自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章

唉~呢個男仔思想同我細佬好似,我細佬都係有思覺失調,細佬又係打blog好長篇大論,但好明顯成篇野食唔合羅輯,憤世嫉俗,又覺得自己與別不同,最大共通點係,係讀書時期都遇過同學欺凌,長期既欺凌令佢精神壓力爆煲......
我細佬都係得18歲咋,食左藥兩年,但都唔見有特別好轉,都唔知點先可以幫到佢,

珍珠宮

2024年龍年勳章

剛睇完佢寫的blog,其實佢的想法很獨特,很有見地,那位後生仔太早看穿世界的黑暗面,令到自已咁辛苦!也不想想身邊的人的感受-父母?
小小年紀看野咁透徹,很聰明,很多偉人都有呢類特質,可惜佢接受不了現實,有病還是當成佢有病呢?

大宅

有教無類......想唔到學校,老師對學生會做出咁既事,連基本既關懷同愛護都冇,究竟佢地做教育係為咩?

子爵府

畀面勳章

我都好憎呢種唔進化嘅老師校長,而家小朋友唔係罰同教訓就得,之前個媽咪話呢個男仔係聰明咖,佢需要循循善誘,而且佢病左甘耐,之前都停課一年,學校都明知道,要一個病人受甘嘅屈辱,學校無同家長醫生傾過,唔開放唔進化嘅所謂傳統學校,我絕對唔會俾個囡考.

別墅

醒目開學勳章 畀面勳章

http://hk.myblog.yahoo.com/sp0102068/article?new=1&mid=113

男爵府

就因為個男仔死左, 學校就錯晒?

要在全校面前道歉, 係好嚴苛; 但連看管他每天食藥都係唔啱?

如果個男仔真係無食藥, 失控, 係學校入面重演盛國樓事件 ...

學校當然可以再做得好D, 但我想講, 呢D情況, 學校真係好難做。

男爵府

原帖由 emmyfok 於 10-5-25 15:20 發表

要在全校面前道歉, 係好嚴苛; 但連看管他每天食藥都係唔啱?

如果個男仔真係無食藥, 失控, 係學校入面重演盛國樓事件 ...

學校當然可以再做得好D, 但我想講, 呢D情況, 學校真係好 ...

He had used to take medicine at night at home, but the school required him to change to take medicine in front of teachers - this is a punishment to him and caused him to be bullied and teased by his schoolmates!

在本月七日的敬師日活動上,凌鋒因為其中一名同學「口窒窒」,趁機搶咪講了一些離題話,期間更懷疑對部分老師作出批評,事後遭校方要求見家長、記大過及停課,及將凌鋒平日晚上在家服藥,改為早上返校時服藥。
而該次事件亦令兒子被同學排斥、欺負,並罵他「黐線」,而最令黃父氣憤的是,上周三,校方着令凌鋒返學,在早會時向全體師生就敬師日事件公開道歉,令兒子難堪,懷疑兒子因此不開心而做出傻事。

珍珠宮

好媽媽勳章

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 WYmom 於 10-5-25 15:26 發表

He had used to take medicine at night at home, but the school required him to change to take medicine in front of teachers - this is a punishment to him and caused him to be bullied and teased by hi ...
ic...原來係咁,咁好明顯係學校唔岩....

大宅

原帖由 emmyfok 於 10-5-25 15:20 發表

學校當然可以再做得好D, 但我想講, 呢D情況, 學校真係好 ...

佢唔係犯人,係有思覺失調;唔係逼佢食藥等於對佢有幫助

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 janetgordon 於 10-5-25 15:34 發表

佢唔係犯人,係有思覺失調;唔係逼佢食藥等於對佢有幫助
agree佢有病佢自己都唔想,點解呢個世界咁多人唔識得體諒別人既呢

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

您地間學校d老師mud咁衰架, 點可以咁講野架?? 係咪個個老師都係咁??

原帖由 heichunmum 於 10-5-25 12:37 發表
政府對有特殊學習障礙的小朋友好明顯係支援不足,只係做咩及早識別,但識別左之後又唔夠支援,最慘係d老師就算知道,但都係唔會有咩支援,甚至可能岐視同排擠,我都明老師自己好多野要做,但而家好多學校己身係小班教學,一班只有二十 ...

伯爵府

熱血金章 好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 EmiCheng 於 10-5-25 08:30 發表
我覺得係校長同個位老師害死個男生, 就算做錯事, 點解要係全體師生面前道歉, 再加上男生係有病, 校方是否應該顧及呢, 好似報紙咁話, 男生應該唔係第一次受到類似對待, 真係好想知道個校長同老師叫咩名, 問吓佢地點解 ...

我都係咁睇,既然知佢係有病,就更加唔應該咁樣迫佢,依家真係迫死佢啦!好過份!!

水晶宮

原帖由 WYmom 於 10-5-25 15:26 發表

He had used to take medicine at night at home, but the school required him to change to take medicine in front of teachers - this is a punishment to him and caused him to be bullied and teased by hi ...

食葯時間改為早上都唔係咩問題,但學校都要俾時間同耐性個男仔去適應呢D改變囉!D葯改咗時間食都會有唔同效果,同埋個男仔都需要時間俾身體同精神去適應番個時段.查實食葯呢PART我覺得唔係大問題,但可以話,家長連呢下都就埋學校老師,但老師校長都係唔滿意點都覺得做得唔夠,又唔夠方便自己(學校老師&校長),好多時候D學校老師同校長就係咁.點解一味要家長去迎合佢地學校既'口味'而唔去體諒番我地呢班細路同家長既難處呢?我地都只不過既凡人,唔係鐵人,個仔係我地生既,個仔搞成咁,最痛永遠都係呢班細路自己,其次就係生佢地出黎既我地(父母),點解連少少體諒都無,只係一味責怪同處處為難我地.

珍珠宮

在這悲劇中, 好明顯學校的責任不能赦, 學校應知這學生反常行為是因病所至, 連我這個成年人對校方處理手法也感不安, 何況一個teenager. 孩子本來在這年齡的情緒已難處理, 再加上病, 為何學校老師不體諒?
anyway, everything is too late now, just want him to rest in peace
i couldn't image how hard is his parents to face this tragedy.

水晶宮

原帖由 susi1024169 於 10-5-25 12:40 發表
唉~呢個男仔思想同我細佬好似,我細佬都係有思覺失調,細佬又係打blog好長篇大論,但好明顯成篇野食唔合羅輯,憤世嫉俗,又覺得自己與別不同,最大共通點係,係讀書時期都遇過同學欺凌,長期既欺凌令佢精神壓力爆煲......
我 ...

我諗個男仔就係識諗過頭,一早看破呢個世界既黑暗面,佢呢下自殺係當住全校幾百個師生面前做,我覺得佢既動機唔係完全純綷抑鬱,似係要'懲罰'番呢個世界呢類人(咁啱佢就係覺得佢間學校校長老師同學係呢類),要佢地知道佢地對佢做過既事係錯,佢要佢地認錯囉!尤其睇埋之前媽咪POST佢個BLOG其中嗰兩句,我更加覺得佢既心態係咁.你可以話佢係鑽牛角尖,但唔能夠話佢諗法係完全唔啱囉...只係佢同樣用咗個'另類'而唔太正面既方法去令呢班老師知佢地有幾錯. 又係一個惡性循環黎.

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

大宅

好媽媽勳章

"學校"處事手法十分離譜. 以其人之道還至其身 - 有關人等要立刻抽出來向全香港學生及全港家長道歉 - 枉為人師
rip poor boy

首頁
12345...9

尾頁

跳至