自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

一九八九年,當年只有八歲的我,對事件起因一概不知,知道事件是始於學校在五月尾,六月頭(記不起正確日期,但一定於六四前,因為發生六四事件後學校六月五日開始罷課一星期)為聲援北京學生而罷課靜坐一天,而我由此時開始每晚都會留意新聞報導......
就在六月四日零晨我從電視上親眼看到軍隊和坦克車入城,軍人拿起機關槍亂槍掃射,示威的人一個個的倒下,坦克車不理前方有沒有人,只顧往前驅動......人們除了逃命也不忘把受傷的人抬走,此刻我哭了......
此後每年也會有團體舉行活動悼念六四,21年了,這一幕在我腦袋從未忘記,電視畫面依然瀝瀝在目,但我這些年來也沒有出席過任何悼念活動,直到這幾天,我決定我會帶同我的大女兒出席今年的六四晚會,因為我覺得六四事件是中國歷史的一部份,而中國政府卻一直不肯承認曾血腥鎮壓,也不讓人民提起六四,企圖讓事件淡化,被人遺忘!看到這幾天的新聞,我對我的政府失去信心了,我怕過幾年以後香港再沒人會提六四事件,我深信中國歷史教才一定不會有這課題,所以我會趁現在就讓女兒從一些民間活動中認識六四事件!

ps:我沒有任何政治立場的,只是我不希望我的下一代會遺忘此事件,不喜勿插!!

大宅

歷史 -- 只會被人淡忘 , 但不可能改 ....
6.4中犧牲的 , 換來今天的進步 ....

.......................................... 無言
img] http://discuz.baby-kingdom.com/images/bk/slobv4_r2_c1_long.gif [/img]

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 小bie豬 於 10-6-2 16:42 發表
一九八九年,當年只有八歲的我,對事件起因一概不知,知道事件是始於學校在五月尾,六月頭(記不起正確日期,但一定於六四前,因為發生六四事件後學校六月五日開始罷課一星期)為聲援北京學生而罷課靜坐一天,而我由此時開始 ...

每年呢個時候, 不其然就會諗番起當晚聽到嘅慘叫聲
呢件事全世界都見證過, 有晒證據, 無論政治立場係點, 有良心嘅人都唔應該否認發生過嘅事.

大宅

我跟你一樣,當年都係只有八歲,我最記得係爸爸因為六四去遊行,當年因為我同細佬妹重細,所以佢無帶我哋去,佢嗰時話佢一個代表一家喎;又記得當年唔知幾多號既一個晚上,半夜我頭痛痛醒咗,街上面既車都停曬係度響”on”(我當時家在深水埗),都係因為六四,好嘈、好頭痛,我喊曬口咁;街上街有小販推住車仔賣西瓜俾d司機~ 雖然嗰時都叫做細個,我都有睇報紙既習慣,記得報紙上既相片係紅紅一片,講述有人俾坦克車壓成血肉模糊!我睇完好驚好驚……..

上年係二十週年,我大住六個月既bb收工出席聚會;只要今年天氣不太壞,我一定會帶仔仔出席參加!

我只係想講講自己所記憶中當年既六四,不喜勿插!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

好多時都會諗 , 點解果 d 領袖學生個個都走甩 , 其他人為咩唔走 , 大 6 應該主力捉領袖學生 , 點會比佢地走得甩 , 有時覺得自己真係無知

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

說實在的每次的改革總會有流血事件, 反清如是, 文革如是, 64也不例外. 他們的血是沒有白流, 沒有他們那會有今天的進步. 只是希望他們在天上可安惜, 所有的事歷史自不然會有定案.

翡翠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

無忘六四

我家都收藏六四紀錄片

打算一代傳一代...
香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

大宅

你同我同年喎。
我真係希望可以平反, 唔想呢班偉大既大學生白白犧牲

一九八九年,當年只有八歲的我,對事件起因一概不知,知道事件是始於學校在五月尾,六月頭(記不起正確日期,但一定於六四前,因為發生六四事件後學校六月五日開始罷課一星期)為聲援北京學生而罷課靜坐一天,而我由此時開始 ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

因為我覺得六四事件是中國歷史的一部份,而中國政府卻一直不肯承認曾血腥鎮壓,也不讓人民提起六四,企圖讓事件淡化,被人遺忘!看到這幾天的新聞,我對我的政府失去信心了,我怕過幾年以後香港再沒人會提六四事件 ...

same to me...

