自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

琥珀宮

「懷恨」意指對造成六四慘劇既人仍有憤怒情緒,如果「懷恨」你認為用辭不當,咁我改為「介懷」。激與溫和之用辭隨人解讀。

原帖由 牛精仔 於 10-6-3 00:21 發表
冇咁嘅打算去說服人, 但真係唔明 , 點解會用懷恨黎形容紀念64, 要求平反嘅人, 每年64, 我第一樣諗嘅, 都係失去親人, 連悼念拜祭權利都冇嘅父母, 廿一年, 子女仍死得不銘目, 難道, 佢地又可讓它隨風 ? ...

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 WChan 於 10-6-2 22:57 發表
呢個世界唔係得黑同白, 中共有壞人亦有好人, 學生亦係一樣, 唔係個個都完全正義或清楚自己做緊咩, 我唔會咁一口咬定學生無被利用, 實在政治唔係一件咁簡單既事, 唔係一般人咁易睇得透徹....

1 個政權,傷害要求反官倒的學生,不容許死者父母拜祭。做得對或錯,我覺得都好黑白分明,是簡單既事, 一般人都容易睇得透徹。

珍珠宮

活在當下?
到底怎樣是活在當下?
我在網上Search到一編文章給大家分享.
http://www.fhl.net/main/sms/sms210734.html
我想highlight 這句:
「活在當下」絕非對過去完全棄之不顧,只對未來滿懷憧憬。因為沒有找出過去失敗的原因,不但無法改善當下的處境,未來也不可能過得更好。

所以我認為毋忘六四才是活在當下。
政府更不應用”活在當下”來做借口去逃避平反六四這問題。

伯爵府

原帖由 lumijuli 於 10-6-2 23:06 發表

活在當下...沒錯,
只是, 人就是為了活在當下, 就拋棄自由, 公義, 和平, 自尊, 理想, 夢想...等等值價觀念嗎?

平反六四, 不等如要推反中共...

伯爵府

原帖由 Alex123 於 10-6-2 23:28 發表
毋忘六四…. 不是因為執著, 而是因為六四未被平反。

忘記”自己”悲痛的過去….是積極面對人生的做法。
但忘記”歷史”是逃避現實, 忘記”自己民族的悲痛歷史”更是失去民族良知的做法。

正如日本也有人想大家忘記 ...

說得好。

琥珀宮

呢句一早已成為紀念六四之標語,相信需要接收呢句說話既人,係接受既一早接受左,不過睇成績,只能講改善中,仍未達到理想。

原帖由 lok1503 於 10-6-3 00:26 發表

有感而發:

前事不忘,後事之師。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 imconfusing 於 10-6-3 00:09 發表
其實平反64,係要求中共一句sorry.一句佢承應當年犯錯...但呢句sorry都等咗21年

真係咁難為咩?!況且係你錯先....

其實問題係 你要佢sorry d乜呀?
你清唔清楚64 係做咗d乜呀??
佢地要推返中共
推唔緊要呀
就好似....當年洪秀全咁
推到64咪係國慶囉
所謂 勝者為王敗者為寇
同埋 當年中國政府同今年o既泰國都係差唔多做法
初初中國政府係由得佢地係天安門靜坐
之後 事件越搞越大 受到世界關注
然後....中國政府都有派重要官員同學生會代表洽談
(中國政府代表係李鵬) (學生代表就係吾爾開希)
吾生當時仲要玩野 著睡衣出席 聲言絕不讓步
傾唔掂數,就搵d學生做人質,聲明唔會撤出天安門,
搞咗差唔多2個月到....中國政府就下令要學生撤離天安門
係6月4日,亦都頒發"消禁令", 要所有學生都要撤離天安門
中國政府理由係...天安門"治安...衛生" 都極度惡劣
睇片 都會見到, 當時好多學生聽到...有好多捐獻
都唔願走...等分錢, 佢地係天安門 只顧吃喝玩樂
得閒唱下歌, 跳下舞, 衛生環境亦都好差
而當年d學生老師, 聽到中國政府頒發消禁令 都出去天安門叫d學生返屋企, 因為大家都覺得中國政府唔係講笑,
但係d學生領袖, (我自已覺得..班學生領袖 除咗王丹, 因為當時王丹都有叫d學生返屋企) 而其它領袖,
佢地竟然同d學生講..話中國政府唔會駛坦克入呢.
因為世界關注,佢地唔敢亂呢, 叫d學生做盾, 死守天安門,
其實都唔緊要, 佢地唔係著草的話, 柴玲,吾爾開希 佢地一見有事, 就全部著哂草, 等d學生受, 我覺得佢地係最最自私

伯爵府

原帖由 SandyKL 於 10-6-2 23:45 發表
活在當下就等如拋棄自由、公義、和平、自尊、理想、夢想嗎?相反,比緊抱過去,緊抱過往之不自由、不公義、過氣既理想、夢想,更實在去追求、去更新、去努力生活。

我不會否定任何紀念六四之行為思想,但也請不要否定擺脫六 ...

