在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家點諗?

「港孩」的自理能力有多低?記者近日在九龍塘小學區,就六至七歲兒童的自理能力指標(即小一至小二學生應該懂得自己做的事),訪問近二十名小四至小六(九歲至十二歲)的學生,當中約一半懂得戴錶、扣鈕拉鏈及獨自睡覺,但逾八成受訪學生不懂綁鞋帶、剪指甲及自行食有骨食物。

無時間相陪以物質補償港孩自理能力不足,與家長對此不以為然有關。女兒就讀小學五年級的朱太說:「我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶有問題,社會進步咗,我個女着魔術貼嘅鞋,仲唔怕甩鞋帶仆倒添!唔識照顧自己都唔係大問題,讀書叻咪得囉!」

生於較富裕家庭的孩子,變成「港孩」機會亦較高。來自中產家庭的Sylvia(假名),年僅八歲已在家中「呼風喚雨」,擁有電話、數碼相機、遊戲機及iPod等。記者從其生日派對照片,發現壽星女Sylvia身穿名牌Burberry衫、Gucci鞋,手挽一眾「港女」都渴望擁有的Chanel手袋。

被問及為何讓女兒一身名牌時,Sylvia父親苦笑說:「我哋掛住做嘢,冇時間陪個女,可以嘅話都喺物質上盡量補償畀佢!」Sylvia即使犯錯或行為不當,父母都不會責備,令Sylvia愈來愈嬌生慣養,對食物要求「極奄尖」,傭人表示,Sylvia曾因鮑魚上有一小黑點而將之丟掉。

百元紙幣畫畫玩完即棄從細到大「要乜有乜」的Sylvia,並無金錢概念,如到遊戲中心玩樂,一般小孩會「善用」每枚代幣,她卻一次過將五百元代幣玩擲彩虹遊戲;另外,她曾用多張百元紙幣寫字畫畫,玩完便棄。

Sylvia在學校與同學發生爭拗時,便會用電話錄影同學行為,並放聲大哭,然後致電媽媽投訴。Sylvia的同學指她很囂張,對同學呼呼喝喝,在校當值時更拒絕掃地抹黑板,原因是「呢啲嘢唔係我做o架,係我嘅工人做」!

13歲少年自認係BB另一「港孩」Daniel(假名),是家中獨子,得到父母及親友萬千寵愛。十三歲的他,身高達五呎三吋,已長出鬍子,卻整天嚷着自己是「BB」,別人問他年齡,他堅持答:「兩歲」,閒時仍翻看幼兒節目《天線得得B》,無論他到哪裏,都一定「攬實」幾隻公仔。

Daniel的父母經營餐館,由於要在餐館打點一切,遂聘請兩名傭人貼身照顧兒子。Daniel雖已升讀中一,仍不懂綁鞋帶、不懂更換衣服,更不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶,但父母沒有阻止,只說:「個仔鍾意,我哋都冇佢符。」Daniel用餐時,傭人要先用剪刀將菜肉剪碎,他方能進食,而食物及飲品的包裝都不懂開封,姑媽搖頭嘆息:「冇人喺佢身邊一日,佢實會餓死!」

教育心理學家彭智華表示,「港孩」大多來自富裕家庭,受父母溺愛,加上有傭人照料,甚少有機會鍛煉自理能力。此外,家長太注重孩子的學業,為了讓子女專心溫書,毋須他們做日常的自理工作,亦是令孩子心智幼稚的原因。

全文連圖
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100523/00410_097.html

珍珠宮

好媽媽勳章

13歲仲要用奶樽飲奶?? 係咪真架???

大宅

好媽媽勳章

其實呢d家長比起因為工作而獨留子女係屋企果d仲可怕
起碼獨留子女係屋企果d家長都會叮囑小朋友小心呢樣果樣
會教佢地自己照顧自己
但呢d家長就只係搵佣人照顧自己既仔女
,淨係識得供書,但完全唔識得教學

大宅

睇完呢篇報導,我覺得為人父母真係要好好檢討一下,不要單顧物質方面,還要認真教育子女才是上策.

大宅

唉, 不知所謂, 係班家長, 生出黎只係比物質, 連做人最基本既野都唔教個細路, 個細路讀到書又點, 人有三衰六旺, 他朝有日個細路生意失敗, 無工人跟身, 咁佢點算

別墅

咁真係要保佑尼d家長一路咁順風順水, 一世提供d咁嘅優質生活比自己嘅仔女, 如果唔係都唔知佢地將來點係社會立足.

複式洋房

唉....有呢D小朋友....第時一定敗晒父母副身家

男爵府

太可怕

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

禽日報紙都有登印度一間著名大學拒收China One (中國獨生子女), 因為佢地自理能力太差, 經常麻煩學校. d家長送子女出國留學, 竟然要帶埋保姆去, 大學喎, 仲要保姆跟身. 唔知幾時會拒收Hong Kong One呢?

