跳至

首頁

尾頁

大宅

面仔好多紅斑,點算?求救...

別墅

睇下佢痕唔痕, 如果痕應該係濕疹, 要睇醫生, 因為佢好易猛同哭,

又或會唔會哭完之後特別紅, 過一會就會退呀...

我個囝都試過成面粒粒之後變咗濕疹, 隻耳仔又感染到金黃球菌, 睇完醫生2日就好返啦!

大宅

夏天玩到顛 熱血勳章

要好好清潔, 再補濕

大宅

回覆 1# norakym 的文章

時好時壞....真煩.....

大宅

Hi ~

我囝囝早前瞼上敏感,不知道甚麼, 試過用 Mustela (cream) 面上都有敏感, 後來再試 凡士林, 真係好好多, 妳試吓 不過嚴重就睇醫生呢~

原帖由 lamkeiyi 於 10-5-27 21:42 發表
時好時壞....真煩.....

大宅

有朋友教我同BB搽人奶, 搽左1日, 今日好D啦

民房

看了幾次醫生

Can see doctor to assess how serious first. For treatement:
- mild steroid cream, can treat ok fast but not good enough for relapse
- strong steroid cream, can have instant effect but cannot use too often.

Avoid: avoid foam shampoon or bath liquid soad that is too strong. Try to use those for dry skin - got paraffin to replenish water.

Non-medical cream can be applied. Most popular ones are centaphil.

After I avoid the foam shampoo and use centaphil, only need to use steroid cream sparingly. You can try too.

別墅

是濕疹, 沒什麼的...用水清潔就OK..過下就無

複式洋房

早上用已煲既水+金銀花+甘草用棉花洗面, 再搽一d冇香料既cream, or 雙妹嘜雪花膏. 如果真係嚴重既, 要帶佢去睇中醫.
同埋我個女試左隻cream, 搽完真係冇左粒粒. 你可以pm我, 我話個地址比你知係邊度買. 係純天然係冰島造既.
仲有, 如果你仲食緊人奶, 你就唔好食咁補. 食d溫和d, 例如炖蘋果湯

首頁

尾頁

跳至