母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿b就黎滿月,但依然好瘦……(出世5磅7,宜家約7磅)

今日奶奶上黎,發現阿b每餐可以食到4安奶,而我只能提供2安母乳比阿b...奶奶怪我成個月都虐待阿b,難怪佢咁瘦,我都好難過 覺得我哩個媽媽好冇用....
回想由阿b出世到宜家,我仲未識抱佢,次次我抱阿b多數都喊,反而印姐一抱阿b就安靜哂,我哩個做阿媽ge....

我有時覺得自己純粹係一部喂人奶機器,但原來我連這僅有的功能也未能做得好,唉﹗﹗

喂母乳雖辛苦,但我好想堅持落去...

宜家我諗緊每餐喂完母乳後補多2安奶粉,但奶奶話咁唔得,喂完母乳不能即刻補奶粉,咁會妨礙阿b吸收,阿b都會食唔慣……
有冇同我有類似經驗的媽媽?你地會點做??
ps,我已經飲緊木瓜魚尾等等ge湯水了

男爵府

我的育兒心得勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

1個月重成一磅幾兩磅~好叻喇~仲話瘦~重得咁好~邊唔夠食呢
同埋你點知自己只係有2安人奶??你係泵出黎得2安??你知唔知泵出黎同埋身餵係爭好遠架??所以你阿b肯定唔止食2安奶~你可以放心~d長輩係咁架喇~果陣我大仔都係~我比人話我唔夠奶呀~d奶無營養呀.....問我食d咩~點解搞到阿b咁瘦~都好多說話聽架~但係你係bb既媽媽~你實最清楚bb既~bb重得咁好~唔洗聽人講啦~最緊要一日夠濕6條片~磅數有增加就即係餵得好好架喇

我阿仔都係仲有幾日就滿月~佢都係成日喊架~佢仲要係聽到我把聲就喊我仲激~有次我落街~99話佢無喊過~我未入門口~係門口開鐵閘佢已經喊到好大聲...bb佢地知媽咪係身邊先會特別o爹~所以你bb見到你喊~你應該開心啊~因為佢知你係媽媽^^

複式洋房

回覆 1# newmum10 的文章

我呀b初頭嗰三個幾月都唔要我抱,工人抱佢又係即刻收聲,激死我,但之後佢認得我,家下重痴我到不得了,所以不用擔心,到佢大少少就知邊個係媽咪,至於食奶方面我呀b都食得唔多,又最初三十分鍾,到二十分鐘,家下五分鐘就唔食,我都曾經好擔心,但只要佢有增長就ok!不要比自己太大壓力,多點休息,多點飲水就可以呢!

大宅

吓!我滿月後先重得1磅,點解你會話你個B重得少嘅?

我個B無六條片,我都無補奶粉,一直堅持. 真係心靈交戰,但最後都成功左.

BB初出世時我都係咁苦.覺得自已只是餵奶,其他人就同他玩,我就無得玩.

不過你千祈唔好咁諗, 慢慢BB大D食慣左就會好好多. BB始終最鐘意你.

你奶奶唔係日日來都方便D,唔使理佢,自己堅持唔補奶粉. 餵完奶,乜都叫工人做,自己多休息.

我嗰時奶奶係度住,我仲辛苦, 見住佢餵奶粉真係想喊.最後我用方法,令佢3日無黎,咁我就用3日時間全人奶,之後佢再番來,我就話OK,唔比佢再補奶粉,總之一喊就比佢啜.奶奶一話補奶粉就比佢啜.

既然佢話食完人奶唔好補奶粉仲好,你咪同佢講剛餵完人奶,唔好補奶粉了,唔吸收呀!

別墅

.

大宅

畀面勳章 環保接龍勳章

唔好放棄!

個BB大得很好,我之前二個都是這樣

99説我,我沒理她,還問她為何知知道我不夠奶,她又沒有經驗(因爲她不是喂人奶 )

個人經驗,我第一個早午晚三餐都喝魚湯,常常擔心不夠奶,

但我第二個一些湯都沒喝,因為我終於都知道心情真的很

影響奶量,就算個胸不脤,其實它是有很多的, trust yourself.

