自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

其實學校真係處於被動位置,可以做既有限。
我都遇過這類學生,知道佢地唔食藥唔得,有時佢地發作,再問清楚,原來佢地係屋企冇食藥,所以返到學校發作。
點解學校要學生食藥。如果個學生想返學,但又唔食藥,返到學校課室,就好似放一個計時炸彈係課室,對其餘三十幾個同學和老師都構成威脅,呢個唔係靠嚇,係事實。(試過有學生一把界刀插係老師枱上...)到時出事又問點解放個咁既學生係我個囝身邊。

有時同學都會問,你叫我體諒佢,佢發脾氣打我,咁係咪由得佢打我都唔可以還手?

如果報導係真既,佢曾經入過院,而間學校都仍然俾佢返學,相信真係有心教佢。叫佢停課其實易過俾佢返學。

希望大家唔好淨係睇報導就判學校死罪。

珍珠宮

原帖由 Cathyneo 於 10-5-27 18:19 發表
其實學校真係處於被動位置,可以做既有限。
我都遇過這類學生,知道佢地唔食藥唔得,有時佢地發作,再問清楚,原來佢地係屋企冇食藥,所以返到學校發作。
點解學校要學生食藥。如果個學生想返學,但又唔食藥,返到學校課室,就好似放一 ...
我同意。其實呢種事,對學校對家長都難,但我仍然堅持家長責任大過學校,試想想,家下亦可能有嚇親的同學家長埋怨點解唔叫個細路退學或停課,係咪?一個團體係冇辦法令每個人都滿意,都係惟有自己顧掂自己果瓣啦。

珍珠宮

假如個細路一路都食住藥,假設隻藥有效控制,會唔會冇啦啦爭咪亂講野?假如隻藥冇效,家長有冇想法子?隻藥ok唔ok,只有家長最清楚,如果連家長都話做唔到咩,咁點解期望學校會做到?

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-27 18:07 發表

個家長之前都有據理力爭架(如報導屬實),之後學校嘈嘈下就突然無咗下文無再要求,但去到個男仔爭咪事件後,學校又重提,可能家長都明白係自己個仔有錯在先,所以至'配合'學校改為早上食葯.呢方面父母都有責任,但學校既 ...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 10-5-27 17:02 發表
自己唔行動,而怨別人點解唔叫我行動?!唔緊要,我唔想爭論,我只係誠心希望各位作為父母一定要自己警覺,即使唔係呢種症,任何事都係,年輕人真係好需要家庭支援,呢個細路,我真係覺得好可惜! ...

唔係怨別人唔行動, 我只係表達凡事有二面.

即使佢父母要佢退學, 係學校黎講可能會避過今次事件, 但有情緒病嘅學生唔係得事主一個, 咁以後點呢? 係咪將所有病童拒於門外?
我地對專業人士期望一定比普通人高, 所以佢地得嘅尊重/待遇相對亦高, 但有一少撮人係擁有呢d優越感/權力嘅時候, 遇到困難卻選擇性地付出.

我表達能力唔好, 如有得罪, 亦非有心.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 10-5-27 19:31 發表
假如個細路一路都食住藥,假設隻藥有效控制,會唔會冇啦啦爭咪亂講野?假如隻藥冇效,家長有冇想法子?隻藥ok唔ok,只有家長最清楚,如果連家長都話做唔到咩,咁點解期望學校會做到?

...
你講到家長好似神咁,
食藥控唔控制到個小朋友<呢樣野要試嫁,要食一段時間先知岩唔岩食,要食幾多,使唔使轉藥,呢d係醫生話事,唔係家長話事嫁
黃同學有入1年院,應該已經試到隻藥可以控制病情,先放得佢出黎,隻藥控唔控制到佢,應該係佢自己先最清楚,家長都係靠觀察去作評估,如果遇著d帶住面具做人既病患者(我細佬都係咁),佢地可以係雙面人,對住父母好正常,轉頭lee埋係房病發亂諗野,亂講野,父母出現又變臉,思覺失調病人就係咁,唔係父母唔想去關心,而係想關心但佢地唔受.....你唔好講到所有父母都唔願去關心呢班小朋友引發呢d問題先得嫁.....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 10-5-27 16:57 發表
sorry to hear that你係家屬之一……

年輕人患呢種病真係好可惜!而且大家都好同情父母之難處,所以我並唔想落井下石咁批評佢父母,你我開始時發言都好隱晦。

只不過我提出大家唔好一面倒話學校唔岩而忽略左父母本身的角 ...
學校岩與唔岩一回事,但點解你會覺得思覺失調病患者父母好似無為過小朋友做事?佢地付出左幾多你知咩?即使父母做到佢地既角色幾好都好,有d野要發生始終都會發生(講緊病發)唔通呢間學校唔接受自己個有問題小朋友,就去搵第2間,你估間間都咁好心會收?你要呢個社會唔歧視佢地係好難嫁,我細佬果陣小學升中學,搵左n咁多間先肯收佢,果陣都未思覺失調病發,佢果陣只係讀寫障礙,成績較差咋,但已經受盡歧視,唔通輕微學障都要掉佢去特殊學校讀?咁香港應該要起多百幾間特殊學校先夠收呢班問題小朋友

珍珠宮

原帖由 susi1024169 於 10-5-27 21:31 發表
學校岩與唔岩一回事,但點解你會覺得思覺失調病患者父母好似無為過小朋友做事?佢地付出左幾多你知咩?即使父母做到佢地既角色幾好都好,有d野要發生始終都會發生(講緊病發)唔通呢間學校唔接受自己個有問題小朋友,就去搵 ...
其他父母我唔知,但我根據報紙報導(如屬實)推論呢個細路既父母未盡全力。如果真係咁難處理,甚至父母做到佢地既角色幾好都好,有d野要發生始終都會發生,咁就更加冇理由賴學校啦。

禁止訪問

大宅

問題不在有冇食藥,而係既然知道學生情緒有問題,如果唔識處理,就應該同社工商量點處理;唔係打壓個學生就等同解決左~要知道一個好老師可以改變好多學生

水晶宮

原帖由 VKwan 於 10-5-27 19:31 發表

...

