少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

「港孩」的自理能力有多低?記者近日在九龍塘小學區,就六至七歲兒童的自理能力指標(即小一至小二學生應該懂得自己做的事),訪問近二十名小四至小六(九歲至十二歲)的學生,當中約一半懂得戴錶、扣鈕拉鏈及獨自睡覺,但逾八成受訪學生不懂綁鞋帶、剪指甲及自行食有骨食物。
無時間相陪以物質補償港孩自理能力不足,與家長對此不以為然有關。女兒就讀小學五年級的朱太說:「我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶有問題,社會進步咗,我個女着魔術貼嘅鞋,仲唔怕甩鞋帶仆倒添!唔識照顧自己都唔係大問題,讀書叻咪得囉!」
生於較富裕家庭的孩子,變成「港孩」機會亦較高。來自中產家庭的Sylvia(假名),年僅八歲已在家中「呼風喚雨」,擁有電話、數碼相機、遊戲機及iPod等。記者從其生日派對照片,發現壽星女Sylvia身穿名牌Burberry衫、Gucci鞋,手挽一眾「港女」都渴望擁有的Chanel手袋。
被問及為何讓女兒一身名牌時,Sylvia父親苦笑說:「我哋掛住做嘢,冇時間陪個女,可以嘅話都喺物質上盡量補償畀佢!」Sylvia即使犯錯或行為不當,父母都不會責備,令Sylvia愈來愈嬌生慣養,對食物要求「極奄尖」,傭人表示,Sylvia曾因鮑魚上有一小黑點而將之丟掉。
百元紙幣畫畫玩完即棄從細到大「要乜有乜」的Sylvia,並無金錢概念,如到遊戲中心玩樂,一般小孩會「善用」每枚代幣,她卻一次過將五百元代幣玩擲彩虹遊戲;另外,她曾用多張百元紙幣寫字畫畫,玩完便棄。
Sylvia在學校與同學發生爭拗時,便會用電話錄影同學行為,並放聲大哭,然後致電媽媽投訴。Sylvia的同學指她很囂張,對同學呼呼喝喝,在校當值時更拒絕掃地抹黑板,原因是「呢啲嘢唔係我做o架,係我嘅工人做」!
13歲少年自認係BB另一「港孩」Daniel(假名),是家中獨子,得到父母及親友萬千寵愛。十三歲的他,身高達五呎三吋,已長出鬍子,卻整天嚷着自己是「BB」,別人問他年齡,他堅持答:「兩歲」,閒時仍翻看幼兒節目《天線得得B》,無論他到哪裏,都一定「攬實」幾隻公仔。
Daniel的父母經營餐館,由於要在餐館打點一切,遂聘請兩名傭人貼身照顧兒子。Daniel雖已升讀中一,仍不懂綁鞋帶、不懂更換衣服,更不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶,但父母沒有阻止,只說:「個仔鍾意,我哋都冇佢符。」Daniel用餐時,傭人要先用剪刀將菜肉剪碎,他方能進食,而食物及飲品的包裝都不懂開封,姑媽搖頭嘆息:「冇人喺佢身邊一日,佢實會餓死!」
教育心理學家彭智華表示,「港孩」大多來自富裕家庭,受父母溺愛,加上有傭人照料,甚少有機會鍛煉自理能力。此外,家長太注重孩子的學業,為了讓子女專心溫書,毋須他們做日常的自理工作,亦是令孩子心智幼稚的原因。
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100523/00410_097.html

伯爵府

係咪極端例子? 我吾想我隻bee會變到o甘... 雖然我地吾富貴!

珍珠宮

好驚,比小魔怪還要恐怖!

水晶宮

有可能係極端, 不過我都接觸好多中學生, 都真係唔係好掂, EG 中一唔識cut nail, 有張椅係旁邊話"冇椅坐", 俾老師罰留堂, 亞媽係旁邊餵食野.....自己幾時要做D乜更加唔水旨意佢地自己搞得掂....

我的最愛: 老公, 仔仔, 同來緊既女女, 老豆

別墅

"俾老師罰留堂, 亞媽係旁邊餵食野"
太din la
原帖由 jenniecatcat 於 10-5-27 14:49 發表
有可能係極端, 不過我都接觸好多中學生, 都真係唔係好掂, EG 中一唔識cut nail, 有張椅係旁邊話"冇椅坐", 俾老師罰留堂, 亞媽係旁邊餵食野.....自己幾時要做D乜更加唔水旨意佢地自己搞得掂.... ...

