論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

最勁係水費,電費同煤氣費
以前我兩公婆返工,日抖屋企無人,依家工人全日在家,夏天日抖開冷氣風扇,冬天開暖爐暖風機,佢一時話bb熱一時話bb凍,我哋返工都唔知真定假,都要比佢開啦
以前我兩公婆返工,間中夜晚先煮飯,依家工人全日在家,除了煮晚餐,佢自己會煮早午餐,最勁係佢冬天全日開煤氣爐,用暖水洗手洗碗洗奶樽
以前我兩公婆2-3日洗1機衫,現在佢每日都開機洗衫,原本bb衫係手洗,但冬天之後佢開始儲幾日bb衫多洗1機,所以水費由以前幾十蚊,變咗幾百蚊,連同洗衣粉及柔順劑極速消耗

男爵府

當然$3580要比硬!同上面各位所講,奇實其他雜費都多左ka!佢地大多數唔會同你慳。開水喉開到 "her her"聲!冬天成日開著煤氣用熱水,我屋企已經用電磁爐煮食,淨係得沖涼先用煤氣,試過六佰幾蚊煤氣費(連工人3大1小家庭)!咁我咪話佢law!
錢都唔係問題,對住呢d人,命仔都短幾年....!

大宅

好媽媽勳章

D阿姐冲一個鐘涼架!洗天台係一味開行條水喉沖個地架!掃把都唔用架!

大宅

好媽媽勳章

我果個仲要預埋佢打苦頭同偷嘢添!

大宅

我個姐姐開水喉都開到最大, 後未我話佢, 一係好吵, 二係好浪費. 我發覺有d野佢做的唔啱, 真係要出聲架, 如果唔係永遠冇改善!!

夏天最貴係電費, 佢開冷氣開到最低, bb發燒, 都係話佢囉, 同埋規定佢日頭冇開冷氣。

大宅

建議你盡量自己買餸、買面包, otherwise, 開支根本唔受控.

有一次面試工人, 佢竟然問我邊個買餸, 令我好懷疑佢想買餸打斧頭,所以不敢請佢. 

原帖由 smartiesb 於 10-5-25 12:54 發表
唔該晒!!!

你地有無限定工人如果要自己買食物, e.g. 面包做自己早餐等, 唔可以超過幾 $$ 一餐? 如果早:HK$10以內, 午:HK$20以內, 晚:一齊食. 是否合理??

另外,你地會否出只俾工人去超市買野, 以免她打斧頭??
你地 ...

別墅

好浪費!

好浪費! One day I won't use helpers purely because I cannot stand their 浪費! Because of them, I need to throw away lot of food, waste lot of water, gas, tissues, detergents...

有時忍不住已出聲, 但都冇大改善!! 2 大 (要返工) 1 小學生, 每月5公升油不夠用, 工人自己一個人兩日用一卷180g厠紙, 洗衣粉一個月用一盒 (夠60+次機洗, 每日兩機衫?)......唔吃 left over 菜/飯(只隔一餐都唔吃), 趁妳唔覺就掉 (怕要幫妳吃少少) .

從環保角度看, 真不該請賓賓!

原帖由 冷暖自知 於 10-5-26 13:50 發表
我個姐姐開水喉都開到最大, 後未我話佢, 一係好吵, 二係好浪費. 我發覺有d野佢做的唔啱, 真係要出聲架, 如果唔係永遠冇改善!!

夏天最貴係電費, 佢開冷氣開到最低, bb發燒, 都係話佢囉, 同埋規定佢日頭冇開冷氣 ...

大宅

我個工人都係開到個水喉好大, 話過佢一次好浪費, 佢好似聽唔明咁, 冇改善過!

男爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

以前1包米(5kg),1支油食幾個月,1個月先補給唔夠既鹽糖調味料,家中日用品...
而家1個月兩包米,1支油,每星期都要補給唔夠既鹽糖調味料,家中日用品...,姐姐既消耗力不容忽視

禁止訪問

回覆 2# @綿羊仔 的文章

禁止訪問

回覆 4# Becky 的文章

男爵府

開枝真係要成6千蚊架 !
佢係到食,係到住,用既所有野都係我比,連coffee都係 !

水費電費多就梗架喇 日日清潔 !
食方面早午都係得佢一個人食,我係絕不過錢比佢 ! 早上食面包或oatmeal佢會加杯coffee,但我地係飲清水 !!!!!!

午餐佢會煮面加個can soup或自己煮飯,chicken wing , meat ...etc !有時又再來杯coffee tim !