似乎你仲未理解到我既意思...^^" 我地家長唔係要求學校/老師"會做到/要做到",做唔到或無效果真係唔緊要亦唔係着意點,而係希望老師小心處理---->"至少唔好破壞/令學生情緒&問題更嚴重"...

即係你明知塊玻璃易碎,只係要你小心D,而唔係明知佢係易碎,但都當係強化玻璃咁大力擺大力掟囉,你小心咗但塊玻璃都係照爛,根本就無人會怪你.

查實我係明你意思架,亦唔係覺得您既諗法/論點有錯,只係大家所諗所在意既野唔同,咁我又無可能要求你認同我既諗法嘛,大家都志在討論同抒發自己既見解,但對於呢件事,我真係覺得好痛心,可能本身我同個仔曾經遇過呢D對待,所以有感同身受之感...

至於個老師,我地唔可以一口咬定佢一定有咁惡意對待D學生同個男仔,但如果屬實,我覺得佢點都要向人地父母道歉,正如當日個男仔搶咪侮辱佢一樣,佢都一樣期望個男仔道歉,只係如果佢正如報導所講佢真係要求'多',要人上台公開道歉,個責任佢一定有唔會係無囉.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 VKwan 於 10-5-27 21:51 發表
其他父母我唔知,但我根據報紙報導(如屬實)推論呢個細路既父母未盡全力。如果真係咁難處理,甚至父母做到佢地既角色幾好都好,有d野要發生始終都會發生,咁就更加冇理由賴學校啦。 ...
個問題係學校明知學生有情緒問題,都唔低調去處理,仲要高調去記大過,寫悔過書仲要公開令到學生情緒受困
係咪難處理就咩都唔理用單一方式去教導學生?咩學生都用同一標準去處理?每個人都唔同,學校應該有彈性去處理各種較特別既學生/問題囉
父母係應該盡力去做好,但學校都要識做先得嫁,得家長一方去做,學校仍然用傳統方式教導各種有唔同問題既學生,下下要家長去配合?呢間學校唔岩小朋友,轉校,又唔岩,又轉....轉到個小朋友小問題都變大問題.....

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 janetgordon 於 10-5-27 22:12 發表
問題不在有冇食藥,而係既然知道學生情緒有問題,如果唔識處理,就應該同社工商量點處理;唔係打壓個學生就等同解決左~要知道一個好老師可以改變好多學生 ...
agree~

水晶宮

原帖由 janetgordon 於 10-5-27 22:12 發表
問題不在有冇食藥,而係既然知道學生情緒有問題,如果唔識處理,就應該同社工商量點處理;唔係打壓個學生就等同解決左~要知道一個好老師可以改變好多學生 ...

我正是在意呢樣野。。。究竟校方同老師有無主動去尋求專業人士協助同商量?有無KEEP住同家長溝通?亦有無嘗試去搵D正面同實際D既方法去試下幫&教呢個學生?我地在意只係呢樣,而唔係佢地做唔做到野囉!

我地只係希望校方能夠交代番件事係點,至少人地父母會知發生乜事,至少公眾市民都唔會唔知頭唔知路錯怪好人,萬一真係學校無要求過個男仔要公開道歉,個MISS亦唔係男仔口中所講既咁恐怖咁口賤,咁至少大家都得個明白,亦唔會錯怪間學校同嗰位MISS,否則如果屬實,只希望校方同相關既老師認真要向男仔父母道歉.呢樣只係希望佢地做番為人師表同作為一個成年人應有既榜樣,唔好再令依家嗰班嘈緊聲討緊既青少年失望或樹立一個壞榜樣.始終淨係响FB,唔單只我仲有好幾個網友都已經好擔心呢次事件會有青少年效法,如果學校同家長唔去反思去警醒既話,相信呢D慘劇會時有發生.

珍珠宮

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 10-5-27 22:36 發表

我正是在意呢樣野。。。究竟校方同老師有無主動去尋求專業人士協助同商量?有無KEEP住同家長溝通?亦有無嘗試去搵D正面同實際D既方法去試下幫&教呢個學生?我地在意只係呢樣,而唔係佢地做唔做到野囉!

我地只係希望校 ...
查實我咁反對現階段(事發後)高調埋怨學校既其中一個原因,就係怕d細路諗埋一邊,有樣學樣,以為照辦煮碗攪到學校一身蟻作為報複!

我既取向係,無論咩事,家長一定最好提高警覺,防範於未然,因為一切痛心既後果,只有自己承受。

正如早排推bb車行路邊果個媽媽咁,就算判個司機死刑都冇用啦!bb都唔會返生。

水晶宮

原帖由 VKwan 於 10-5-27 22:47 發表
查實我咁反對現階段(事發後)高調埋怨學校既其中一個原因,就係怕d細路諗埋一邊,有樣學樣,以為照辦煮碗攪到學校一身蟻作為報複!

我既取向係,無論咩事,家長一定最好提高警覺,防範於未然,因為一切痛心既後果,只有自己承受。

正 ...

明白您意思,無錯係,家長一定要提高警覺,防範於未然,但同時我都係嗰個睇法,家長提高警覺時,學校同老師都一樣要提高警覺囉!唔係只限一方做野同打十二分精神,始終細路有一半時間都係响學校囉.所以家長同學校雙方都要囉.

首頁

尾頁

跳至