自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

你地有無發覺有d人口臭到不得了, 係聞到都想嘔o個隻, 近日仲發覺越來越多, 香港人生活習慣很差嗎? 咁多人個口都咁臭又唔理既??

我做服務行業, 有時有d客個口真係好臭, 但因為serve緊佢, 所以無辦法要照頂, 不過客人好快會走, 忍下都ok; 上次去hsbc有d野攪, 個後生仔(25yrs左右)個口又係勁臭, 雖然佢service好好, 但口臭真係影響晒成個人; 我上星期去broadway買野, 個sales又係勁口臭, 不過呢d人對一陣唔駛再見都算啦.

最最最慘係: 我有2個同事都有呢個問題, 其中一個極之嚴重, 臭到佢在我附近2-3米以外講野, 都成個area都係佢陣口臭味, 佢有時會勁到唔講野, only呼吸, 都索到佢d口臭味, 我日日對住佢真係好想嘔呀!!! 佢次次黎親我都要閉氣, 佢有時行埋黎講野, 我就會退後d驚索到陣味, 但佢又行埋d, 就黎逼死我啦.

你地身邊又有呢d人嗎??
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實我地manager有同佢講過呢個問題, 我都已經講過我地做服務業, 所以manager都怕佢影響形象, 但可惜佢唔接受, 只係答manager話佢老公同個仔無講過佢有呢個問題喎!!!

所以佢係唔覺得自己有問題, 仲要連意見都唔接受.

我相信佢可能唔知自己個口臭到身邊個個都想嘔, 但佢耐唔耐會話佢個電話(公司個電話)好臭, 問其他同事拎d wet tissue黎wipe, 咁自己無想過點解其他同事d電話唔駛wipe, 你o個個就臭到嘔嗎??!!

我試過有幾次用佢電話, 臭到頂唔順, 飛返自己位聽!!!

原帖由 月希 於 10-5-31 13:08 發表
咁其實..自己口臭係咪應該自己都唔知..除非有人同佢講呢?

我都唔知自己有冇口臭味....不過我都識得d人有...有d勁d..有d只係少少...而且我諗都因身體狀況而改變既...

好熟果d我會同佢講架...不過大多數都冇乜點理 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

佢做左成4年啦, 日日請都唔掂架, 帶埋錢比佢返工.

原帖由 Elefant老婆 於 10-5-31 13:13 發表
請你同事食口香糖。

珍珠宮

2024年龍年勳章

最慘我呢個同事連經理意見都唔接受呢!!

原帖由 dincat 於 10-5-31 13:53 發表
喉鼻相通, 自己係唔會知自己口臭既

原因有好多....食香口膠都無用架

腸胃消化問題.....要睇中醫
蛀牙, 牙周病......要睇牙醫
食煙.....戒煙
剛食左強烈氣味食物......刷牙(不過都會由胃氣傳番出黎)

以前有個同事, ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

我地成班同事推黎推去, 無人想同佢講, 佢個人好記仇架, 又小氣.

原帖由 mimi88 於 10-5-31 13:57 發表
口臭呢家嘢真係好難搞
可能當事人自己都唔知
如果佢知道的話又點會咁呢
我諗樓主最好搵機會借d意同佢傾傾....

(可能我都有呢個問題, 不過冇人同我講) ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實自己可以索到架, 你用雙手圍住個口(盡量密封), 好快咁噴幾口氣, 即時用鼻索下羅.

我成日都會咁樣索下自己臭唔臭.

早上起身未刷牙都會有d臭, 或者前一晚食得太多野都會臭d架.

原帖由 VKwan 於 10-5-31 15:43 發表
睇呢個topic好驚,驚自己口臭又唔知,真係失禮死囉

珍珠宮

2024年龍年勳章

我地呢度計埋經理都係得6條友咋!!

原帖由 lou218 於 10-5-31 16:29 發表

不如整張無署名既卡比佢, 叫佢正視下問題啦. 仲要d留言用電腦印出黎, 包佢認唔到邊個, 有本事咪鬧曬所有同事囉.

珍珠宮

2024年龍年勳章

5個姐....第6個咪佢羅.

原帖由 sfll 於 10-5-31 17:17 發表
6個人齊齊掩鼻.

珍珠宮

2024年龍年勳章

同呢d人搭lift仲慘, 有次我差d斷氣, 要全程閉氣, 好彩架lift都算快, 唔係我實中毒死!!!

原帖由 Twinboys08 於 10-5-31 17:53 發表
我都真係覺得口臭嘅人係唔知自己口臭的, 因為我有個同事又係咁, 嘩, 同距開會就大鑊喇 ~~~ 若距知呢, 距講野會就住的, 但無囉 ~ 有D人因為食煙飲酒, 想無口氣都幾難啦 ! 我自己都好驚自己有但唔知, 真係樣衰到爆啊 ! ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

我家母都有呢個問題, 但總之就無我同事咁嚴重, 我呢個同事...唉....以前am都話....從來未認識過一個人個口可以咁臭....so do i.

原帖由 homoco 於 10-6-1 04:16 發表
唉……家母就有這個問題,有時半夜三更會弄得整間房(我和她一起睡)像是坑渠味…… 可能和牙周病有關……她很怕牙醫,萬年不洗牙。mouth:mouth:" />

珍珠宮

2024年龍年勳章

自己口臭真係唔知? 定係自己跟本唔去留意呀?? 我擒晚食左garlic, 我自己都知自己成晚到今日個口都臭啦, 今早刷完牙先好d咋, 今日全日香口膠.

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實我自己睇返自己打既野都忍唔住笑, 不過我地又真係送唔出呢份禮, 我地3-4個同事(連經理)成日推黎推去, 想搵人做羞人出聲, 但我地一致認為經理開口最好, 始終係經理, 如果佢唔認, 咪當落order叫佢做野羅.

我成日叫經理開口架, 最衰佢話講過唔會再講...嗚...!!!

下次有機會suggest佢送禮先...

原帖由 ibmabc 於 10-6-1 12:45 發表

睇完你講呢段, 笑C我了

果個人其實係起度掉緊自己臉子, 仲要係女人都幾核突無面

珍珠宮

2024年龍年勳章

其實口臭唔係最難頂, 可惜佢格衰, 加埋真係無敵.

佢今日又黎料....唔駛講野only呼吸都索到...呢d女人真係世間難求.

原帖由 ibmabc 於 10-6-1 14:28 發表

既然你地成班同事都咁齊心, 經理又想開口, 倒不如就一齊送啦, 果位口臭女同事死口唔認都唔得啦, 我覺得位女同事係知自己有口臭不過死唔認話知大家死者! ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

個個客都係外國公司email, 我都唔識點扮客黎投訴佢, 我地d客又唔知點解咁有品, 無人complain架?!?!?!

原帖由 小倩 於 10-6-1 14:14 發表
你份工要見客㗎嘛, 寫投訴信去公司要服務人員注意儀容衛生咪OK囉

首頁

尾頁

跳至