買送我盡量自己做,如果叫佢買不得了喇,佢全部同我係supermarket買 ! 街市同supermarket係同正正一個地方佢都去超市買 ! 佢鐘意食肉嘛,一買買2pack豬扒 ! 咁又幾十蚊架喇 ! 有時都會要佢去超市買日用品,但我唔會比八達通佢,比現金有單有據,就算佢去街市買送我都要佢比返單我睇 !

八達通我只係出街果時比佢用,用完即時比返我 ! 成張八達通任佢"do"咁就大單了 !
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結。

洋房

粗略估計, 起碼$5000.除了人工$3580外,仲要家傭保險(2年$1170,每月約$50).請得佢嚟,就要俾啲task佢. 自然用水,清潔劑都多咗...

之前我屋企食豉油,2個月先一支,而家1個月唔到就一支...賓賓是否特愛咸嘢?

好心俾支johnson baby body cream俾佢用來搽手(她來時都有80%),佢3個月就同我清咗...

大宅

非常認同你的講法,佢地會不斷浪費屋企既資源,$3580只係人工+佢地食+消耗日常日用品+整爛野既費用+保險醫生費==起碼預$6000多元
有工人,命都短幾年......

原帖由 ms.aeroplane 於 10-5-26 10:04 發表
當然$3580要比硬!同上面各位所講,奇實其他雜費都多左ka!佢地大多數唔會同你慳。開水喉開到 "her her"聲!冬天成日開著煤氣用熱水,我屋企已經用電磁爐煮食,淨係得沖涼先用煤氣,試過六佰幾蚊煤氣費(連工人3大1小家庭)! ...

大宅

醒目開學勳章 畀面勳章

我個姐姐初來都係飲我的 coffee , 后來同佢講, 要飲就飲清水其他飲品係唔包架! 咁佢先死死哋氣自己買 coffee, 買完回來仲係同我們那些分開, 真係頂佢唔順

原帖由 babycoming 於 10-5-27 12:22 發表
開枝真係要成6千蚊架 !
佢係到食,係到住,用既所有野都係我比,連coffee都係 !

水費電費多就梗架喇 日日清潔 !
食方面早午都係得佢一個人食,我係絕不過錢比佢 ! 早上食面包或oatmeal佢會加杯coffee,但我地係飲清水 !! ...

伯爵府

醒目開學勳章

Yes , minium $6000, my maid would open a box tissue every two days, but now after I fired my maid, I only need to open a box tissue once a week. And they always 整爛野!!!!!

原帖由 josiu 於 27/5/2010 01:20 PM 發表
非常認同你的講法,佢地會不斷浪費屋企既資源,$3580只係人工+佢地食+消耗日常日用品+整爛野既費用+保險醫生費==起碼預$6000多元

...

男爵府

[quote]原帖由 likebb 於 10-5-27 16:36 發表
我個姐姐初來都係飲我的 coffee , 后來同佢講, 要飲就飲清水其他飲品係唔包架! 咁佢先死死哋氣自己買 coffee, 買完回來仲係同我們那些分開, 真係頂佢唔順

... [/quote
個個賤印都LIKE COFFEE ,佢初頭都係自己,買D CHEAP 野飲,咁C6見初初都OK,咁就好大方出錢叫佢買靚D嚟飲,因為橫掂C6都要飲,條PK緊係好啦...朝朝早仲開到鬼咁濃,佢話佢一日冇飲COFFEE,就冇屎疴!E+話知佢飲到拉屎啦!長跟住C6有個印華僑FRIEND送左D即沖貓屎COFFEE比我地,個賤野知係好野,咁C6又話比佢飲下,結果6包比佢飲淨2包,C6問起,佢仲問C6洗唔洗比返錢, 為起嚟$7X一包 !C6咪為有"骨"聲吞左佢LAW.....唔係點呀,成日咁Q大方

別墅

waste

I believe she doesn't steal but she wastes it. 有次見她煎魚, 條魚好似係泳池游水, 出左聲 (told her it's too much oil), 但用油速度依然.

She uses 200ml each day, very steady :cry:

最近成日整爛野, 十日內已連續兩次整崩新杯碗 (兩樣都用唔夠三次!), 從未扣過錢就唔識小心?

原帖由 tonghomama 於 10-5-26 22:40 發表
點可能飠到咁多. 我日日煮, 支五公升油用到三個月架. 佢好可能挪D 油寄返老家.

男爵府

I absolutely agree 命都短幾年.

原帖由 josiu 於 10-5-27 13:20 發表

...

複式洋房

好無耐,用工人要$$又要受氣!!不過沒辦法,鬼叫要人揍bb~~~~唉!我唸弟日都係要忍!:(

首頁

尾頁

跳至