母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

驗到有b鏈, 咁bb出世時要住觀察病房48小時, 咁點樣可以餵奶? 我响公立生, 有無奶媽可以分享下? 我好怕到時生完未落得床, 姑娘幫我餵bb奶粉呀......

複式洋房

原帖由 dnbb2006 於 10-5-26 13:12 發表
驗到有b鏈, 咁bb出世時要住觀察病房48小時, 咁點樣可以餵奶? 我响公立生, 有無奶媽可以分享下? 我好怕到時生完未落得床, 姑娘幫我餵bb奶粉呀......

hi dnbb2006

我寻日都去咗驗b鏈,乜驗到有b鏈,bb要隔離48小時嘅咩?點解呀?

大宅

醒目開學勳章

我當年響PWH生,BB病房同產後房響唔同building,
1.某段時間,產後房會有人帶/推D媽咪過BB房探BB,
如果有人探你亦可以隨時過BB房,有人帶你去就得,
不過BB房只可以爸爸媽媽先入得.
2.可以問姑娘借奶泵泵奶放落雪櫃,定時有人拎去俾BB食.

我當時星期五下晝生,要星期六下晝老公黎探我先推我去探BB,
第一次埋身餵BB,但唔成功,
返到產後房問姑娘借泵,隔幾個鐘泵一次,但唔多.20ML咁上下.
我星期日朝出院,但BB未走得.
BB星期一出院,返到屋企先開始埋身餵,唔多得,餵到損晒.
星期二去健康院見姑娘,book星期三見餵奶姑娘,
之後響屋企密密餵,餵10至12餐一日,
全人奶到而家仔仔19個月大.

而仔仔響醫院期間係食奶粉既,
好好彩無confuse.依然肯埋身食.

大宅

醒目開學勳章

如果有b鏈,我印象中醫生無講過BB一定要隔離48小時,
係媽咪入院時要同醫生講,會幫媽咪打支針,可以減低BB感染既機會.
見紅都可以慢慢黎唔急.
但如果係穿左羊水先(即係我既case),
就一定要即刻入院,因為要催生.
我係半夜4點幾穿羊水,5點幾入PWH,
朝早9點幾見完醫生,12點幾就入產房催生.

咁個BB就要隔離,仲要打幾針,做化驗,無感染先出得院.

大宅

same case. 分享下
我個B 出世後,馬上去了兒童病房。
媽媽生完後,唔可以自己去兒童病房,一定要有人陪,因為怕你會在途中暈倒冇人知﹐可以是家人陪,或助理姐姐,每約3-4小時就會有姐姐組團去兒童病房架喇。
我BB 住左3日,我都冇餵過佢,BB食奶粉,我都冇泵過奶。到第四日我同BB 一齊回家,我先開始埋身,都OK 餵到,都而家佢已經歲幾,都係全人奶。

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

大宅

多謝咁多位媽媽分享, 因為我未知有b鏈時, 返健康院檢查時咁啱有助產士响度, 佢話我可以要求生完bb即刻餵, 唔好等姑娘補左一餐奶粉先, 我上一胎就係咁, 朝早5點幾生完, 成10點幾先有姑娘抱bb上黎俾我餵, 之前姑娘餵左一次奶粉.... 所以出院幾日後都唔夠奶, 有時要補奶粉....好彩最後都做左兩年奶媽. 但今次個case比想像中差d, 因我朋友都患過b鏈, 佢話bb要觀察48小時先可以出院, 即係我想隨時埋身餵都唔得, 但睇幾位媽媽分享, 希望出院後bb都可以全人奶, 我會努力既.

伯爵府

牛年勳章

我係屯門醫院生
過左12小時落得床後, 每到餵奶時間都可以去特別嬰兒病房到餵BB食奶
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

到時可能睇情況o卦...

早2年我去qe 生, bb 有b鍊仲即刻變左做肺炎, 但bb 都唔駛去兒科果邊, 佢一直係同我一齊響產後病房. 就算婦科醫生俾我出院, 但bb 未出得院 (佢要打1個禮拜抗生素) , 我問姑娘我要餵奶點安排好, 姑娘反而建議我留院. 所以最後我同bb 一齊住成個禮拜醫院.

如果你係順產生, 生完去到第一次小便 (要用尿兜響床上面去)之後就落得床架啦. 我朝早7點幾生, 到下晝 4點都冇尿意, 姑娘叫我試下, 點知又去到小便, 之後我就落得床. 如果你生完好耐都冇尿意, 可以叫姑娘俾你試下係咪真係冇得去, 定係你自己唔覺要小便.

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