還有埋身喂是多很多!

Sorry that i done know how to type Chinese, i use hand writer. It is not very fluent. My little one only drink Breast Milk and she is a big big girl 20lbs 7 months old. It is better to let your bb to have full BM. You are right and don't hesitate.

大宅

畀面勳章

不如你試下埋身餵啦,因為pump出來係會少過亞b埋身食既份量架,千祈唔好比pump出來既份量影響到你餵人奶既決心。

大宅

其他媽咪都講左好多喇...

你已經成功地開左個頭, 努力堅持落去呀, 呢度個個都支持你架!!

男爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Suppot support, don't be inflenced & upset by others, NONE OF THEIR BUSINESS!!! As long as nurses & doctors didn't say any issue, keep it on!

大宅

原帖由 newmum10 於 10-5-25 21:56 發表
阿b就黎滿月,但依然好瘦……(出世5磅7,宜家約7磅)

今日奶奶上黎,發現阿b每餐可以食到4安奶,而我只能提供2安母乳比阿b...奶奶怪我成個月都虐待阿b,難怪佢咁瘦,我都好難過 覺得我哩個媽媽好冇用....
回想由阿b出世 ...

我囡囡滿月也只是重了一磅,我埋身餵,泵就真係好少,後來返工越泵越多.可以既話盡量不要補奶粉,不要難過,心情差會影響奶量,bb也不想見到媽媽不開心,有時間就上來bk傾訴下,當初我餵人奶,也常常上來,好多奶媽一齊互相鼓勵和支持,希望大家可以薪火相傳,為了給我們寶貝的下一代.

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

如果你講0個個磅數係全人奶冇補奶粉,咁你個bb真係重得好好la,唔好再補奶粉la,寧願啜密d la,加油呀~~呢到有好多mami都同你一齊努力緊gar,我都係其中一個,我而家都餵緊我第二個bb,大家一齊加油la!!!

大宅

我細女滿月時先重咗九安士咋,佢黃咗成三個幾星期,不過我完全相信人奶嘅力量,雖然增磅慢,但都有增嘛,兩個半月亞女已由尾二線上多半條,四個月就去到中線啦!
我諗BB出世輕磅同佢增重有關,咁佢胃仔細,每餐食唔到咁多,又要食得密D都好正常,同唔到D一出世就七磅八磅嘅比,你繼續埋身比佢密密食,可以的話唔好補奶粉,補咗佢下餐又會遲D先埋身,咁你奶量咪無上得咁快囉,如果唔怕辛苦,你頂多一個月實會見到效果嘅,我兩胎BB都係六磅重出世,大女滿月重咗一磅十四安士,同細女比,細女初期增磅真係增得好差,但係呢家細女五個月大嘅重量勁過同期嘅家姐,家姐要用多二個月先有呢個重量,所以你只要頂住,BB再大D定D又會食得快D同多D,到時你就會見到BB越嚟越大隻㗎喇!不過肥唔肥唔係最緊要,最緊要係佢哋健健康康,個人經驗,touchwood,大女真係好小病痛,就算有都好快好番,所以可以比到人奶就要繼續啦!

複式洋房

原來大家o既經驗都好相似架.
我個女女出世得5.5lb, 滿月o既時候得7lb, 而家6個星期突然又升到去8.8lb啦!
俾d信心, 人奶b開頭係重得慢少少架, 之後就好好多架啦!
女女晚晚都訓得1-2個鐘就喊食奶, 我咪起身比佢食囉, 老公想幫我搵奶粉我都唔制呀, 我知屋企人會擔心我地呢d人奶媽冇得訓, 但係橫掂放緊產假, 為左bb好, 盡力餵啦!

大宅

多謝各位媽媽的支持和鼓勵~~~~妳們的經驗分享令我如打左支強心針﹗﹗
奶奶昨天特登打黎說服我戒人奶,我唔唔唔應付了就算,因為我都想比最好ge阿b
我宜家每2.5小時埋身喂一次,希望有更多乳汁喂佢啦
煩惱的是,還剩下20天我就放完產假了,到時我惟有泵奶給阿b,真怕不夠喂佢呢

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