大宅

原帖由 ping987 於 10-5-27 14:57 發表
"俾老師罰留堂, 亞媽係旁邊餵食野"
太din la

比人罰仲要餵食 係個亞媽顛唔係個小朋友有問題

大宅

呢D情況真係十足十粵語長片呀... 好慘情

原帖由 honeysara 於 10-5-28 08:24 發表

比人罰仲要餵食 係個亞媽顛唔係個小朋友有問題

禁止發言

大宅

都幾極端, 不過可能有機會發生係每個人身上, 只不過沒有這些過份嚴重, 好好提醒!!

用戶要求終止服務

一d都唔極端, 我識個中二學生, 唔識開益力多, 銀蓋鮮奶樽, 有個小學生係唔知蘋果有皮, 西瓜係成個波咁, 因為次次都係工人切好晒. 同事個表妹, 一叫佢換衫, 舉高雙手等人幫佢除幫佢著, 已經小學生, 返學要個工人背住佢上斜路囉!

我覺得唔係細路問題, 係家長有問題而不自知, 攪到d細路連普通life skills都無.

男爵府

連自理能力都冇,咁樣真係害左個細路

禁止發言

男爵府

我識一位朋友

佢係一間中間做義工
請d中二生食水果
有一位男生走出黎問佢

我未食過有皮的香蕉
點食架

我朋友, show 一次點打開條蕉

個中二時話
係呀, 我平時食蕉係冇皮架

原帖由 titanlow 於 10-6-2 10:23 發表
一d都唔極端, 我識個中二學生, 唔識開益力多, 銀蓋鮮奶樽, 有個小學生係唔知蘋果有皮, 西瓜係成個波咁, 因為次次都係工人切好晒. 同事個表妹, 一叫佢換衫, 舉高雙手等人幫佢除幫佢著, 已經小學生, 返學要個工人背住 ...

別墅

thx for the examples, 希望多些家長留意下

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我做幼師時有好幾個同事做過所謂名校~
都話頂唔順情願教細校(真心愛小朋友既老師~受不了這樣教學)~
例子~某九龍糖出名幼稚園~服待細路到個個好似大帝咁~仔罵老師老師都唔敢罵仔~專登請一個阿嬸~呢位阿嬸唯一職責就係每天在廁所門口替小朋友'休'褲~

別墅

講時講, 我覺得自己對住二個女, 就好似奴隸一般, 1.5月那個現在一張眼就咸, 要抱, 大嗰個煩到不得了, 其實要縱比要教佢地容易得多

原帖由 seaman1982 於 10-6-6 17:56 發表
我做幼師時有好幾個同事做過所謂名校~
都話頂唔順情願教細校(真心愛小朋友既老師~受不了這樣教學)~
例子~某九龍糖出名幼稚園~服待細路到個個好似大帝咁~仔罵老師老師都唔敢罵仔~專登請一個阿嬸~呢位阿嬸唯一職責就係 ...

男爵府

我要努力教好我個仔, 不要做港孩

男爵府

大廚勳章

你2個仲細, 係辛苦D架啦. 不過, 到大的有3-4歲, 你可以試下俾D簡單家務佢做, 咁就唔會縱出 "港孩".

我同意你講, 縱比起教容易得多, 所以D工人會幫手縱小朋友. 因為少好多勞氣/煩惱.

原帖由 ping987 於 10-6-6 23:30 發表
講時講, 我覺得自己對住二個女, 就好似奴隸一般, 1.5月那個現在一張眼就咸, 要抱, 大嗰個煩到不得了, 其實要縱比要教佢地容易得多

男爵府

大廚勳章

呢D case都唔係第一日聽. 樓主quote 出黎的都仲係未成年的孩子. 但我聽過既case, 係已經20幾歲的"港孩".

所以我同自己講, 要我的仔女從小學習照顧自己, 做家務. 湊小朋友的責任係自己, 唔係工人, 工人請返黎係幫媽咪做家務, 而不是照顧小朋友.

希望再過2年, 我可以唔使用工人, 而小朋友又幫到我手做野就好了.

別墅

i want to quote from the same topic but in other post

'近期電視播得幾頻密的廣告,"偏食無煩惱,唯有xxx".
居然用奶粉去遷就小孩偏食壞習慣,好似有點不妥,推出新產品,應該有做市場調查,証明現今家長有此需要'
i m sure they will earn alot by this product,
1.we spoil them, let them 偏食, 而沒有好好教,
2.we over protect them, worry they din't dint get enough nutrition, even they already have a balanced diet

首頁

尾頁

跳至