想生BB

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

唔好咁灰心啦,
我之前都食左幾個月排卵丸,
完全無效,
再睇多年幾中醫仲未有聲氣,
卒之去左做iui,
好感恩,第一次就bingo,
但我前前後後已等左5年啦,
所以唔好氣餒呀,
終有一日一定得架~~
俾心機呀~~

原帖由 annie929 於 10-5-26 21:51 發表
因為食左3個月排卵藥 你地重有無食呢
我如果今個月打麻破卵針都唔bingo 可能注定我無得bingo 

With GOD all things are possible.

大宅

無注定依回事既~~好似唔見左野咁,你唔搵佢,佢就會出現係你面前~~分下心做下其他野可能不經意就....OK!

禁止訪問

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

唔好灰心~
我子宮都係薄~
雖然仲未bingo~
今個cycle做咗iui~
但己經feel到m come feel~
相信己經失敗咗~
但我都會繼續努力的~
大家加油

大宅

請問點知自己個子宮係唔係溥?

大宅

原帖由 pccww 於 27/5/2010 00:03 發表
請問點知自己個子宮係唔係溥?

醫生用照聲波照咪看到...

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

我成個過程,用左唔夠$8000,
但我覺得值得,
講真,我呢4年幾5年,睇左好多個中醫,
有d仲好貴,日日飲藥,仲要去到無雷公咁遠,
一個月都用成2,3千蚊睇中醫,
咁多年以黎,加加埋埋ivf ($8000-$10000)都做
到啦~
所以,我都好後悔唔早d做iui,嘥左好多時間~~
你唔好灰心,如果你兩公婆接受到iui,
我覺得iui係另一條出路~~

原帖由 annie929 於 10-5-27 09:22 發表
but ivi好貴 是嗎

With GOD all things are possible.

洋房

CoCoB請問你係邊度做iui! 我已經食左5個月藥都唔得,今個月試唔食一個月睇吓點!

大宅

好媽媽勳章

我喺仁安度做架~~
人地話排卵藥唔好連續食6個月,
所以你今個月抖下唔食都好,
話唔定有意外驚喜呢~~

原帖由 chanche 於 10-5-27 13:41 發表
CoCoB請問你係邊度做iui! 我已經食左5個月藥都唔得,今個月試唔食一個月睇吓點!

洋房

OIC! thanks!
希望係啦,因為都睇左中醫3個月,睇吓今次剩係食中藥唔食排卵藥得唔得!

複式洋房

回覆 2# CoCoB 的文章

COCOB:想問下IUI過程係點,我驚我都要行這條路,想知下多少少先?如唔方便講,可以PM我,THANKS

珍珠宮

你每次 m 幾多日就大概知道自己會唔會過薄。正常應該係 4-7 日,1-2 日就無 m O既就係過薄,食花膠同中醫調理會有幫助。當然 m 多過 7 日都唔好,身體過份失血就會好虛。

男爵府

好媽媽勳章

回覆 11# CoCoB 的文章

CoCoB, 我都想知呀, 去仁安找那e生, 我個女都係在仁安出世, 依家想要第2個, 試左6個cycle都未有聲氣, 想知多d IUI資料.

男爵府

睇醫生(中醫西醫都係)真係要使好多錢,我真係唔拾得使咁多錢去睇中醫,我自己覺得西醫/IUI直接好多。又加上我冇乜耐性睇中醫。

原帖由 CoCoB 於 10-5-27 13:26 發表
我成個過程,用左唔夠$8000,
但我覺得值得,
講真,我呢4年幾5年,睇左好多個中醫,
有d仲好貴,日日飲藥,仲要去到無雷公咁遠,
一個月都用成2,3千蚊睇中醫,
咁多年以黎,加加埋埋ivf ($8000-$10000)都做
到啦~
所以,我都好 ...

男爵府

原來係咁~
咁我諗我應該都唔算薄,因為M 量都要5~6日至清。

原帖由 zitzai 於 10-5-27 15:18 發表
你每次 m 幾多日就大概知道自己會唔會過薄。正常應該係 4-7 日,1-2 日就無 m O既就係過薄,食花膠同中醫調理會有幫助。當然 m 多過 7 日都唔好,身體過份失血就會好虛。 ...

大宅

好媽媽勳章

SANSAN & goldlion,

當你book不育科醫生時,
姑娘會要求c6當日早2hrs去留精,
2hrs後見醫生,會問你試左幾耐等資料,
之後會同你講c6既報告,同埋幫你照陰道超聲波,
我知有d人可能要安排遲d照輸卵管,驗血等,
要視乎醫生根據你既情況而決定~~

如果一切無咩特別問題,
到你m黎第一日就可以打去book時間,
通常第2,3日返去攞針藥(亦有人只係食藥),
返屋企自己每日打針 (連打6日),
第9日返去照egg,
再即時打多支"抑制排卵針",以免卵子會過早排,
跟住當晚就要打破卵針(36hrs後就會排卵),
過多2日就可以返去正式做iui,
當日c6都要早2hrs去留精,
之後就正式做,過程好快,幾分鐘,
醫生會擺條幼管落陰道,打精入去,
之後姑娘會俾你訓30mins左右,
跟住就走得,
醫生會開d藥俾你早晚塞下陰,有助孕作用,
iui後14日就可以自己check啦,

就係咁簡單啦,希望d資料可以幫到你地啦,
祝你地早日bingo~~~

原帖由 goldlion 於 10-5-27 15:48 發表
CoCoB, 我都想知呀, 去仁安找那e生, 我個女都係在仁安出世, 依家想要第2個, 試左6個cycle都未有聲氣, 想知多d IUI資料.

民房

book 左但姑娘無叫c6當日早2hrs去留精 ??

首頁

尾頁

跳至