在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

大家點睇?

「港孩」的自理能力有多低?記者近日在九龍塘小學區,就六至七歲兒童的自理能力指標(即小一至小二學生應該懂得自己做的事),訪問近二十名小四至小六(九歲至十二歲)的學生,當中約一半懂得戴錶、扣鈕拉鏈及獨自睡覺,但逾八成受訪學生不懂綁鞋帶、剪指甲及自行食有骨食物。

無時間相陪以物質補償港孩自理能力不足,與家長對此不以為然有關。女兒就讀小學五年級的朱太說:「我完全唔覺得個女唔識綁鞋帶有問題,社會進步咗,我個女着魔術貼嘅鞋,仲唔怕甩鞋帶仆倒添!唔識照顧自己都唔係大問題,讀書叻咪得囉!」

生於較富裕家庭的孩子,變成「港孩」機會亦較高。來自中產家庭的Sylvia(假名),年僅八歲已在家中「呼風喚雨」,擁有電話、數碼相機、遊戲機及iPod等。記者從其生日派對照片,發現壽星女Sylvia身穿名牌Burberry衫、Gucci鞋,手挽一眾「港女」都渴望擁有的Chanel手袋。

被問及為何讓女兒一身名牌時,Sylvia父親苦笑說:「我哋掛住做嘢,冇時間陪個女,可以嘅話都喺物質上盡量補償畀佢!」Sylvia即使犯錯或行為不當,父母都不會責備,令Sylvia愈來愈嬌生慣養,對食物要求「極奄尖」,傭人表示,Sylvia曾因鮑魚上有一小黑點而將之丟掉。

百元紙幣畫畫玩完即棄從細到大「要乜有乜」的Sylvia,並無金錢概念,如到遊戲中心玩樂,一般小孩會「善用」每枚代幣,她卻一次過將五百元代幣玩擲彩虹遊戲;另外,她曾用多張百元紙幣寫字畫畫,玩完便棄。

Sylvia在學校與同學發生爭拗時,便會用電話錄影同學行為,並放聲大哭,然後致電媽媽投訴。Sylvia的同學指她很囂張,對同學呼呼喝喝,在校當值時更拒絕掃地抹黑板,原因是「呢啲嘢唔係我做o架,係我嘅工人做」!

13歲少年自認係BB另一「港孩」Daniel(假名),是家中獨子,得到父母及親友萬千寵愛。十三歲的他,身高達五呎三吋,已長出鬍子,卻整天嚷着自己是「BB」,別人問他年齡,他堅持答:「兩歲」,閒時仍翻看幼兒節目《天線得得B》,無論他到哪裏,都一定「攬實」幾隻公仔。

Daniel的父母經營餐館,由於要在餐館打點一切,遂聘請兩名傭人貼身照顧兒子。Daniel雖已升讀中一,仍不懂綁鞋帶、不懂更換衣服,更不懂自己洗澡,睡前仍要用奶瓶喝奶,但父母沒有阻止,只說:「個仔鍾意,我哋都冇佢符。」Daniel用餐時,傭人要先用剪刀將菜肉剪碎,他方能進食,而食物及飲品的包裝都不懂開封,姑媽搖頭嘆息:「冇人喺佢身邊一日,佢實會餓死!」

教育心理學家彭智華表示,「港孩」大多來自富裕家庭,受父母溺愛,加上有傭人照料,甚少有機會鍛煉自理能力。此外,家長太注重孩子的學業,為了讓子女專心溫書,毋須他們做日常的自理工作,亦是令孩子心智幼稚的原因。

全文連圖
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20100523/00410_097.html

大宅

真悲哀!

男爵府

無話有錢既家庭,

有D無錢既家庭都一樣,

錫到個仔濃~

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

如果係要寵個小朋友,有錢同冇錢的家長都會寵!

大宅

縱唔縱容仔女, 同家長有無錢真係無直接關係.
唔好話而家, 我係70s, 我大部分朋友都係屋村出身, 有的仲係單親, 但個個都唔駛做家務, 咩都阿媽做晒, 仔女淨係讀書叻就得喎.
我讀大學個陣, 成個女生宿舍, 識煮飯的不到一成. 男的更不用說, 我老公連即食面都唔識煮.
我有日跟99講, 話大囝六歲後要幫手做家務, 99第一反應就係:咁點讀書呀?
我就話: 我又唔信洗幾隻碗,折幾件衫就讀唔成書囉. 我讀中四就幫人補習, 返屋企仲要煮飯, 我都直升大學啦.

男爵府

原帖由 la5711 於 10-5-27 23:43 發表
唔好話而家, 我係70s, 我大部分朋友都係屋村出身, 有的仲係單親, 但個個都唔駛做家務, 咩都阿媽做晒, 仔女淨係讀書叻就得喎.
我讀大學個陣, 成個女生宿舍, 識煮飯的不 ...

男爵府

有時又唔關家庭富與貧,最緊要係父母的態度,有時覺得愛,其實係害佐佢。
我係高齡生亞囡,所以兩公婆已有默契,要自小培養佢自立,讀書幾叻有時要天份配合,但生活常識、接受挫折能力同堅強意志力都可以後天鍛煉,如果永遠關在象牙塔裏,第日我哋唔係度,佢點算。

珍珠宮

原帖由 la5711 於 10-5-27 23:43 發表
我讀大學個陣, 成個女生宿舍, 識煮飯的不 ...

