論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我工人要番去印一個月,結婚喎!之前重曾經大膽問我可唔可以放2個月!

佢上一張CONTRACT已經放左3個月NO-PAY LEAVE (跌跛腳), 果張約既年假已經無左一截,呢張約佢都未做到一年,扣埋佢之前拎既大假,到佢走果日先有11.5日!

但係佢工作表現由以前60分變到而家20分,例如所有有漬既衫佢都當睇唔到,照掠照燙,洗我個LUNCHBOX可以剩番啲薯仔蓉響個底但照收去櫃(好彩我尋日去睇下,唔係今日要成千年薯仔!). 屋企唔覺佢做咩但自己啲衫就平日工作時間洗. 叫佢去買餸,唔問都唔找錢, 比錢佢買餸佢自己食, 佢就收起啲錢, 朝早整我LUNCHBOX時抽水.

同時,我有理由相信,我地兩公婆番左工,阿女番左學既時候,佢係響度睇DVD囉! (因為佢有部DVD,成日見佢叉電).

所以我决定"豪"比佢嚕,就係佢要番去結婚果日,比埋大信封佢, 咁佢可以鍾意有幾耐HONEYMOON都得啦! 係你迫我令你走上不歸路咋! 你想要再番黎HK做野,準備比多7個月人工做AGENCY FEES啦!

男爵府

做得好~~~

大宅

原帖由 CoffeeCake 於 10-5-27 13:44 發表
我工人要番去印一個月,結婚喎!之前重曾經大膽問我可唔可以放2個月!

佢上一張CONTRACT已經放左3個月NO-PAY LEAVE (跌跛腳), 果張約既年假已經無左一截,呢張約佢都未做到一年,扣埋佢之前拎既大假,到佢走果日先有11.5 ...

伯爵府

coffeecake :
你有咩要補俾佢呀 ?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唉 ~ C得啦, 工作表現由60分(已經唔叫好滿意)跌到得20分

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

coffeecake,
你幾時會通知佢一路好走???
佢上機個日先比錢&機票佢??

子爵府

60分都係緊緊合格, 20分仲要放2個月假結婚, 真係唔駛諗la 送佢最後一程!

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-5-27 15:15 發表
唉 ~ C得啦, 工作表現由60分(已經唔叫好滿意)跌到得20分

大宅

畀面勳章

伯爵府

佢唔係黎做野架化,上年no pay 3個月,今年仲要放2個月?! 佢得60分我都要pang佢走啦。

伯爵府

原帖由 mylulu007 於 10-5-27 16:01 發表
佢唔係黎做野架化,上年no pay 3個月,今年仲要放2個月?! 佢得60分我都要pang佢走啦。

可能佢以為阿maam冇左佢唔得, 吊高黎賣

大宅

我要玩野既話,就只係賠張AIR TICKET比佢,同佢講,我而家比一個月通知你,我地一個月後解除合約.
但怕佢又玩番野,我估我都係賠番個NOTICE PERIOD比佢囉!

原帖由 Snoopywy 於 10-5-27 15:12 發表
coffeecake :
你有咩要補俾佢呀 ?

大宅

咪就係佢上機果朝比個SURPRISE佢囉! 係咪好刺激?

原帖由 siusum 於 10-5-27 15:48 發表
coffeecake,
你幾時會通知佢一路好走???
佢上機個日先比錢&機票佢??

大宅

我都要多謝佢響呢2個月黎比我體驗到,原來有佢響度都幫唔到我! 係佢幫我決定既!

原帖由 siusum 於 10-5-27 16:06 發表

可能佢以為阿maam冇左佢唔得, 吊高黎賣

伯爵府

原帖由 CoffeeCake 於 10-5-27 16:13 發表
咪就係佢上機果朝比個SURPRISE佢囉! 係咪好刺激?

真係好激
佢呢張機票係自己出???
咁你比機票錢定open ticket比佢????
記得同佢做完場法事就報告下送走佢o既花絮...

子爵府

SURPRISE !!
原帖由 CoffeeCake 於 10-5-27 13:44 發表

佢上一張CONTRACT已經放左3個月NO-PAY LEAVE (跌跛腳), 果張約既年假已經無左一截,呢張約佢都未做到一年,扣埋佢之前拎既大假,到佢走果日先有11.5 ...

大宅

佢自己買左張TICKET架啦.
到時我咪比價值半張TICKET既CASH佢,當果張TICKET係我買既,要佢響張TICKET度簽名, 咁我連出機票既時間都慳埋,呵呵

原帖由 siusum 於 10-5-27 16:18 發表

真係好激
佢呢張機票係自己出???
咁你比機票錢定open ticket比佢????
記得同佢做完場法事就報告下送走佢o既花絮...

伯爵府

原帖由 CoffeeCake 於 10-5-27 16:24 發表
到時我咪比價值半張TICKET既CASH佢,當果張TICKET係我買既,要佢響張TICKET度簽名, 咁我連出機票既時間都慳埋,呵呵

不過怕唔怕佢唔肯簽收...返黎先再玩野...

伯爵府

原帖由 CoffeeCake 於 10-5-27 16:24 發表

都吾知上機好定吾上機囉.......真係 surprise

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Very Good! 大快人心. 咁你個工人共做咗幾耐?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至