自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

最近識得一個大陸廠家, 佢話64當時佢就係有份攪運動既學生之一, 當時係廣場內都已經有D亂, 人愈來愈多, 無人管, 亦無能力管, 佢話當年香港人捐左好多錢上去, 佢同一班同學當時收到部份捐款時就平均分左佢, 為數都唔少, 亦係佢第一筒金, 佢用嚟開始左自己既事業.

所以係當時正義既學生有, 唔知發生咩事既人有, 混水摸魚既人亦有, 呢個世界唔係淨係黑同白, 我同意大家應該活在當下.

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

只有一句:毋忘六四......

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 mrsright 於 10-6-2 22:31 發表

活在當下係啱, 只不過無可能將歷史抹掉, 而家大陸同香港政府攪 咁小動作, 請咁多人係網上黑, 咪係想大家模糊視線囉. 如果佢地肯平反六四, 咁先活在當下咪最好囉. 舊年六四有個學生係城市論夠話好多人推錢上去, 後 ...

十分認同你嘅講法

水晶宮

牛年勳章 hashtag影視迷勳章

網上抹黑攪小動作又唔係淨係大陸同香港政府既專利, 基本上所有攪政治既人都係利用呢個途徑, 看觀自會定斷, 唔好人人都當係5毛黨, 只係每人睇法唔一樣.

呢個世界唔係得黑同白, 中共有壞人亦有好人, 學生亦係一樣, 唔係個個都完全正義或清楚自己做緊咩, 我唔會咁一口咬定學生無被利用, 實在政治唔係一件咁簡單既事, 唔係一般人咁易睇得透徹.

原帖由 mrsright 於 10-6-2 22:31 發表

活在當下係啱, 只不過無可能將歷史抹掉, 而家大陸同香港政府攪 咁小動作, 請咁多人係網上黑, 咪係想大家模糊視線囉. 如果佢地肯平反六四, 咁先活在當下咪最好囉. 舊年六四有個學生係城市論夠話好多人推錢上去, 後 ...

子爵府

活在當下...沒錯,
只是, 人就是為了活在當下, 就拋棄自由, 公義, 和平, 自尊, 理想, 夢想...等等值價觀念嗎?

平反六四, 不等如要推反中共...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

原帖由 lumijuli 於 10-6-2 23:06 發表

活在當下...沒錯,
只是, 人就是為了活在當下, 就拋棄自由, 公義, 和平, 自尊, 理想, 夢想...等等值價觀念嗎?

\\

珍珠宮

毋忘六四…. 不是因為執著, 而是因為六四未被平反。

忘記”自己”悲痛的過去….是積極面對人生的做法。
但忘記”歷史”是逃避現實, 忘記”自己民族的悲痛歷史”更是失去民族良知的做法。

正如日本也有人想大家忘記侵華的歷史, 更想去改編歷史, 作為有良知的中國人也應站出來。

雖然今天要平反六四仍未有望, 但毋忘六四, 最少也不會被人去改編歷史, 這是一個有良知的中國人應做的事。

大宅

唔應該用武力震壓學生,歷史係唔應該被遺忘

琥珀宮

活在當下就等如拋棄自由、公義、和平、自尊、理想、夢想嗎?相反,比緊抱過去,緊抱過往之不自由、不公義、過氣既理想、夢想,更實在去追求、去更新、去努力生活。

我不會否定任何紀念六四之行為思想,但也請不要否定擺脫六四情緒影響既人,以平常心看待六四不等如忘記六四,亦不等如背棄上述所有。你有權背負六四呢個十字架,我亦有權選擇不去背負。

若要人隨自己信念去走,硬將自己信念套在別人身上,那與果班極權者有何分別?咪又係戴住追求、相信民主假面具既左仔。

原帖由 lumijuli 於 10-6-2 23:06 發表

活在當下...沒錯,

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

請大家看看「六四」是怎樣一回事

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

絕對同意!每年六四將近總有人公然歪曲事實,試圖為屠城者塗脂抹粉,開脫罪名,淡化模糊視線。

然而,墨寫的謊說,決掩不住血寫的事實!

子爵府

原帖由 SandyKL 於 10-6-2 23:45 發表

對於對89年六四仍然懷恨的人,請不要屣時間黎說服我,因為我既信念讓我不執著過去,只要活好當下,擺脫仇恨,讓它隨風,不願意生活在任何過往之陰霾,尤其係政治方面,抱住忘記過去,努力向前係我對六四既態度

活在當下就等如拋棄自由、公義、和平、自尊、理想、夢想嗎?相反,比緊抱過去,緊抱過往之不自由、不公義、過氣既理想、夢想,更實在去追求、去更新、去努力生活。

我不會否定任何紀念六四之行為思想,但也請不要否定擺脫六四情緒影響既人,以平常心看待六四不等如忘記六四,亦不等如背棄上述所有。你有權背負六四呢個十字架,我亦有權選擇不去背負。

SORRY, 係我膚淺, 我唔明你講甚麼...