我大學果陣, 有個女仔連買菜係一斤斤咁買都唔知呀.
你99同我99一樣, c6都係,唔支持小朋友要做家務, 咁我話, 我病左邊個做呀. (心諗, 99你上黎做晒囉)
我細細個已經識照顧自己, 屋企無人得閒幫我做野0架, 相反我乜都要做(洗衫, 拖地.....).
讀書咪又ok

水晶宮

如果可以,我贊成不用工人,就因為我沒有工人,我對囝囡的自理能力高過同齡小朋友,一屋家務,我一個人一定做不完,最低限度,他們要懂得照顧自己,除了自己洗澡,洗頭,今年6歲囡囡還要學吹頭,是長頭髮,吃荼點一定會自己取碗,不會有碎屑在地上,如果太多,我要他們自己清理,所以他們很小心.

大宅

做家務可以培養小朋友對家庭的歸屬感和責任感, 覺得自己是家庭的一分子, 對家庭要有貢獻.
反之, 孩子從小在家都只是"take", 從無付出, 就會無"回饋"的意識, 有事就返屋企要求父母幫, 父母無能力就埋怨.
好似執書包咁, 應該是小朋友的責任, 但好多媽咪幫佢地做埋. 阿媽執好是應該的, 他們不會感謝你, 執漏就埋怨阿媽, 好似自己完全無責任咁.
這種只會take, 不會give的小朋友, 長大後在工作和人際關係上會有甚麼問題?我唔相信同事/伴侶會像老媽子般遷就自己囉.

大宅

原帖由 la5711 於 10-5-28 17:49 發表
做家務可以培養小朋友對家庭的歸屬感和責任感, 覺得自己是家庭的一分子, 對家庭要有貢獻.
反之, 孩子從小在家都只是"take", 從無付出, 就會無"回饋"的意識, 有事就返屋企要求父母幫, 父母無能力就埋怨.
好似執書包咁, ...

別墅

自從我工人走左之後, 我都覺得我個仔自理能力好左好多

民房

完全係家長既價值觀出左問題啦...唔係話讀書唔重要, 但係個人既品格都需要注重, 唔通讀書叻就可以無禮貌, 目中無人, 飯來將口....咁樣做唔係愛錫既表現, 只會令小朋友既性格有嚴重缺憾, 甚至適應唔到個社會.....
我個仔而家只係2歲9個月, 但係我已經會吩咐佢做一d佢能力範圍做到既事...例如, 沖涼前自己拎好睡衣同底褲, 我叫開飯喇, 佢會自動收玩具, 企係廚房門口幫手拎自己既餐具......
我覺得規舉係教出黎....好多時99見佢亞仔咁乖, 會話我好彩, 生左個咁乖既仔...我聽到都唔開心架, 不過c6會幫口話: 教到嘔血你唔知啫, 邊有小朋友一生出黎就識做野架!

水晶宮

我又唔擔心WOR...我自己讀完書出黎做也又系乜都唔識...十指不沾陽春水的大小姐...逼逼下就逼到架啦...到結婚...做家務煮飯老公仲叻過我...叫我去街市買送我邊D菜名都叫唔到...衣家...全職湊兩個小朋友不知幾掂...真系唔使甘擔心...在父母身邊一定享盡寵愛...大大下離開父母自自然唔識做都會逼到你識...
少奶奶的身份,丫頭的命...

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我都聽過一個case
個女仔16,...17歲, 成班人去宿營, 佢負責洗米.... 佢落洗潔精去洗....?-(
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

原帖由 catfitfit 於 10-5-29 11:35 發表
我都聽過一個case
個女仔16,...17歲, 成班人去宿營, 佢負責洗米.... 佢落洗潔精去洗....?-(

男爵府

我同一樣,哈哈

原帖由 54heima 於 10-5-29 10:33 發表
我又唔擔心WOR...我自己讀完書出黎做也又系乜都唔識...十指不沾陽春水的大小姐...逼逼下就逼到架啦...到結婚...做家務煮飯老公仲叻過我...叫我去街市買送我邊D菜名都叫唔到...衣家...全職湊兩個小朋友不知幾掂...真 ...

禁止訪問

男爵府

醒目開學勳章

原帖由 heiheimoon 於 10-5-28 10:03 發表
有時又唔關家庭富與貧,最緊要係父母的態度,有時覺得愛,其實係害佐佢。
我係高齡生亞囡,所以兩公婆已有默契,要自小培養佢自立,讀書幾叻有時要天份配合,但生活常識、接受挫折能力同堅強意志力都可以後天鍛煉,如果永遠關在象牙 ...

絶對同意, 父母嘅態度好緊要, 我老公喺屋企乜都做, 煮飯, 抺地, 洗奶樽, 亞仔由第一日返屋企佢就同亞仔沖涼, 佢同我都有同一個想法, 就係亞仔由細就要做家務, 所以亞仔二十個月我就開始要佢自己執玩具, 要佢自己識照顧自己,唔可以下下都靠我哋照顧佢, 同時我哋想亞仔喺有壓力之下成長, 依家咁多年輕人郁下就話死, 係因為由細到大都未受過挫折, 當一有問題就接受唔到, 所以由細就要開始訓練佢在有壓力下成長, 仲要做得好之餘要話佢知"一山還有一山高", 等佢唔好咁自滿, 咁樣就算第日遇到有少少挫折都唔會覺得咁大問題

大宅

愛他=害他

首頁

尾頁

跳至