跳至

首頁

尾頁

別墅

畀面勳章

上週做完葡萄糖耐力測試, 剛踏界, 指數7.8, 醫院安排見營養師, 只可少食多餐, 澱粉質要控制, 戒吃甜點. 雖然私家醫生從超聲波檢查中說, 胎水不是多, 不需要太擔心. 但問題隨之而來, 減吃猶如失去動力, 吃多塊西瓜都給c6鬧, 經過雪糕店就更加難受...剛才看完6月份媽媽會的post, 見到有些媽媽被妊娠糖尿玩到團團轉~~
下星期要回醫院篤手指, 希望pass啦!

珍珠宮

好媽媽勳章

我無做糖水test但兩次喺私家度驗尿都有'+', 所以我而家都要戒口, 我都覺得好慘呀, 我以前最鐘意食朱古力同飽點嗰d, 而家完全唔食得, 好似無咩好食咁, 仲要減澱粉質好似食極都唔飽咁

之前忍口無食雪糕, 本來諗住而家stable d可以食, 點知又唔食得, 唯有間唔時買d糖份低d嘅yogart頂吓癮...

唉, 明明我又無暴肥, bb size又偏細, 點解都有呢個問題o架

珍珠宮

我上一胎後期都有,當時營養師建議要戒食少d澱粉質,及食完野要散步,咁因為好後期,所以都無問題,而且控制到在7.8以內

上胎有,所以今胎就要check密d,15wks時已check過一次,結果正常,不過醫生話多數係後期先有,所以明天又要入院飲糖水,希望正常啦,今胎我已經食少左飯及麵包了,仲有食完飯都會行下,消耗下d糖分

別墅

我聽日都要去飲糖水, 唔知會唔會超標呢, 好緊張....

大宅

我上胎都唔駛飲糖水, 但今胎就要, 好驚超標, 但我由有咗到依家都係肥得果兩磅, 如果仲要減食澱粉質, 我都唔知點算好=.=

珍珠宮

我上一胎都無超重,但唔知點解血糖會高,但係只係多左0.1,即係飲完糖水test都係7.9咋!

別墅

我 29wk 已經重左 三十幾磅...睇黎我都將會加入呢個戒口既行列喇

男爵府

畀面勳章 環保接龍勳章

我下星期去飲,希望無事,如果要介口..我一定好唔開心...

大宅

我都係呀, 啱啱先28wk, 但一早重多左30幾40磅喇, 好幸運飲糖水冇事, 不過避免自己再重太多, 影響bb, 都減緊澱粉質... 暫時都忍多左口, 希望遲下做下運動...

原帖由 vvn 於 10-5-24 15:18 發表
我 29wk 已經重左 三十幾磅...睇黎我都將會加入呢個戒口既行列喇

5w6>0.32cm 6w6>0.92cm 9w4>2.75cm
12w1>6.37cm 14w6>9.30cm 4oz 18w1>10.9oz 19w6>14oz 24w2>1lb13 29w>3lb3

珍珠宮

我第一胎, 好好彩0岩0岩7.7.
今胎做左飲糖水, 未知結果.

別墅

畀面勳章

其實我只係重了17磅(比未懷孕前), 私家醫生都說BB長得好, 胎水量正常, 自己亦合乎體重比例. 但係血醣偏偏剛踏界7.8, 只怪荷爾蒙真係影響消醣能力.

大宅

好媽媽勳章

係咪個個都要飲架﹗我上胎唔駛飲,今胎唔知要唔要﹗

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

死啦, 岩岩收到醫院打黎話我血糖高, 正常唔可以過5.8, 但我就7.1, 姑娘叫我下星期番去飲糖水 & 抽血 , 想知道如果真係過高, 會點家 ?? 會唔會影響bb 同埋有d咩野要介口 ??

大宅

其實我十幾週飲o左, 冇事(冇通知), 但因為高齡, 下星期要左再去飲多次,希望無事!

珍珠宮

我昨日飲完糖水,又超標了(高過上一胎啊),明天要入院做全日血糖測試

別墅

我都係尋日飲喎, 你咁快知結果既.

原帖由 lovebbb 於 26-5-2010 12:00 發表
我昨日飲完糖水,又超標了(高過上一胎啊),明天要入院做全日血糖測試

複式洋房

畀面勳章

我係剛剛收到姑娘電話,話我有7.3,要1/6去廣華驗呀,有冇媽媽都係個日驗呀.我聽到飲糖水都有d驚呀.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原本我都係依日, 不過我請唔到假, 改左3號

原帖由 loliter 於 10-5-26 17:22 發表
我係剛剛收到姑娘電話,話我有7.3,要1/6去廣華驗呀,有冇媽媽都係個日驗呀.我聽到飲糖水都有d驚呀.

珍珠宮

原帖由 vvn 於 10-5-26 16:08 發表
我都係尋日飲喎, 你咁快知結果既.

因為超標,所以收到電話,你收唔到通知係件好事

洋房

我下星期一都要去東區做糖水,好擔心呢~

首頁

尾頁

跳至