我對六四的態度只是還他們一個明明白白的名份.
不是仇恨, 不是悲傷, 只是還他們一個清白.

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 小bie豬 於 10-6-2 16:42 發表
一九八九年,當年只有八歲的我,對事件起因一概不知,知道事件是始於學校在五月尾,六月頭(記不起正確日期,但一定於六四前,因為發生六四事件後學校六月五日開始罷課一星期)為聲援北京學生而罷課靜坐一天,而我由此時開始 ...
1989年6月4日, 小朋友嘅我, 在畫冊畫左一幅士兵被打針開住"tan"克車嘅畫, 問大人, 點解中國士兵會殺自己人, 咁多年, 一直未能忘記 ; 19年後, 到自己小朋友出世, 眼見仍未平反, 事實被扭曲, 開始每年64, 寫一篇文章比自己小朋友, 希望佢長大成人, 就算中國歷史書唔提, 仍然知道, 1989年6月4日, 成千上萬學生被殺害嘅歷史事實....

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

珍珠宮

有「營」勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實平反64,係要求中共一句sorry.一句佢承應當年犯錯...但呢句sorry都等咗21年

真係咁難為咩?!況且係你錯先....

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 SandyKL 於 10-6-2 21:52 發表
對於對89年六四仍然懷恨的人,請不要屣時間黎說服我,因為我既信念讓我不執著過去,只要活好當下,擺脫仇恨,讓它隨風,不願意生活在任何過往之陰霾...
冇咁嘅打算去說服人, 但真係唔明 , 點解會用懷恨黎形容紀念64, 要求平反嘅人, 每年64, 我第一樣諗嘅, 都係失去親人, 連悼念拜祭權利都冇嘅父母, 廿一年, 子女仍死得不銘目, 難道, 佢地又可讓它隨風 ?

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

琥珀宮

係我寫得唔夠詳細,忘記過去意思係忘記六四之前所帶黎既負面情緒,努力生活,唔俾呢種情緒影響,當年身為廿多歲青年既我,比你地更熱血,震怒情緒貼心而來,那又如何?可以改變事實嗎?

現已冷靜看待,生活上有D事已成事實不能改變,那就以心去迎合改變,相信更能產生正能量,去實踐信念包括你先前所提出的。

清白名份?如果有此信念令你產生正面情緒,繼續罷!年輕人,我尊重任何不勉強別人隨自己信念的信念。

原帖由 lumijuli 於 10-6-3 00:01 發表

SORRY, 係我膚淺, 我唔明你講甚麼...

我對六四的態度只是還他們一個明明白白的名份.
不是仇恨, 不是悲傷, 只是還他們一個清白.

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 SandyKL 於 10-6-2 21:52 發表
我係電視見到條片,國際人道救援船已扯白旗,但成班以色列海軍係船上照開槍,仲打船上既人,好慘呀!班船員,我見到不禁嗌左出黎: 唔係人!

唔止美國唔出聲,仲有佢班兄弟歐洲國家,無一國好似當年聲討中共六四咁群情洶湧。 ...

有感而發:

前事不忘,後事之師。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

毋忘六四”, 不能忘, 更不應忘, 哩個係歷史教訓, 要銘記於心, 不能再讓歷史重現, 重蹈覆徹. 但我唔會將六四變成十字架, 變成包袱, 永遠的去背負, 沉痛, 緬懷, 執着, 於事何補?
現實是殘酷的, 真相是無情的, 閱歷, 見識多了, 更加明白世事無絶對, 凡事也非只得黑白兩面.

會讓小朋友知道當年發生的事, 但同時亦會剖析若當時學生運動成功的話, 對中國又會起了何等作用? 讓小朋友自己去思, 去想, 不會灌輸我個人的感受和想法! 活在當下, 真正民主努力, 比終日長嗟短嘆積極得多!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 WChan 於 10-6-2 22:16 發表
最近識得一個大陸廠家, 佢話64當時佢就係有份攪運動既學生之一, 當時係廣場內都已經有D亂, 人愈來愈多, 無人管, 亦無能力管, 佢話當年香港人捐左好多錢上去, 佢同一班同學當時收到部份捐款時就平均分左佢, 為數都唔 ...

所以係當時正義既學生有, 唔知發生咩事既人有, 混水摸魚既人亦有, 呢個世界唔係淨係黑同白, 我同意大家應該活在當下.

有混水摸魚既人,不代表大陸咁做是對的。

活在當下,專注於現在 。如果你能改善現在,未來就一定會更好。- 所以要求平反 64。

首頁
12345...9

尾頁

跳至