跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有無BB成功介夜取, 應該幾時開始介, 同埋點介法呢? 有人話半夜叫他起床去小便, 但會否影響睡眠質素呢?

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 jessiashek 於 10-5-26 13:07 發表
請問有無BB成功介夜取, 應該幾時開始介, 同埋點介法呢? 有人話半夜叫他起床去小便, 但會否影響睡眠質素呢?

阿囝兩歲就戒了夜片同夜尿, 方法係一定要戒到睡前的奶, 睡前要迫他去一次廁所, 從來沒有刻意晚上叫醒他去, 第二朝一醒第一時間同佢去, 好快就戒咗, 咁耐以o黎, 試過失手一兩次咁多

複式洋房

我仔仔係沒有睡前飲奶的習慣, 而且現在每晚睡前都有小便, 第日醒來條尿片都濕晒, 有時仲連條面褲都濕埋.點算?

男爵府

我個仔都係, 夜片真係好難戒, 再加上我個仔係好好瞓的, 叫好耐都唔醒

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

呢樣野我都煩左好耐,介夜尿成半年都未成功~夜晚有諗住唔飲奶,但佢好早食晚飯(6點半度),咁夜晚提早飲(9點半),10點半訓,夜晚12點一定要起身豆佢疴(我較鬧鐘) ,咁就可以到第二朝,間唔中會夜晚飲得多水會賴尿~
其實幾時可以介到呢??到幾大仲未介到要睇E生呢?

男爵府

醒目開學勳章

我女唔需要介夜尿,佢飲完奶、去小便、睡覺,第二天才需要vv

公爵府

牛年勳章

原帖由 jl118 於 10-6-2 21:57 發表
我女唔需要介夜尿,佢飲完奶、去小便、睡覺,第二天才需要vv

同你果個差唔多, 佢早排腸胃炎冇食過奶, 心思思左兩日, 而家直頭同佢戒埋夜奶就戒晒夜片LU~
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

禁止訪問

大宅

我衣家都幫個囡介緊夜片呀,晚晚工人姐姐都會同佢起身VV一次,有時如果唔知醒同佢V,第二朝就會賴濕張床,佢已經無飲訓前果餐奶架啦,都仲係賴濕呀

別墅

阿仔3歲半終於戒了夜尿, 照飲夜奶,去小便=>睡覺,第二天才需要vv. 方法是"鼓勵" "稱讚", 先戒午睡尿,再戒夜尿. 我個人認為奶有益,所以繼續飲.

大宅

醒目開學勳章

兩個月前同呀仔戒左睡前奶就立即沒有再夜尿. 我從來無半夜叫醒佢v v. 佢到早上起床先去廁所都無問題. 暫時無失過手.

大宅

睡前奶和睡覺, 最好要隔幾耐?

大宅

原帖由 花花公仔 於 10-8-31 23:41 發表
睡前奶和睡覺, 最好要隔幾耐?

幫助孩子克服尿床的問題

兒童遺尿指兒童在睡眠中出現遺尿現象,亦即我們所說的「尿床」。相信原因與膀胱神經腺發育緩慢有關,當孩子年紀漸長,遺尿的情況會逐漸改善。

遺尿原因多

如果讓孩子喝太多的水,會使日間或夜間排尿次數過頻;而兒童的精神疲倦、食慾增加、體重增加,以至生殖器痕癢均可能引起遺尿。

孩子遺尿不宜打罵

面對孩子尿床,家長應要以關心、忍耐及愛心去教導孩子,父母生氣會令孩子有罪咎感,有時反而會令問題更嚴重。相反可以在孩子沒有遺尿那天,對他表示稱讚,讓他知道你的支持。

若孩子除遺尿外還有發燒、腹痛或排尿時有灼熱感等情況,應帶他看醫生。若兒童到6歲時仍有遺尿現象,也需從速求醫。

改善遺尿家長有責

在睡眠前上廁所;

預設鬧鐘,讓孩子入睡2至3小時後被叫醒上廁所;

以產品輔助,例如使用尿濕警報器(bed-wetting alarm),一般較適宜5至6歲以上孩子使用,最新型號可在孩子開始排尿時即發出訊號;這樣可令孩子慢慢學習,在有需要小便時便會自動起床上廁所;

比較消極的預防方法是孩子睡床邊放置一張乾淨被單,讓他在尿床時自行換上或或替他更換

男爵府

我個仔都係未介到, 但我無同佢包片..因為怕佢依賴, 但當佢sleep 左的時候2-3個中後..叫極佢都唔去..一係就發脾氣哭好耐先sleep 返..sigh..都唔知攪

大宅

我囡囡之前都好似你個仔咁,訓著左就唔願再起身去vv,咁我就響佢臨訓之前同佢講定,話訓一陣,陣間媽媽會叫你去vv,畀定心理準備佢,到佢訓左3個鐘倒,拍一拍佢,細細聲同佢講要去vv喇,跟手就抱起佢去廁所,佢一坐低就訓住咁去vv,v完又抱番佢上床,繼續訓...
其實成個過程,囡囡都好似夢遊咁無醒過,係朦朦忪忪咁去左vv,到而家已經唔駛再抱佢去廁所,佢有時會半夜尿急醒,叫我陪佢去,有時就一覺訓到第二朝先自己去...
努力啦,趁未天冷快d戒左夜片,唔係遲下天寒地凍半夜要佢去vv仲難搞!
原帖由 k66 於 10-10-6 10:56 發表
我個仔都係未介到, 但我無同佢包片..因為怕佢依賴, 但當佢sleep 左的時候2-3個中後..叫極佢都唔去..一係就發脾氣哭好耐先sleep 返..sigh..都唔知攪

複式洋房

其實四歲都應該戒夜奶 , 小朋友唔攝取咁多水份, 半夜就唔咁既需要....

首頁

尾頁

跳至