論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

如妳們家中僱有工人,而又有小孩大過十歲,
妳會否想過,或讓他們學習做家務,例如摺衫、掃地,執拾床鋪,收拾碗筷,每期一次洗碗等..... 還會叫姐姐教他們嗎?

現在中學生流行到外國交流、交換生,會否都教孩子洗under等,好讓他們寄住於外國家庭,也懂得自立?
歡迎大家分享一下~

子爵府

我都想叫大仔幫手做下一D 家務, 但而家小學生每日都好忙, 好似我個仔有時連FREE TIME 時間都無, 咁又點可以再榨取佢既時間去做家務呢! 但佢就唔多需要工人照顧佢, 早上自己起身, 換校服, 梳洗, 搭校車返學! 放學自己做功課,自行到附近學野...工人跟本唔需要特別去照顧佢, 如果仲要自己執衫, 執床, 簡單家務, 咁個工人可以炒得! 暑假時就有教過個仔做家務, 咁都知佢識, 佢識洗碗, 掃地等, 我諗呢D 都唔係複雜既事情, 到時真迫到黎就會識做! D 外傭又懶, 又蠢, 又慢, 又DIRTY 都做得黎, 無咩人係做唔到既!

原帖由 little_george 於 10-6-1 23:27 發表
如妳們家中僱有工人,而又有小孩大過十歲,
妳會否想過,或讓他們學習做家務,例如摺衫、掃地,執拾床鋪,收拾碗筷,每期一次洗碗等..... 還會叫姐姐教他們嗎?

現在中學生流行到外國交流、交換生,會否都教孩子洗under等,好讓他們寄住 ...

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

會, if you don't train the kids, they will become lazy.

男爵府

洗碗, 拖地呢d就唔會
執野, 執自己d玩具, 摺吓手巾
有時叫佢幫手攞野
當然係佢能力範圍啦
因亞仔而家得3.5歲

複式洋房

多謝幾位的分享,對~ 重要讓自己的孩子有自立能力。咁~ 其實姐姐會否願意 或 有心機幫手教呢?

大宅

會, 幫手執碗, 抹枱,摺衫,一定要自己食飯
仔仔2.5歲, 查實佢搗亂多過幫到手, 姐姐workload實際上大左, 好在姐姐亦好有心機教. 我希望小朋友從小習慣自理, 培養責任感.
ex姐姐好有心機, 希望new姐姐一樣咁好la.

珍珠宮

我兩個女都係小學生, 都唔細的了, 平日功課多, 家務真係做唔到, 最多係晚飯擺下筷子~ 但工人放假日, 我就會叫佢地掃地, 執碗筷, 幫我執屋執房, haha~ 見佢地平時小姐咁, 一放假就成個Cinderella咁~

大宅

好媽媽勳章

我女歲半, 姐姐已經教佢執玩具, 換完衫就自己將 d 污糟衫放落洗衣籃, 幫姐姐分筷子... lee d 簡單 ge 工作!
e + 女女就當玩, 好樂意咁做, 唔知大 d 會唔會 lazy 呢~~
瓜瓜哇哇哇

首頁

尾頁

跳至