月了個仔開始覺得有D悶, 但為左張Cert.我要番多3個月先攞到, 第日考幼兒園都有D野講下...

我個仔都係小霸王咩都唔驚, 我都想遇到一些惡小朋友去治下佢哈哈!

你大住個肚仲要湊另一個真係幾辛苦, 有無人幫你手AR? 我湊一個都倦到死!

伯爵府

醒目開學勳章

原帖由 mbdcarol 於 2010/5/29 19:52 發表
我係住火炭銀禧花園!

只要係WEEKDAY下午個仔瞓醒就可以出來.....HEHEHE

我星期一及三咪番http://www.hksuzuki.hk/contact.htm#
囉, 番3個月了個仔開始覺得有D悶, 但為左張Cert.我要番多3個月先攞到, 第日考幼兒園都有D野講下...

我個仔都係小霸王咩都唔驚, 我都想遇到一些惡小朋友去治下佢哈哈!

你大住個肚仲要湊另一個真係幾辛苦, 有無人幫你手AR? 我湊一個都倦到死!

咁岩既...咁岩我考慮中....哈哈.正好,你覺得怎樣可以說明嗎 ?? 我聽胡小姐說會有2位導師+一位助手.每堂10-12人,你在大會堂 / 河畔上堂 ?? 一報又要報24堂我覺得很多,我怕遲些自已力不從心,因為今天我帶囡囡上PG都有不舒服,當然...我都要死頂.

其實我想報12堂都個一個半月,你返了3個月應該有CERT MA ??其實我不知CERT IN學校有沒有幫助,我只是想在生之前帶囡囡參加多些活動,細B出世後希望她可以接受.相處和睦~^^

其實1歲前已找PG,當時還小沒有PG岩她.唯有現在吃力一點~

我同99同住,她會幫我做家務,所以我可以專心湊,你呢 ?有家人幫你嗎 ??

大宅

HELLO我都係住沙田,女5歲半,仔仔就黎21個月啦,宜家介緊片片...

大宅

我住mos, 大仔一歲, 細b 11月出世啦 ^^

大宅

畀面勳章

原帖由 Sweet@family 於 10-5-28 00:55 發表

你在那間育嬰院打針 ??你住大圍嗎 ?? ^^

係呀,住大圍,我會在瀝源健康院打呀

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

好呀, 甘可以俾BB同媽媽識多D朋友仔.

原帖由 Sweet@family 於 10-5-29 00:24 發表

首頁
12345...46

尾頁

跳至