大宅

報紙上既相片係紅紅一片,
講述有人俾坦克車壓成血肉模糊!
我睇完覺得點解一個大國會咁樣對自己人,
佢地係學生, 普通市民, 傾唔掂都唔使咁樣對佢地, 好殘忍 !

伯爵府

原帖由 JHmami 於 10-6-2 16:56 發表
歷史 -- 只會被人淡忘 , 但不可能改 ....
6.4中犧牲的 , 換來今天的進步 ....

.......................................... 無言

是否真的要犧牲學生 , 才可換來進步?

豆腐渣工程, 血煤 - 升斗小民, 真有得益嗎 ?

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

其實唔止中國, 剛剛泰國都係用槍用炮彈對付民眾, 說到政治, 權力從來都是如此黑暗. 無奈!

原帖由 sukky73923 於 10-6-2 17:25 發表
報紙上既相片係紅紅一片,
講述有人俾坦克車壓成血肉模糊!
我睇完覺得點解一個大國會咁樣對自己人,
佢地係學生, 普通市民, 傾唔掂都唔使咁樣對佢地, 好殘忍 ! ...

侯爵府

原帖由 rabbit75 於 10-6-2 17:15 發表
無忘六四

我家都收藏六四紀錄片

打算一代傳一代...

我都有收藏紀錄片,紀念特刊...
但我大女只有9歲,太血腥,唔知比唔比佢睇好

伯爵府

原帖由 simple430 於 10-6-2 17:07 發表
好多時都會諗 , 點解果 d 領袖學生個個都走甩 , 其他人為咩唔走 , 大 6 應該主力捉領袖學生 , 點會比佢地走得甩 , 有時覺得自己真係無知

因為領袖學生有名, 所以有國內/外的好心人援手, 其他人數目多, 所以幫冇可幫...

最心寒的是, 當時共產黨要求家人舉報學生, 而真是有人出賣家人...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我對眼已經腫咗.每年6月都係咁,唔知仲要喊到幾時.

水晶宮

環保接龍勳章

我啱啱都send左條link比仔女....等佢地自己去睇.........再討論.我地毋忘六四.

侯爵府

原帖由 AnnaFlower 於 10-6-2 17:33 發表
我對眼已經腫咗.每年6月都係咁,唔知仲要喊到幾時.

http://d.yimg.com/mt/nimage/16d4e167ac8f9aba

的而且確每次想起或睇番影片都會喊

大宅

醒目開學勳章

64中共當然可惡, 其實我都覺得全世界好多國家為了自己政權利益都係無惡不作, 睇吓以色列惡過華秀隻狗嘅行為就知, 殺人如草芥 , 佢個BIG BROTHER ~ USA咪係鵪鶉咁, 政治真係好醜陋!:evil:

禁止訪問

琥珀宮

我係電視見到條片,國際人道救援船已扯白旗,但成班以色列海軍係船上照開槍,仲打船上既人,好慘呀!班船員,我見到不禁嗌左出黎: 唔係人!

唔止美國唔出聲,仲有佢班兄弟歐洲國家,無一國好似當年聲討中共六四咁群情洶湧。政治唔止醜陋,仲好污衊。

六四我會let go,我會還看今天中國,仍然有許多未解決,政府開放財源俾人民,但大陸人民及官員承受得了此財富嗎?德育又有否相輔而來?

對於對89年六四仍然懷恨的人,請不要屣時間黎說服我,因為我既信念讓我不執著過去,只要活好當下,擺脫仇恨,讓它隨風,不願意生活在任何過往之陰霾,尤其係政治方面,抱住忘記過去,努力向前係我對六四既態度。

原帖由 hongkongC9 於 10-6-2 17:43 發表
64中共當然可惡, 其實我都覺得全世界好多國家為了自己政權利益都係無惡不作, 睇吓以色列惡過華秀隻狗嘅行為就知, 殺人如草芥 , 佢個BIG BROTHER ~ USA咪係鵪鶉咁, 政治真係好醜陋!:evil: ...

首頁
12345...9

尾頁

跳至