論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

我個姐姐到9月做左3年...滿約後反印尼結婚,,之後係我家做多2年..反去生仔....
但尋日唔係agent打嚟問我續約d野...佢都唔講話想試下轉環境..唔想照顧小朋友..想照顧老人家...心情真係有Ddown,,因要從新計劃洒D野...
我個工人真係唔差...超碼唔洗勞氣,,照顧小朋友又ok,,其實我都有留佢,,,但係佢去意巳決....lei 個係我第一個エ人....

想問下如果9月1日滿約.. 係唔係8月31日要送佢走??
佢之前3年未放過大假...如果佢要求補錢條數點計??
(eg:22日大假x日薪)
滿約時需唔需要通知入境處,不會同工人續約?
其實需唔需要經agent 幫手整,,可否自己做?
還有咩要注意??
多謝有心人解答...
如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

民房

其實續約先要AGENT搞. 完約就唔洗啦.
至於補錢方面, 大約計返HKD$ 120 日就得啦.

原帖由 tobybaby1221 於 10-5-25 12:43 發表
我個姐姐到9月做左3年...滿約後反印尼結婚,,之後係我家做多2年..反去生仔....
但尋日唔係agent打嚟問我續約d野...佢都唔講話想試下轉環境..唔想照顧小朋友..想照顧老人家...心情真係有Ddown,,因要從新計劃洒D野...
我 ...

男爵府

佢去意巳決由得佢啦,有去意就吾好留啦,我就係留左我亞媽個工人....我媽同個工人兩個人住,點知續約無耐,個yan yan就問我媽借錢;仲有原來lee幾個月,每星期都買兩三盒史x生雞湯黎煮餸煮面比我媽同自己食(味精黎呀,燥死咩),每星期又買1 pack lemontea,又用買餸錢買零食自己食,每日$50煮一餐當兩餐食,無錢找仲要用到負數;至於做野好吾好真係無人知,因為我媽係mug都吾識果隻,我淨係知道我啱啱返去同佢講以上嘅問題,攞住本數簿未講佢巳經起㬹,一路同佢講隻眼就一路睇住部電視,我都要係時候調敎下.

別墅

好媽媽勳章

我自己都明白留佢都冇用...但好彩我自己係full-time ma,,,其實最煩係請唔請個新エ人,,,我又怕要訓練佢哋,,,
原帖由 idy926 於 2010-5-25 14:52 發表
佢去意巳決由得佢啦,有去意就吾好留啦,我就係留左我亞媽個工人....我媽同個工人兩個人住,點知續約無耐,個yan yan就問我媽借錢;仲有原來lee幾個月,每星期都買兩三盒史x生雞湯黎煮餸煮面比我媽同自己食(味精黎呀,燥死咩),每星期 ...

如何愛你的孩子:   
嬌寵溺愛不應該      期望過高可成害    身心健康要涵蓋
應知孩子樂與哀      每天溝通添親愛    孩子有錯耐心改
言教身教一齊來      鼓勵讚賞也應該    管放得宜劣行改
家校合作樂滿載

首頁

尾頁

跳至