在職全職

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

我諗唔到點解唔會喎, 又唔收我錢既

禁止訪問

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

無話用邊間 agent 好, 就算介紹俾你, 都未必有工啱你

禁止訪問

禁止訪問

大宅

原帖由 好貓姐 於 10-6-3 09:07 發表
我係2邊都搵
會online登記左jobsdb, moster......果d搵工網
另會搵1, 2間agent公司幫下手搵工
我宜家份工都係agent幫我搵既

可否介紹一兩家?我老公搵緊!Thanks!

禁止訪問

子爵府

其實你可以去JobsDB.com 睇, 有啲 agent 未必有你老公做嘅工種的.

原帖由 tianlu 於 10-6-3 09:35 發表

可否介紹一兩家?我老公搵緊!Thanks!

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

有d agent係登請人廣告, 不過冇mention佢地係agent, 只係寫"A BUYING OFFICE" etc, 到佢contact你時, 你先知原來係agent登ad, 而不是公司自己登ad。

大宅

原帖由 py84ko 於 10-6-4 18:57 發表
其實你可以去JobsDB.com 睇, 有啲 agent 未必有你老公做嘅工種的.

他的工種范圍很窄,所以很難找,找了半年還沒有找到,有多次面試,但每次過了first in 就沒了消息,他自己也很frustrated ,所以想幫幫他。

子爵府

你老公做乜嘢工種呀? 介唔介意講出嚟嗎?

原帖由 tianlu 於 10-6-7 16:41 發表

他的工種范圍很窄,所以很難找,找了半年還沒有找到,有多次面試,但每次過了first in 就沒了消息,他自己也很frustrated ,所以想幫幫他。

大宅

他現在做postdoctoral research fellow,是computer science 方面的,但電腦technical 那一套就不是很識。
其實他原來做過銀行項目及公司統計師的,所以現在想找銀行或公司的分析員、統計員來做,但是博士的學位好像不好用,別人看到好像總是覺得overqualified。

唉,不知點算了。

民房

比較少,通常用JobDB or Mingpost.

原帖由 wttclh 於 10-6-1 10:59 發表
係不係會好啲呢?

子爵府

嘩! Doctor 真係好勁, 點解唔嘗試去大專/ 大學做教書Lecturer / Professor 呢? 尤其係Project Management/ Business Analysis/ Business Management/ Professional Development 都用得著. 就算唔做全職, Part Time 也會請人, 不防試吓啦!
好多院校都請教書的.

原帖由 tianlu 於 10-6-7 19:14 發表
他現在做postdoctoral research fellow,是computer science 方面的,但電腦technical 那一套就不是很識。
其實他原來做過銀行項目及公司統計師的,所以現在想找銀行或公司的分析員、統計員來做,但是博士的學位好像不好用,別 ...

大宅

大學--學歷不夠勁!---要獲得教職,多要歐美國家學歷。
Management---他無管理經驗。
Business Analysis,現在就是想在這個field 搵。

子爵府

私校做教書, Master 就得

原帖由 tianlu 於 10-6-8 08:25 發表
大學--學歷不夠勁!---要獲得教職,多要歐美國家學歷。
Management---他無管理經驗。
Business Analysis,現在就是想在這個field 搵。

子爵府

大家有冇發覺經 Agent 揾既工, 雖然人工高但做得好辛苦, 我自己之前份工係agent 介紹又係做到甩肺, 同埋最近搵工經 agent又係咁.

別墅

.

子爵府

我而家最近見嘅工都係經 Agent 介紹

首頁

尾頁

跳至