希望你明白,大家只是理性討論,up till now, 沒有人要求你與其他人,意見1致。更沒有"若要人隨自己信念去走,硬將自己信念套在別人身上,"

伯爵府

原帖由 lumijuli 於 10-6-3 00:01 發表

SORRY, 係我膚淺, 我唔明你講甚麼...

我對六四的態度只是還他們一個明明白白的名份.
不是仇恨,
不是悲傷, 只是還他們一個清白.

me too...

琥珀宮

攞到重點。

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-6-3 00:28 發表
”毋忘六四”, 不能忘, 更不應忘, 哩個係歷史教訓, 要銘記於心, 不能再讓歷史重現, 重蹈覆徹. 但我唔會將六四變成十字架, 變成包袱, 永遠的去背負, 沉痛, 緬懷, 執着, 於事何補?
現實是殘酷的, 真相是無情的, 閱歷, ...

琥珀宮

但願如此!六四有感,各自抒發啫

原帖由 lok1503 於 10-6-3 00:43 發表

希望你明白,大家只是理性討論,up till now, 沒有人要求你與其他人,意見1致。

伯爵府

原帖由 SandyKL 於 10-6-3 00:24 發表
係我寫得唔夠詳細,忘記過去意思係忘記六四之前所帶黎既負面情緒,努力生活,唔俾呢種情緒影響,當年身為廿多歲青年既我,比你地更熱血,震怒情緒貼心而來,那又如何?可以改變事實嗎?

現已冷靜看待,生活上有D事已成事實不能改變,那 ...

the man who quits never win. 為何你會覺得不能改變 ?218 事件,國民黨最終都要道歉。

伯爵府

原帖由 DoReMi媽媽 於 10-6-3 00:28 發表
”毋忘六四”, 不能忘, 更不應忘, 哩個係歷史教訓, 要銘記於心, 不能再讓歷史重現, 重蹈覆徹. 但我唔會將六四變成十字架, 變成包袱, 永遠的去背負, 沉痛, 緬懷, 執着, 於事何補?
現實是殘酷的, 真相是無情的, 閱歷, ...

但同時亦會剖析若當時學生運動成功的話, 對中國又會起了何等作用?

學生運動不成功,中國現在 - 豆腐渣工程,礦難。

沒有人可以肯定學生運動成功,會否比現在差。

禁止訪問

伯爵府

原帖由 SandyKL 於 10-6-3 00:41 發表
呢句一早已成為紀念六四之標語,相信需要接收呢句說話既人,係接受既一早接受左,不過睇成績,只能講改善中,仍未達到理想。

為人父母,子女若是改善中,應該很安慰。

純粹好奇,你如何得此結論 --- 仍未達到理想 ?

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原帖由 lok1503 於 10-6-3 00:55 發表

學生運動不成功,中國現在 - 豆腐渣工程,礦難。

沒有人可以肯定學生運動成功,會否比現在差。

學生運動成功, 中國現在就一定沒有 - 豆腐渣工程,礦難嗎? 可能更腐敗也未可料, 天曉得! 當時的捐款已有傳聞了, 孰真孰假? 你知道箇中真相嗎? 若知真相, 煩請分享!

也沒有人可以肯定學生運動成功, 會否比現在好.

學生當中有治國專才嗎? 憑着一腔熱血, 就能治國嗎? 若不能治國, 民不聊生, 又會否掀起另一場運動呢? 到時, 恐怕要悼念的日子還有好幾個了!

琥珀宮

對已死之人不能有所改變,佢地會因為中共道歉而翻生嗎? 中國因中共一句對不起而能令人民生活在清廉自由環境下嗎?

如果呢一句對不起可以令以上答案全為是的話,我,就算係需要一場革命都會參加。

原帖由 lok1503 於 10-6-3 00:50 發表

the man who quits never win. 為何你會覺得不能改變 ?218 事件,國民黨最終都要道歉。

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原帖由 kk80400 於 10-6-3 00:43 發表

佢地要推返中共
推唔緊要呀
推到64咪係國慶囉
所謂 勝者為王敗者為寇
初初中 ...
如有看丁子霖著作+趙紫陽改革歷程, 相信, 閣下會有另一番見解與解讀。

港英餘孽生活態度~係咁牛精架喇~點吖

伯爵府

原帖由 kk80400 於 10-6-3 00:43 發表

佢地要推返中共
推唔緊要呀
推到64咪係國慶囉
所謂 勝者為王敗者為寇
初初中 ...

搞咗差唔多2個月到....中國政府就下令要學生撤離天安門
係6月4日,亦都頒發"消禁令", 要所有學生都要撤離天安門
中國政府理由係...天安門"治安...衛生" 都極度惡劣

你覺得這樣,就可以用武力鎮壓 / 殺死 學生?

如果你的子女,因為不衛生 / 不聽話,而....你會 ?

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 牛精仔 於 10-6-3 01:04 發表
如有看丁子霖著作+趙紫陽改革歷程, 相信, 閣下會有另一番見解與解讀。

冇記錯 趙紫陽佢都係有份叫學生撤離天安門

真係抱歉 呢2位著作 我真係冇睇過
不過你咁介紹 我亦都會去睇下
謝謝你的推介

首頁
12345...9

尾頁

跳至