跳至

首頁

尾頁

民房

Hi!我喺多倫多住,想返香港生bb,想問吓:

1. 最遲大概懷孕幾多個月就要返香港準備?8個月會唔會太遲?

2. 返到香港有咩要搞,例如點搵醫院登記留位?

3. 老公係佢父母搞投資移民一齊嚟加拿大嘅,已入籍。我係老公搞團聚移民嚟,未入籍。咁個bb係咪自動入籍?條新例好混淆。

4. 如果bb係自動入籍,佢出世後,有咩手續要搞先可以加拿大?大概要搞幾耐?

5. 如果bb唔係自動入籍,可唔可以返到加拿大後先幫bb移民?

6. 仲有d咩野要注意?

我係第一胎,所以乜都唔知。Thank you!

P.S. 我係香港永久性居民

民房

any one can help?

別墅

Hi,

I have returned from Canada for 13 years so may not be updated regarding the latest law. Below is just for sharing based on my own experience.

原帖由 melodysin 於 10-5-28 04:40 發表

1. 最遲大概懷孕幾多個月就要返香港準備?8個月會唔會太遲?
You should be able to get on the plane but prenatal checking is very important so the sooner you returned to HK for prenatal checking and regular checkup the better.
Depends on whether you would like to consume public service or private service. For public service, please approach your nearby public hospital for enquiry. For private service, approach a private doctor for referral and arrangement.
3. 老公係佢父母搞投資移民一齊嚟加拿大嘅,已入籍。我係老公搞團聚移民 ...

My son was born in year2005. To register his Canadian natinality, the father (as you are not Canadian yet) should apply it with the baby's birth cert. and the father's national identity. My son is registered successfully. Not sure if there is any new changes.

Hope the above helps.

別墅

the law was changed since ~Apr2009.
for bb born outside canada after Apr2009 (i'm not sure about the exact date by for sure it was changed already), they have to 搞移民, won't be able to gain the citizenship auto(自動入籍).

複式洋房

check below website

http://www.cic.gc.ca/english/citizenship/rules/index.asp

原帖由 melodysin 於 10-5-28 04:40 發表

3. 老公係佢父母搞投資移民一齊嚟加拿大嘅,已入籍。我係老公搞團聚移民 ...

大宅

畀面勳章

我都好想知~~有冇人可以回答到我..

有D人又話新列唔係我地加拿大人用, 有D人又話係... 好亂呀)))

大宅

唔同航空公司有唔同規定,AIR CAN好似36週後就唔可以飛..
返香港前要拎晒加國做過既REPORT.
如果你有香港身份証,帶HKID,醫生紙,住址証明去自己區既醫院登記...
公立醫院..會安排你...第一次見護士,第二次見醫生,跟住主要去母嬰健康院CHECK住,直到你生為止...
私家醫院,你要廿幾週既時間要BOOK定...如果唔係就無床位,唔會收你..
BB出左世,去申請香港PASSPORT...
係唔係自動入籍,我都唔係太清楚......

洋房

Hi, I live in Vancouver, BC Canada. I'm wondering that how's your situation now? I want to know all the information about it too coz I'm planning to have a baby soon. I want my baby born in HK and return to HK few months later. Hope you and your baby are well and healthy!

子爵府

回覆 melodysin 的帖子

OK架, 我09年都係34週一個人坐機返hk, 帶定醫生紙, 証明fit to travel, and 檢查紀錄就ok

用加拿大醫生紙and 檢查紀錄就ok, 當然係政府醫院一定收香港人,
上網CHECK 定心儀政府醫院電話, 一到步就打電話問

3. 老公係佢父母搞投資移民一齊嚟加拿大嘅,已入籍。我係老公搞團聚移民嚟,未入籍。咁個bb係咪自動入籍?條新例好混淆。
你老公未入籍, bb
點自動入籍? 你要問政府, bb 應該要申請做 pr.

4. 如果bb係自動入籍,佢出世後,有咩手續要搞先可以加拿大?大概要搞幾耐?
盡快取出世紙 (ABOUT 2 WEEKS), 申請特區護照, 好像要2-3WEEKS, 用VISITOR入境,
返加才申請 citizenship OR PR
, 我那時BB 5 週已返回加拿大來

5. 如果bb唔係自動入籍,可唔可以返到加拿大後先幫bb移民?
應該可以

6. 仲有d咩野要注意?
最好問LOCAL IMMIGRANT OFFICE, 如果PR身份即時無 , 要否幫BB 買 保險
帶自己及老公身份証正本, FOR 登記醫院及申請出世紙

(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

子爵府

下, 原來1 年前既 POST ?!
(曾經失去, 更感恩現有的快樂)Timothy 係天父照顧沒有哭聲的細哥哥

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

Phoebe06 發表於 11-4-6 03:27
Hi, I live in Vancouver, BC Canada. I'm wondering that how's your situation now? I want to know al ...

我BB係2010年12月BB...
希望可以幫到你...
我同老公都係細細個跟父母移民溫哥華, 喺溫哥華讀書, 已入籍多年...
畢業後, 我倆回港工作, 結婚, 生BB...
BB三個月大時, 我哋帶BB去加拿大註香港領事館申請入加籍,
過程順利, 簡單, 快捷... (最重要係你要事先準備好晒所有證件, 文件及相片)
但等待取公民證嘅時間就好長, 大約14個月...
取得公民證後, 才可申請PASSPORT...
這14個月內, 如果BB有需要離開香港,
可向領事館出示機票, 領事館會俾一個暫時性嘅PASSPORT BB...
(其實BB喺香港出世, 可以攞特區護照的, 這14個月內,
除非返加拿大, 否則去其他地方我會幫BB用特區護照)

洋房

Thank you very much! I didn't have time to check the post. I think I'll get the 特區護照 and get the citizenship when back to Canada. Congraz and your baby is 6 months now. All the best to you and your baby!

首頁

尾頁

跳至