別墅

未有依篇報道時,我個同事話佢去朋友屋企食晚飯,到10點幾見個老婆開支奶(奶樽)出o黎,我同事已經奇怪邊個要飲,原來係個已經讀中一既仔飲!!
我個工人同我講,佢個sister打工果家人,個女小學五年班,如果朝早唔比支用奶樽裝既奶佢飲,個女就死都唔起身返學。

原帖由 吱仔與lo仔 於 10-5-27 14:32 發表

13歲仲要用奶樽飲奶?? 係咪真架???

大宅

太寵太縱下一代
他們如何自處呢...
各位家長
要以此為誡
~~ 祂不應許天常蔚藍, 但應許祂的慈愛常在!~~
~~ 願我們常存感恩的心去讚美上主!~~

大宅

好媽媽勳章

原帖由 sally0106 於 10-5-27 19:04 發表
咁真係要保佑尼d家長一路咁順風順水, 一世提供d咁嘅優質生活比自己嘅仔女, 如果唔係都唔知佢地將來點係社會立足.

唔洗出黎社會立足, 做一世二世祖就夠

子爵府

我睇完個新聞都嚇咗一跳!
暫時我都唔富貴, 應該"培育"唔到港孩出嚟住! 有時我仲當個仔好大, 叫佢做呢樣做嗰樣, 比人話!

別墅

真是不理解那些家長係點諗!帶埋保姆去?!! 低B咩!

原帖由 tantanmama 於 10-5-28 11:19 發表
禽日報紙都有登印度一間著名大學拒收China One (中國獨生子女), 因為佢地自理能力太差, 經常麻煩學校. d家長送子女出國留學, 竟然要帶埋保姆去, 大學喎, 仲要保姆跟身. 唔知幾時會拒收Hong Kong One呢? ...

別墅

今日去健康院, 姑娘已經叫我個女戒奶樽(20個月), 我話好難,佢每晚要飲住訓, 點戒? 佢話方法就係唔俾唔俾再唔俾, 有時家長over protect 其中之一個原因只係嫌煩同懶, 戒尿片&教自己食飯都係一樣.

大家引以為'戒'!!

原帖由 kwaishum 於 10-5-28 12:11 發表
未有依篇報道時,我個同事話佢去朋友屋企食晚飯,到10點幾見個老婆開支奶(奶樽)出o黎,我同事已經奇怪邊個要飲,原來係個已經讀中一既仔飲!!
我個工人同我講,佢個sister打工果家人,個女小學五年班,如果朝早唔比支用奶樽裝既奶佢飲 ...

珍珠宮

原帖由 ping987 於 10-5-28 19:18 發表
今日去健康院, 姑娘已經叫我個女戒奶樽(20個月), 我話好難,佢每晚要飲住訓, 點戒? 佢話方法就係唔俾唔俾再唔俾, 有時家長over protect 其中之一個原因只係嫌煩同懶, 戒尿片&教自己食飯都係一樣.

大家引以為'戒'!!

...

我個女4歲幾, 每晚都要用奶樽飲一枝奶

尿片我無刻意戒, 但佢自自然然不再用片的
好好過每一天......

子爵府

原帖由 jacquesau 於 10-5-28 22:04 發表

我個女4歲幾, 每晚都要用奶樽飲一枝奶

尿片我無刻意戒, 但佢自自然然不再用片的

4歲幾可以的話,都可以試下介片,我女女2歲9個月已經介埋夜片,因她們都有能力可以介到!

大宅

我唸呢d只係極端例子, 不過教養出如此自理能力低既小朋友, 家長仍然不覺得有問題, 才是可怕現象, 將來小朋友出社會做事和交朋友, 都唔知點算

大宅

唉!我都親身聽到有個男人話,D小朋友咩都唔曉,唔曉同人溝通,唔曉照顧自己,唔曉........怕咩啫!讀書叻咪得囉!我都'鄧'個小朋友可憐,將來係一個廢人,都係自己個父母做成。
律己以嚴 待人以寬  仍在努力中

伯爵府

同一家庭,兩個完全不同的小MO怪, 受工人照顧

大的near 7yrs:p1 (焦點, 第一個, 細果時驚死佢食唔 bao, 瞓唔夠, 結果如下:)

好多野可以自己做, 心散, 做物都要成日提,

大家坐埋dinner, 食食下跳落地跳舞, 又上返去食, 一陣又攞本書睇, 一路chew,一路睇, 一係就不停講同問, 突然想起按時食完可以玩電腦又快小小 一陣又打回原形
(時間表有齊佢想做d事情ge時間,eg:睇書, king計, 自由時間)
唔鍾意食扒, lun骨, (可能左住佢做其他野)

自理: tie鞋帶亂來, 綁到就算, 沐浴:總會有part唔記得洗,

識睇鐘,但 無時間觀念, 等人叫

小的5yrs:k2 (少理, 放手比佢自己做)

自理:自己沖涼洗頭, 扎頭髮(唔係好整齊, 但扎到兩條), 接衫, tie鞋帶bow-tie,
大小自己來, 半夜有需要唔使叫人

有時day time我瞓覺, 吩咐佢幾點叫我起身, 佢都做到,
每日會記得自己同家姐有物活動, 夠鍾出門會提你
不過有時扮返bb, 物都話唔識, 點到人駝駝另

首頁

尾頁

跳至